• Menu

0 recente resultaten

Insert User: De technologische burger

In deze podcastserie leggen we de tech-startup onder de loep. Gaandeweg ontdekken we dat de rechten van de gebruiker lang niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze week: kunnen we het heft in eigen hand nemen?

Technologisch burgerschap gaat niet om "goed" gedrag

Vorige week spraken we met Linda Kool (Rathenau Instituut) en leerden we hoe we door onze omgang met technologie een aantal fundamentele menselijke waarden op het spel zetten. Volgens Linda heeft de overheid hier een rol te spelen, maar wij zelf zeker ook. Daarom richten we deze week de spotlight op onszelf: wat kunnen wij doen om onze rechten online te beschermen? Hoe worden we technologische burgers?

We spreken met een door-ons-uitgeroepen super user, Nadra Sarief, en nemen drie trouwe luisteraars het Techno-Burger ExamenDoe 'm zelf! af. We leggen een aantal vragen aan ze voor: zoek je met Google? Weet je wat een browser-fingerprint is? Kun je coderen? We komen erachter dat het niet zo zwart/wit is als wie wél een Facebook-profiel heeft geeft niét om privacy, en wie geen Facebook-profiel heeft wél.

Tamar Sharon, die bij de Universiteit van Maastricht onderzoek doet naar hoe mensen in het dagelijkse leven omgaan met health technology, laat ons inzien hoe moeilijk het is om het gedrag van mensen te duidenVolgens Sharon wordt de gebruiker op onrealistische manieren gerepresenteerd. Dat dit een beperkt begrip oplevert van de rol van technologie in de wereld, laat ze zien aan de hand van haar onderzoek naar de Quantified Self-beweging.. Mensen, zegt Tamar, kunnen compleet tegenstrijdig gedrag vertonen terwijl ze zich beroepen op dezelfde waarden. Je kunt daarom 'technologisch burgerschap' niet perse afleiden uit gedrag.

De gebruiker moet worden beschermd

Naast dat het helemaal niet zo makkelijk is om door te kijken naar gedrag te concluderen wat iemand belangrijk vindt, kan het natuurlijk ook niet zo zijn dat als je jezelf de nieuwste technologische vaardigheden niet aan kan of wilt leren, je je rechten verspeelt. Tamar: "I think it's important that we acquire more and more digital skills, but that's not the solution either. We need to find a way to govern this type of economy in a way that individuals who are not so aware and don't have all these skills are also protected."

 

"We need to find a way to govern this type of economy in a way that individuals who are not so aware and don't have all these skills are also protected."

Tamar Sharon

We hebben een gezond ecosysteem nodig

We moeten een situatie creëren waarin iemand voor gemak kan kiezen zonder daarmee zijn of haar privacy te grabbel te gooien. En we moeten keuzevrijheid hebben. Dat vraagt om een divers ecosysteem waarin de technologie die we gebruiken niet ondermijnend is aan de waarden die we belangrijk vinden.

Dat vraagt om een divers ecosysteem waarin de technologie die we gebruiken niet ondermijnend is aan de waarden die we belangrijk vinden.

Volgende week

Als burgers en gebruikers kunnen we een hoop, maar zijn we ook heel erg beperkt. We kaatsen daarom de bal toch weer terug en vragen we ons af wat wij van startups zouden moeten verlangen en hoe startups ons kunnen empoweren. We spreken met onderzoeker Jaap Henk Hoepman, ondernemer Martijn de Kuijper en productontwerper Wouter de Bres.

Volg

  • Houd deze website in de gaten. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt. Op de Insert User website vind je bij elke aflevering praktische tips en verdiepende artikelen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag