Definiëren is per definitie selecteren
T-Mobile definieert zelf wat een “muziekstreamingdienst” is. Met het definiëren maakt T-Mobile per definitie een selectie. En door die keuze te maken bepaalt T-Mobile naar welke diensten jij kunt luisteren, zonder dat het van je bundel afgaat. Diensten die niet binnen die definitie vallen, vallen buiten de boot. De consequentie daarvan is ook dat een dienst die jij misschien wél binnen die definitie vindt passen, niet daarbinnen past – zo luisteren, zonder ook te kijken, veel internetters naar liedjes op Youtube, dat weer buiten de definitie van T-Mobile valt.
Dat geldt ook voor de vraag of een dienst legaal is, want T-Mobile zegt dat alleen legale diensten in aanmerking komen voor haar abonnement. Maar wanneer kun je een dienst als illegaal bestempelen? Is voor T-Mobile een dienst illegaal als de rechter dat gezegd heeft? Of ook al als een deel van het aanbod op de dienst illegaal lijkt te zijn? Kortom, T-Mobile bemoeit zich met wat jij op internet doet.
Wim ten Brink
Waar ik mij meer zorgen om maak is de hoeveelheid extra apps die zowel fabrikanten als providers meeleveren met mobiele apparaten. Zo krijg je bij Samsung een extra app mee die updates kan uitvoeren buiten de Google AppStore om. Bij Apple’s iPhone zijn er diverse apps meegeinstalleerd die je niet kunt verwijderen. En als je je mobiel via T-Mobile of Vodafone hebt gekregen dan staan er van die provider ook nog eens extra apps op die vrij lastig te verwijderen zijn en daardoor je keuzes nog verder beperken.
Dat providers dus via dit soort streams ook de diensten die je gebruikt gaan beperken is maar een topje van de ijsberg.