CC de AIVD: laat je stem horen tegen massaal tappen onschuldige burgers!

Persbericht: Plasterk wil onschuldige burgers massaal tappen met sleepnetwet

za 5 nov: Bits of Freedom x Museumnacht Amsterdam
DOSSIER: Geheime diensten

Ondanks serieuze kritiek op een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, drukt minister Plasterk toch zijn plan door om een sleepnet in te voeren. Met het voorgestelde sleepnet worden onschuldige Nederlanders straks massaal in de gaten gehouden. Dat is een ernstige inbreuk op onze privacy en vrijheid.

Sleepnet
Met de invoering van de sleepnetbevoegdheid kunnen de geheime diensten straks alle communicatie van grote groepen onschuldige mensen – zoals alle appjes vanuit een bepaalde stad – in bulk verzamelen en vervolgens gaan analyseren. De wetenschap dat geheime diensten meeluisteren zorgt ervoor dat je wel twee keer nadenkt wat je zegt of deelt met anderen. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat.

David Korteweg, onderzoeker bij Bits of Freedom: “Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Een essentieel onderdeel van onze vrije samenleving is juist dat de communicatie van onschuldige burgers niet massaal door geheime diensten wordt onderschept zonder dat zij iets verkeerds doen. Dat principe wordt met dit wetsvoorstel overboord gegooid. We vragen de Tweede Kamer om het sleepnet alsnog uit het wetsvoorstel te schrappen en roepen mensen op hun zorgen online te delen met de hashtag #CCdeAIVD.”

Investeer in daadwerkelijke oplossingen
Na vrijwel iedere aanslag die de afgelopen jaren in Europa is gepleegd, blijkt achteraf dat de geheime diensten of opsporingsinstanties de aanslagplegers al in het vizier hadden of dat er al informatie over hen voorhanden was. Bits of Freedom roept daarom het kabinet op om te investeren in het benodigde mensenwerk en verbetering van de samenwerking binnen en tussen de diensten. Dit zal daadwerkelijk de slagvaardigheid van de diensten verbeteren, zonder dat de hooiberg aan data vergroot wordt met informatie over onschuldige burgers.

 1. Kip

  Het probleem met de onzichtbaarheid van het geleidelijke indringende verlies van burgerrechten, zijn de relatieve ijkpunten en een groot gebrek aan kennis en inzicht in de werkelijke stand van de staat bij verreweg de meeste burgers.

  Dat probleem is op zich niet nieuw en een vergelijking met het verleden dringt zich steeds onoverkomelijker op.

  Waarom verlieten vele Joden in de jaren 33/39 Duitsland en uiteindelijk Europa wèl, en waarom bleven velen thuis om er uiteindelijk achter te komen dat enige goede hoop op recht helemaal maar dan ook nergens op gestoeld was.

  Wat moet er in Nederland gebeuren voordat jij denkt; “En nu wegwezen hier”.
  Pikken we dan werkelijk altijd alles, en doen we met open ogen de historie in variatie nog een keertje over?
  Kennelijk.

  • Anoniem

   weg met ons stelsel opzouten

  • Gerda

   Als we iets van Adolf geleerd hebben is het dat we het nooit zo ver mogen laten komen Kip.

   Privacy NU!

   Ik pik het niet. Ik verzet me met hand en tand, Maar het zijn de mensen die met de kop in het zand lekker doorgaan met facebook, google en gehoorzaam hun privacy afstaan aan de overheid die zich nu precies zo gedragen als de Duitsers deden net voor de oorlog.

   De vraag is, hoe bereiken we die mensen?

   Door op felle manier ze erop te wijzen helpt blijkbaar niet, dan voelen ze zich aangevallen waardoor ze zich nog erger gaan gedragen .

   Was er maar een forum hier op BOF.nl waar we kunnen voeren over dit soort zaken. Hoe bereik je mensen die met tunnelvisie alles aannemen wat ze door de media word voorgekauwd. En werkelijke feiten worden genegeerd. En worden afgedaan met een door de media voorgekauwd excuus. Ach dat valt wel mee, we leven in een vrij land… Hier is alles so verdammt gut organisiert! Unsere politici die sind nicht so ubel wie der Adolf…

 2. John van Gils

  In het NOS journaal van acht uur werd er net gedaan alsof het allemaal wel meeviel. Dat de Raad van State stevige kritiek heeft geuit kwam niet ter sprake,
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/28/raad-van-state-heeft-stevige-kritiek-op-nieuwe-aftapwet-5030997-a1528999

  • Gerda

   Gelukkig zijn er bij de Raad van State nog wat mensen met gezond verstand. En dat het NRC een goede journalist in dienst heeft dat is ook een pluspunt.

   NOS is geen journaal. Als de NOS niet kan vertellen dat de Raad van State kritiek heeft, dan is het helemaal duidelijk dat er geen journalistiek aan te pas is gekomen. Dit is pure propaganda om Plasterk te steunen met zijn onzin. De NOS laat zich goed in de kaarten kijken! Dank je John, meer van deze zijn welkom!!!

   Juist door te doen alsof het meevalt maken ze duidelijk dat het in werkelijkheid de meest extreme inbreuk is op onze privacy die maar mogenlijk is.

 3. Donnie Troef

  Plasterk laat zien dat hij een Clintonian-lifeform is.
  Mensen als Plasterk moeten met hun tengels van privacy afblijben, en ook van technologie. Het is een schande dat we het in dit land toestaan dat dit soort figuren onze privacy te grabbel blijven gooien.

  Drain the swamp!

  Stuur uw CV naar http://www.AIVD.nl ;-D Kom lekker bij se StaSi 2.0

  Indien uw IP adres met regelmaat verbonden is met BOF.nl dan zal uw kans niet groot zijn, want ome Plasterk zijn sleepnet zal er voor zorgen dat mensen met een hoger Privacy bewustzijn er alvast uit worden gefilterd.

  • Pocahontas

   Plasterk maakt zelfs Clintonian evil hand gestures.

   Weet iemand of privacy een grondrecht is in dit land?
   Ik ben niet zo thuis in het wetboek. Maar toch meen ik dat ik ooit ergens heb gelezen dat privacy een grondrecht is..

   En als dat waar is, dan kunnen we met z’n allen een rechtzaak aanspannen tegen Plasterk en co.

   Zijn er advocaten die hier meelezen? Hoeveel geld moeten we inzamelen on die boeven ter verantwoording te roepen?

  • A. Smit

   pocachontas: privacy is een grondrecht ja

 4. Huub-Henk

  Even Plasterk en Wilders tegen het licht houden.

  Plasterk kondigde aan dat met de verkiezingen social media ‘in de gaten word gehouden’ Maar een week daarvoor werd wilders zijn vrijheid van menings uiting omgetoverd tot belediging.

  Gevolg: Wanneer je nu met de verkiezingen op social media een kritieke mening uit, dan word je door de overheid beschuldigd van belediging? Of waar spelen ze naartoe?

  Wat kunne we nog meer verwachten? EN wat is een politiek correcte omweg? Ik was al geen Wilders fan maar met als zijn geblaat is onze sten nu ook in volume terug gedraaid.

  Of misschien kunnen de samenzwerings theoretikers hier een nog mooiere draai aan geven? Misschien is het wel gedaan met opzet?

  HINT 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.