• Menu

0 recente resultaten

De Week: cyber-onvoldoendes, Valentijnshartjes en privacystemgedrag

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • SETUP maakte een verjaardagskalender van alle Nederlanders om daarmee te onderzoeken hoe transparant we zijn voor de overheid en het bedrijfsleven. In een mooi stuk van Ellen Bijsterbosch laten ze zien dat een foutje snel gemaakt is als je met gevoelige data werkt: Net als de Belastingdienst scoorden wij een cyber-onvoldoende.
  • Er zijn steeds meer verhalen van mensen die bij aankomst in de Verenigde Staten wordt gevraagd om hun mobieltje te unlocken zodat de douane er even goed naar kan kijken. Er verschijnen dus ook meteen stukken over hoe je jezelf hiertegen kunt wapenen. Bijvoorbeeld door je apparaat te versleutelen en uit te doen voor je de grens over gaat. Hier meer: voor de techno-hipster en voor de hardcore-techneut.
  • Privacy Barometer zette het privacystemgedrag van de partijen in de Tweede Kamer van de afgelopen vier jaar op een rij. De conclusie: CDA, PvdA en VDD zijn de grootste privacybedreiging, terwijl Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP het meest privacyvriendelijk zijn. D66 doet haar best om de scherpe kantjes van wetsvoorstellen af te halen zodat privacy beter gewaarborgd blijft, terwijl Denk een goede nieuwkomer is als het gaat om privacy.
  • In dit artikel legt Bloomberg uit hoe het Pentagon beveiligingsexperts inhuurt om hun eigen systemen te testen. Het is interessant om te lezen hoeveel moeite er gedaan moet worden om het risico af te dekken dat er via gehackte computers van de experts ongewenst informatie naar buiten lekt. Uiteraard werden er weer veel sneller problemen gevonden dan verwacht.
  • Maurits Martijn zocht uit of het veel gedeelde verhaal over de verkiezingingenbepalende invloed van Cambridge Analytica eigenlijk wel klopt. Zijn conclusie: Het oorspronkelijke artikel is vooral goed geschreven, maar voor het causale verband (microtargeting op Facebook → Trump in het Witte Huis) ontbreekt bewijs. Hele matige journalistiek dus.
  • Met generative adversial networks kun je computers op kunstmatige wijze nieuw en uniek beeldmateriaal laten maken (zoals bijvoorbeeld deze Valentijnshartjes). Adam Geitgey heeft weer een fantastisch artikel in zijn reeks geschreven waarin hij uitlegt hoe dit werkt. Met dit soort netwerken en schermafdrukken van klassieke Nintendospelletjes als input maakt hij nieuwe achtergrondjes voor spelletjes. Hij loopt daar bijvoorbeeld tegen interessante auteursrechtvraagstukken aan.
  • Tot slot (en met dank aan @1sand0s): via de Eternity Wall kun je berichten in de blockchain zetten. Die blijven dan tot aan het einde der tijden staan (of tot het einde van blockchain, whichever comes first). En in dat kader, over de blockchain gesproken, Satoshi’s law is ook vast vastgelegd: maar is hij (de persoon, niet de stelling) waar, of alleen maar mooi?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag