• Menu

0 recente resultaten

De week van Spotify-spammers, de algoritmefabriek van Facebook en Amazons “sociale” netwerk

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Spammers op Spotify

Onderzoeker Finn Brunton schreef ooit een alternatieve geschiedenis van het internet vanuit het perspectief van spam. Zijn argument is dat elke technologische ontwikkeling een eigen vorm van spam met zich meebrengt. Dat hij wel eens gelijk kan hebben kun je zien in een fantastisch artikel op Vulture over de manier waarop spammers gebruik en misbruik maken van de mogelijkheden van Spotify. Onze favoriete truc is de 'zoekspam': je maakt een matig liedje met een titel die lijkt op het refrein van een populaire song waarvan mensen niet per se de echte titel kennen.

De algoritmefabriek van Facebook

Het Research & Data Investigation Lab van de Servische Share Foundation publiceert ongelooflijk interessant (en bloedmooi gevisualiseerd) onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld hun verhalen over de Facebook Algorithmic Factory. Hierin verbeelden ze alle data die verzameld wordt door Facebook, hoe die data vervolgens bewaard wordt en tot slot hoe die data terugkomt in de gerichte profilering die door Facebook wordt gedaan. Echt een aanrader om eens goed in te duiken.

Photoshoppen met video's van gezichten

Karin Spaink wees in haar wekelijkse column op twee recent ontwikkelde technieken. De eerste maakt het mogelijk om video's realtime aan te passen (de gezichtsuitdrukkingen van een willekeurige acteur kunnen gebruikt worden om de gezichtsuitdrukkingen van de hoofdpersoon in de video over te nemen), de tweede techniek is te gebruiken om bestaande mensen nieuwe teksten in de mond te leggen.

Wij willen daar dan nog een derde techniek aan toevoegen die het mogelijk maakt om een willekeurige tekst te laten zeggen door een willekeurig stem. Daarmee is volgens ons de cirkel rond: je kunt dus binnenkort op video iedereen laten zeggen wat je maar wilt. Karin heeft helaas vast gelijk als ze zegt dat we niet de moeite zullen nemen om te kijken wat wel en niet echt is.

"We willen te graag dat wat we vrezen metterdaad waar is. En we krijgen steeds meer middelen in handen om de werkelijkheid naar onze angsten om te vormen."

Karin Spaink

Waarom vrije software toch een kans maakt

Wij hebben vaak genoeg ervaren dat vrije software niet per se de meest gebruiksvriendelijke software is. Toch zou het kunnen dat vrije software op de langere termijn voor gebruikers toch prettiger gaat werken dan de gesloten alternatieven. Vrije software stelt namelijk het belang van de gebruiker voorop, maar een bedrijf als Facebook gaat toch in eerste instantie voor het eigen commerciële belang. Zo kondigde Facebook bijvoorbeeld aan dat video's vanaf nu automatisch met geluid af zullen spelen. Er is precies niemand die daar om gevraagd heeft (anders dan de adverteerders), maar toch is het er.

Amazon's willekeurige sociale netwerk

Kashmir Hill legt wel vaker de vinger op de zere plek. Dit keer windt ze zich op over de manier waarmee je vanaf nu met de de Amazon Echo andere Echo gebruikers kunt bellen. Door de manier waarop Amazon dit geïmplementeerd heeft kun je van iedereen van wie je een e-mailadres hebt zien of ze zo'n apparaat in huis hebben staan. Hill wijst daarnaast op een belangrijke en zorgelijke trend: apparaten die beperkte functionaliteit hebben terwijl je ze koopt kunnen tegenwoordig via een ongevraagde update opeens veel meer functionaliteit hebben. Van een speaker voor muziek naar een sociaal netwerk met willekeurige contacten bijvoorbeeld. Hebben jullie voorbeelden van apparaten waarbij je dit ook overkomen is?

Kasparov over privacy en kunstmatige intelligentie

Schaakgrootmeester Kasparov schreef voor Avast een heel lezenswaardig blog over transparantie en verantwoordelijkheid in het digitale tijdperk. Hij vindt transparantie en privacy de twee gezichten van veiligheid. Ze zijn allebei broodnodig. Hij is daarbij scherp op politiek extremisme (en opportunisme):

"If you are okay with surveillance and executive orders when you like the president, but you hate surveillance powers and executive orders when you don’t like the president, then you are part of the problem!"

Verder is Kasparov wat ons betreft iets te optimistisch over of grote bedrijven hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Wij zien teveel marktfalen om ervan uit te gaan dat het tevreden houden van gebruikers echt iets gaat veranderen aan de manier waarop bedrijven met onze data om gaan.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag