• Menu

0 recente resultaten

Wat T-Mobile vrijheid noemt, noemen wij iets anders

T-Mobile's aanbod om onderweg naar muziek te luisteren zonder dat het ten koste gaat van je bundel, klinkt mooier dan het is. De provider beïnvloedt wat jij op het internet doet. Op de lange termijn beperkt dat jouw keuze.

Jij bepaalt zelf wel wat je op internet doet

Jij bepaalt wat je op internet doet, niet jouw provider. Dat lijkt logisch en dat uitgangspunt, dat we netneutraliteitWat netneutraliteit precies is, lees je in ons dossier noemen, is vorig jaar ook in Europese regels vastgelegd. Maar zelfs nu nog hebben providers lak aan jouw vrijheid. Zo laat T-Mobile je naar muziekstreamingdiensten luisteren zonder dat dat ten koste gaat van je bundel. Dat klinkt sympathiek, maar is het niet. Want wat T-Mobile in feite doet is een klein groepje diensten aantrekkelijker maken dan andere. Daarmee beïnvloedt ze jouw keuze. Nieuwe diensten, de diensten die we nog niet kennen maar over een paar jaar de grootste blijken te zijn, maken opeens weinig kans.

Daarom vroegen weOns verzoek aan de ACM tot handhaving netneutraliteit de toezichthouder, de ACM, een maand geleden om die Europese regels te handhaven en er voor te zorgen dat T-Mobile jouw vrijheid weer respecteert. Afgelopen week hebben we in een gesprek met de ACM uitgelegd hoe T-Mobile jouw vrijheid op internet beperkt.

T-Mobile bemoeit zich zo ook met de wijze waarop aanbieders hun diensten technisch inrichten.

Definiëren is per definitie selecteren

T-Mobile definieert zelf wat een “muziekstreamingdienst” is. Met het definiëren maakt T-Mobile per definitie een selectie. En door die keuze te maken bepaalt T-Mobile naar welke diensten jij kunt luisteren, zonder dat het van je bundel afgaat. Diensten die niet binnen die definitie vallen, vallen buiten de boot. De consequentie daarvan is ook dat een dienst die jij misschien wél binnen die definitie vindt passen, niet daarbinnen past – zo luisteren, zonder ook te kijken, veel internetters naar liedjes op Youtube, dat weer buiten de definitie van T-Mobile valt.

Dat geldt ook voor de vraag of een dienst legaal is, want T-Mobile zegt dat alleen legale diensten in aanmerking komen voor haar abonnement. Maar wanneer kun je een dienst als illegaal bestempelen? Is voor T-Mobile een dienst illegaal als de rechter dat gezegd heeft? Of ook al als een deel van het aanbod op de dienst illegaal lijkt te zijn? Kortom, T-Mobile bemoeit zich met wat jij op internet doet.

Aanbieders moeten doen wat T-Mobile wil

Eén van de eerste dingen die een aanbieder moet doen als het op de white list van T-Mobile’s muziekstreamingdiensten wil komen, is het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring. Als je als aanbieder transparant wilt zijn, pech. Wel weten we dat T-Mobile graag het logo van de muziekstreaming­dienst in haar “uitingen” wil kunnen gebruiken. We kunnen ons voorstellen dat niet elke dienst wil dat T-Mobile met haar logo loopt te pronken. T-Mobile eist bovendien dat de dienst onderscheid maakt tussen haar muziek en alle andere verkeer, zoals de eigen website, reclame en albumhoesjes. Als een dienst dat niet al deed, zal de aanbieder haar systemen moeten aanpassen. Een aanbieder heeft daar misschien helemaal niet de ruimte en middelen voor. T-Mobile bemoeit zich dus niet alleen met wat jij op internet doet, maar bemoeit zich zo ook met de wijze waarop aanbieders hun diensten technisch inrichten.

Met het definiëren van wat "een muziekstreamingdienst" is, maakt T-Mobile per definitie een selectie.

Heel Europa kijkt naar ons

Datavrije Muziek staat open voor alle muziekstreamingdiensten, zegt T-Mobile. Op papier klinkt dat mooi, maar dat het allemaal niet zo rooskleurig is blijkt wel uit het feit dat de provider een lijstje publiceert met de diensten die zijn aangesloten. En nog helderder wordt dat uit het lijstje van diensten dat niet wil of kanMeerdere aanbieders willen of kunnen niet meedoen, zegt ook T-Mobile aansluiten. Het is duidelijk: een dienst die niet kan of wil aansluiten, heeft pech. Net als jij trouwens, want T-Mobile gaat hiermee met jouw vrijheid aan de haal.

Daarom moet de ACM T-Mobile weer binnen de grenzen van de wet dirigeren. En dat is helemaal belangrijk omdat de rest van Europa naar ons kijkt. Als T-Mobile door mag gaan in Nederland, gaan providers in de rest van Europa ook aan de haal met de vrijheid van hun gebruikers. Wij hebben de ACM argumenten aangedragen, maar het is de ACM die de handhaving moet doen. Go for it!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag