Tracking: wat is het, hoe werkt het en wat kun je ertegen doen? (Deel 5)

Insert User: Het experiment

Ook het kabinet moet investeren in digitale weerbaarheid

In deze podcastserie leggen we de tech-startup onder de loep. We gaan op zoek naar de kleine bedrijven met grote impact op onze wereld, die indirect bepalen hoe onze toekomst eruit ziet. Deze week in aflevering 1: Wat is een startup eigenlijk en hoe verschilt het van een bedrijf? En wat zijn daarvan de consequenties? We spreken met Oscar Kneppers (Rockstart), Nalden (WeTransfer) en Jons Janssens (Soverin).

De startup als experiment

We trappen in de eerste aflevering af met één vraag: wat is een startup nou eigenlijk? Oscar Kneppers, de man achter Bright, Emerce en Rockstart, omschrijft een startup als een kleinschalig experiment dat hele grote risico’s neemt op zoek naar een herhaalbaar businessmodel. Oscar: "Het is niet een briljant idee hebben, een MacBook kopen, je baard laten staan en dan miljardair worden. Het is daadkracht, discipline, doorzettingsvermogen. Gewoon de beuk erin.”

“Het is daadkracht, discipline, doorzettingsvermogen. Gewoon de beuk erin.”

Oscar Kneppers

Van nul naar één

Ten grondslag aan die drive ligt de vraag hoe het anders kan en impliciet ook heel veel optimisme en vertrouwen dat jij een positieve verandering teweeg kan brengen. Het gaat om vooruitgang, om impact maken. En de founders die wij spreken zien een wereld waarin niet langer de overheid de grote lijnen uitzet, maar startups dat doen. We spreken met Nalden en Jons Janssens over de consequenties van die machtsverschuiving en de verantwoordelijkheid van de startup. Wat gebeurt er wanneer onze samenleving meer en meer gestuurd wordt door een kleine groep mensen? Die daarover bovendien niet direct verantwoording hoeven af te leggen? Wat betekent dat voor de burger?

Volgende week

Volgende week gaan we terug in de tijd. We steken de Atlantische Oceaan over en gaan op zoek naar de ideologie, de denkbeelden, die ten grondslag liggen aan de techbedrijven en startups die nu de dienst uitmaken... We duiken in de Californian Ideology.

Volg

  • Houd deze website in de gaten. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt. Op de Insert User website vind je bij elke aflevering praktische tips en verdiepende artikelen.

Mede mogelijk gemaakt door: SIDN fonds, Studio Spomenik en Bits of Freedom. Mediapartner: WeTransfer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.