• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Plasterk wil onschuldige burgers massaal tappen met sleepnetwet

Ondanks serieuze kritiek op een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, drukt minister Plasterk toch zijn plan door om een sleepnet in te voeren. Met het voorgestelde sleepnet worden onschuldige Nederlanders straks massaal in de gaten gehouden. Dat is een ernstige inbreuk op onze privacy en vrijheid.

Sleepnet
Met de invoering van de sleepnetbevoegdheid kunnen de geheime diensten straks alle communicatie van grote groepen onschuldige mensen – zoals alle appjes vanuit een bepaalde stad – in bulk verzamelen en vervolgens gaan analyseren. De wetenschap dat geheime diensten meeluisteren zorgt ervoor dat je wel twee keer nadenkt wat je zegt of deelt met anderen. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat.

David Korteweg, onderzoeker bij Bits of Freedom: “Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Een essentieel onderdeel van onze vrije samenleving is juist dat de communicatie van onschuldige burgers niet massaal door geheime diensten wordt onderschept zonder dat zij iets verkeerds doen. Dat principe wordt met dit wetsvoorstel overboord gegooid. We vragen de Tweede Kamer om het sleepnet alsnog uit het wetsvoorstel te schrappen en roepen mensen op hun zorgen online te delen met de hashtag #CCdeAIVD.”

Investeer in daadwerkelijke oplossingen
Na vrijwel iedere aanslag die de afgelopen jaren in Europa is gepleegd, blijkt achteraf dat de geheime diensten of opsporingsinstanties de aanslagplegers al in het vizier hadden of dat er al informatie over hen voorhanden was. Bits of Freedom roept daarom het kabinet op om te investeren in het benodigde mensenwerk en verbetering van de samenwerking binnen en tussen de diensten. Dit zal daadwerkelijk de slagvaardigheid van de diensten verbeteren, zonder dat de hooiberg aan data vergroot wordt met informatie over onschuldige burgers.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag