• Menu

0 recente resultaten

Kamp schrapt verbod prijsdiscriminatie: verwacht maar toch teleurstellend

Minister Kamp gaat het algemene verbod op prijsdiscriminatie uit de Nederlandse wet schrappen. Antwoorden Minister Kamp op Kamervragen over algemeen verbod op prijsdiscriminatie. Dit plan klinkt op het eerste gezicht als een grote verandering voor netneutraliteit in Nederland, maar komt helaas niet onverwacht. Toch gaat de strijd voor jouw internetvrijheid door.

 

Rechtbank zet streep door helder discriminatieverbod

Eerder schreven 'Niet-neutraliteit of netneutraliteit? Hoog tijd voor duidelijkheid' we al over het oordeel van de rechtbank dat de Europese netneutraliteitsregels geen algemeen verbod op prijsdiscriminatie bevatten. Volgens de rechter moet per geval worden beoordeeld of een specifieke prijsdiscriminatie wel of niet is toegestaan. De Nederlandse wet die wel zo’n helder algemeen verbod bevat, was volgens de rechter niet in lijn met de Europese regels.

De internetgebruiker is uiteindelijk de grootste verliezer van deze uitspraak. Want zonder zo’n heldere regel kan je ervan uitgaan dat providers de grenzen gaan opzoeken en zich via prijsdiscriminatie gaan bemoeien met welke diensten jij online wil gebruiken. Het anders behandelen van bepaalde muziekdiensten door T-Mobile, wat de aanleiding voor deze zaak was, is waarschijnlijk nog maar het begin.

Toezichthouder niet in beroep

We riepen'ACM moet werk maken van handhaving netneutraliteit' de ACM daarom op om het hierbij niet te laten zitten en in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak. Maar de toezichthouder gaf onlangs aan zich bij deze uitspraak neer te leggenNieuwsbericht ACM omdat er nu ‘voldoende duidelijkheid’ zou zijn. Er komt dus geen hoger beroep. Het algemene verbod op prijsdiscriminatie is sindsdien feitelijk van tafel. Kamp heeft daarom aangegeven om de wettelijke bepalingArtikel 7.6a lid 3 Telecommunicatiewet in kwestie uit de wet te halen. Een stap die te verwachten was in reactie op een teleurstellende uitspraak.

Alsnog handhaven

Maar de uitspraak van de rechtbank Rotterdam ging niet over de vraag of de specifieke actie van T-Mobile wel of geen toegestane prijsdiscriminatie is. Daar moet de ACM dus nog iets van vinden. Wij riepen'ACM moet werk maken van handhaving netneutraliteit' de ACM via een handhavingsverzoek op om op grond van de Europese regels er alsnog voor te zorgen dat T-Mobile de vrijheid van internetgebruikers niet inperkt. De ACM is inmiddels bezig met een onderzoek naar het aanbod van T-Mobile. Kortom, deze kwestie krijgt nog een vervolg...

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag