• Menu

0 recente resultaten

Opsporingsbevoegdheden toepassen is deze laten toetsen

De politie haalt een illegale marktplaats uit de lucht. Dat is best, mits de toegepaste bevoegdheden worden getoetst.

Politie is "on a roll"

De Nederlandse politie maakte vanmiddag bekend dat zij, in samenwerking met buitenlandse opsporingsdiensten, een grote marktplaats waar naast drugs, juwelen en nagemaakte goederen werd gehandeld uit de luchtNieuwsbericht over het uit de lucht halen van Hansa heeft gehaald. De politie heeft daarbij langdurig de hosting van de marktplaats overgenomen om kopers in de val te kunnen lokken.

De politie blijkt een van de betere drugsdealers op het internet te zijn. :)

Toepassen is laten toetsen

Met dit soort onderzoeken zoekt de politie de grenzen van de wetgeving op. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, op voorwaarde dat er een goede controle is op de interpretatie en toepassing van bevoegdheden. Die is er mogelijk niet als, zoals wel vaker gebeurt, de strafzaken in het buitenland voor de rechter komen. We pleiten daarom voor een commissie die de toepassing van bevoegdheden controleert, juist ook als er niet achteraf bij een Nederlandse rechter wordt getoetst.

Als de toepassing van bevoegdheden in zaken als deze niet door een rechter worden getoetst, is dit de opmaat naar een nieuwe IRT-affaire.

Politie moet onbekende kwetsbaarheden melden

Wat ook belangrijk is, is dat de politie de veiligheid van onze digitale infrastructuur niet in gevaar brengt. De politie probeert een grapjeDe FAQ met de grap is te vinden via het Tor-netwerk te maken door te zeggen dat zij sommige kwetsbaarheden in software niet zou melden. Het gaat daarbij om software waarmee gebruikers anoniem van het internet gebruik kunnen maken. Software die gebruikers in landen als Syriƫ nodig hebben om te overleven. Een kwetsbaarheid in die software moet direct gemeld worden bij de makers van die software, zodat de makers de kwetsbaarheid kunnen oplossen. Als de politie zo'n kwetsbaarheid niet zou melden, brengt zij anderen in gevaar.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag