We willen al onze kwetsbaarheden kennen

Insert User: De toekomst nabij

De week van Google’s academici, drukke dagen voor de eerste kamer en een Wikipedia 8-bit avontuur

In deze podcastserie leggen we de tech-startup onder de loep. Vorige week doken we in de ideologie achter de tech scene. Deze week kijken we juist vooruit: hoe ziet de toekomst eruit als we doorgaan op de ingeslagen weg? We spreken met Linda Kool (Rathenau Instituut) en Renato Valdés Olmos (Honor).

Vinger aan de pols?

Dorien Zandbergen pleitte er vorige week voor dat we innovatie niet moeten zien als een commercieel vraagstuk maar als een politiek vraagstuk.Insert User: Magisch denken Daarover praten we deze week verder met Renato, die in Silicon Valley voor de succesvolle health startup Honor werkt. Renato vertelt dat de overwinning van Trump heeft geleid tot een wake-up call. Silicon Valley realiseert zich plotseling dat de meerderheid niet perse meebeweegt richting de toekomst die Silicon Valley voor ogen heeft.Dorien Zandbergen omschreef de neiging van de tech scene om dit te denken vorige week als "magisch denken". En dat de tech scene misschien wel haar vinger aan de verkeerde pols heeft gehad. "Er moeten meer mensen gaan werken aan underrepresented industries, underrepresented gebruikersgroepen," vertelt Renato ons. Hij beschrijft de methodes die Honor gebruikt en de beslissingen die zij maakt om inclusiever en democratischer te zijn, om meer recht te doen aan de complexe, globale wereld waarin ze opereert.

“Er moeten meer mensen gaan werken aan underrepresented industries, underrepresented gebruikersgroepen.”

Renato Valdés Olmos

Het echte gevaar van exclusiviteit

Dit is meer dan een stuiptrekking van een kleine groep geprivilegieerde mensen die opeens de deksel op hun neus krijgt. Linda (Rathenau Instituut) vertelt ons dat de manier waarop we momenteel met technologie omgaan een aantal essentiële menselijke waarden, namelijk autonomie, solidariteit, gelijkheid en menselijke waardigheid, onder druk zet. Dat uit zich heel concreet in dingen als ongewenste censuur op Facebook, dat je gang naar de rechter steeds moeilijker wordt, vooroordelen in slimme software, werknemers van nieuwe platformen die niet beschermd zijn, etc.

Volgens Linda zal de toekomst een kwestie blijven van een samenspel tussen de overheid, bedrijven en burgers. Specifiek pleit het Rathenau Instituut voor een technologisch burgerschap. En daarover... volgende week meer.

Volgende week

De empowerment van de gebruiker geeft kracht en biedt hoop, maar het is ook onheilspellend. Onze vrijheden staan van alle kanten onder druk, en kan het dan echt zo zijn dat we in het midden van al dit online geweld ons mannetje kunnen staan? Mogen bedrijven en overheden dat van ons verlangen? Volgende week onderzoeken we wat het betekent om een technologische burger te zijn.

Volg

  • Houd deze website in de gaten. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt. Op de Insert User website vind je bij elke aflevering praktische tips en verdiepende artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.