• Menu

0 recente resultaten

De week van Google’s academici, drukke dagen voor de eerste kamer en een Wikipedia 8-bit avontuur

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Apple's nieuwe hoofdkantoor

Steven Levy, de chroniqueur van Silicon Valley, kreeg van Apple een rondleiding door hun nieuwe hoofdkantoor. In Wired schrijft hij over hoeveel aandacht er in het ontwerp van het cirkelvormige gebouw is gestopt. Hij stelt zichzelf de vraag: "Is Apple Park the arcadia outlined by Jobs in his public farewell, or is it an anal-retentive nightmare of indulgence gone wild?" Lees, kijk en oordeel zelf.

Wie betaalt academisch onderzoek?

In de Wall Street Journal verscheen een artikel over de manier waarop Google schijnbaar invloed probeert uit te oefenen op academisch onderzoek. Ironisch genoeg baseert het artikel zich op onderzoek dat gefinancierd is door Google-concurrent Oracle. Toch blijven het vrij ontluisterende voorbeelden van academici die "vergeten" zijn om de financiering van Google te vermelden in hun papers. Het zou heel erg goed zijn als Google wat transparanter beleid zou hanteren voor wat ze wel en niet steunen en wellicht is het ook verstandig als we universiteiten zo bekostigen dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van dataslurpende advertentiebedrijven.

Grondwetswijziging briefgeheim: drukke dagen voor de eerste kamer

De Eerste Kamer had het druk de afgelopen week. Niet alleen werd massasurveillance gelegaliseerd door middel van de sleepnetwet, er werd ook een grondwetswijziging doorgevoerd. De overheid schreef zelf dat de Grondwet nu bij de tijd is omdat e-mail ook onder het briefgeheim komt te vallen. Privacy Barometer laat echter zien dat het hier eigenlijk gaat om het verzwakken van de grondwettelijke bescherming van communicatie: de toestemming van de rechter is nu niet altijd meer vereist en gedragsgegevens (metadata) vallen niet onder de bescherming. Normaal gesproken is de Grondwet leidend voor andere wetsvoorstellen, maar hier ging dat andersom: Plasterk meldde aan de Kamer dat de sleepnetwet voor de diensten zou bepalen hoeveel ruimte er nog voor de Grondwet overbleef.

Waarom digitale sloten in browsers een slechte ontwikkeling is

De W3C maakt een slechte beurt. De organisatie die verantwoordelijk is voor de standaarden achter het web stemde voor het bijzonder controversiële voorstel om digitale sloten (DRM) in browsers op te nemen. Cory Doctorow legt voor de Eletronic Frontier Foundation nog één keer uit waarom de plannen slecht zijn voor internetveiligheid, voor de toegankelijkheid en voor innovatie en competitie op de internetmarkt. Er is nu nog één kans om beroep aan te tekenen bij Tim Berners-Lee, de voorzitter van de W3C.

Podcast: The Secret Live of Alex Goldman

De ene presentator van de Reply All-podcast liet de andere presentator zijn telefoon hacken. Het resultaat is zowel hilarisch als zorgelijk: het is ongelooflijk hoeveel van iemands leven in beeld komt als je permanent mee kunt luisteren en kijken. (Voor die ene Twitteraar die niet van podcasts houdt en liever tekst leest: de hele aflevering is ook uitgeschreven!)

text adventures FTW

Tot slot de Wikipedia als old-school 8-bit text-adventure. Wij begonnen in Rotterdam en waren in no time bij het Poortgebouw.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag