Zonder anonimiteit geen Harald Doornbos

Voor wie het wil weten: ik ben een online netwerker

De Week: cyber-onvoldoendes, Valentijnshartjes en privacystemgedrag
DOSSIER: Doe-het-zelf
DOSSIER: Jouw data

Tenminste, zo word ik gesegmenteerd door een bedrijf dat “organisaties helpt om het rendement uit data te maximaliseren”.

Verhuisservice: handig maar ongemakkelijk

Ik ben wel eens verhuisd en toen leek de verhuisservice van PostNL best handig: post aan het oude adres wordt doorgestuurd naar het nieuwe. Maar tegelijkertijd voelde ik me er nooit helemaal bij op mijn gemak. Je bent namelijk verplicht om gegevens in te vullen die niet voor de dienst nodig voor zijn, zoals je geboortedatum. Maar veel vervelender: in de algemene voorwaarden spreekt PostNL met je af dat ze je gegevens met derden mag delen – tenzij je door wat hoepels springt.

Toestemming voor "benadering door derden"

Eén van die bedrijven blijkt EDM te zijn. Bij hen deed ik een verzoek tot inzage in de gegevens die zij van mij verwerken. Een recht dat iedereen heeft en weinig moeite kost met onze Privacy Inzage MachineIn drie simpele stappen stel je een verzoek tot inzage samen. Het blijkt dat zij de gegevens van drie verhuizingen van mij hebben. En dat ik bij een van die verhuizingen toestemming heb gegeven voor “benadering door derden”. Kortom, bij één van de verhuizingen heb ik op het formulier dat je moet invullen een vinkje over het hoofd gezien. En dus heeft EDM mijn gegevens “uitgeleverd aan de Goede Doelen Loterij.” Dat verklaart de reclame van Vriendenloterij, de Bankgiroloterij en de Nationale Postcode loterij.

Risicomijder of cultuurliefhebber

Maar het hokje waar de datahandelaar me in stopt is misschien nog wel het meest interessante. Al was het maar om het taalgebruik er om heen. EDM zegt heel diplomatiek dat ze mij “niet als persoon segmenteert”. Het bedrijf segmenteert mij natuurlijk wel, maar dan op het niveau van postcode. Waar ik woon is daarmee “de bepalende factor voor het geotype.” Zo’n typering, zoals risicomijder of cultuurliefhebber, is een zogenaamd “persona” en is daarmee “een niet bestaand fictief karakter dat door typering een gezicht krijgt.” Soms is dat mijn gezicht.

Mijn postcode typeert mij als "online netwerker"

Mijn postcode typeert mij volgens EDM als “online netwerker.” Daarmee behoor ik tot een groep mensen “met een voorkeur voor het gebruik van internet, die veel online doen, waarschijnlijk een smartphone en tablet hebben en waarschijnlijk vaak social media gebruiken.” Die typering is gebaseerd op “op open data en andere publieke databronnen en marktonderzoek.” De groothandelaar in data noemt specifiek cijfers van het CBS over gezinssamenstelling leeftijd, sociale klasse, inkomens- en opleidingsniveau, maar ook woninginformatie als woningtype, bouwjaar, WOZ-waarde en oppervlak.”

Verre van accuraat of erg up-to-date

En dat is best interessant, want ik ben minder dan een jaar geleden verhuisd. Mijn nieuwbouwhuis was toen net opgeleverd, als een van de laatsten in een heel blok op een plek waar voorheen alleen huurflats stonden. Het is, zeg maar, niet een wijk die je in Amsterdam-Zuid zou verwachten. Ik ben de verpersoonlijking van de gentrificatie van de wijk waarin ik woon, denk ik soms. En in dat licht is het best verwonderlijk dat ik in dat geotype opgespeld heb gekregen: het is ofwel verre van accuraat of het is verrassend up to date.

 1. Kea

  Het heeft iets zieligs, diedatahonger. Het overkomt me zelden, maar als ik toch een geboortedatum moet invullen, geef ik een totaal verkeerde op.

  • Gerda

   Als iedereen standaard de datum van een schrikkeldag opgeeft dan hebben de minste mensen een negative invloed van die actie?

 2. Curly

  Je kunt behoorlijk je neus stoten aan dit soort grappenmakerij.. Het lijkt wel alsof dataverkopers een commerciële nachtmerrie runnen.. Zelfs als men overleden is, lees je in de krant, wordt men soms nog na gezeten met commerciële achtervolging… Het wachten is op het volgende hokje waarin de datahandelaar ons allemaal in stopt.

 3. Gerda

  DANK DANK DANK!

  Een zeer goede rede voor mij om GEEN gebruik te gaan maken van de postNL verhuis ‘service’ maffia

 4. Jan

  Ik kan EDM niet vinden in de Privacy Inzage Machine?

 5. Annemie

  Heeft iemand dit boek al gelezen: https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek. Hierin wordt weergaloos weergegeven hoe het werkt met het verzamelen van data en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Zeer aan te raden voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.