De Week

CC de AIVD: laat je stem horen tegen massaal tappen onschuldige burgers!

Persbericht: Plasterk wil onschuldige burgers massaal tappen met sleepnetwet
DOSSIER: Geheime diensten

Ondanks serieuze kritiek op de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, drukt minister Plasterk toch zijn plan door om een sleepnet in te voeren. Daarmee worden onschuldige burgers straks massaal in de gaten gehouden. Alsof we in al onze berichten de AIVD cc’en. Doe ook mee en laat je stem hiertegen horen!

#CCdeAIVD
Je werkmails, de appjes met vrienden en de persoonlijke gesprekken met je partner. Straks staat de AIVD bij je digitale communicatie in de CC als het sleepnet werkelijkheid wordt.

Wil je dit voorkomen? Laat je stem horen en vertel je familie, vrienden, collega’s én uiteraard de AIVD zelf waarom er geen ruimte is voor een sleepnet in Nederland: #CCdeAIVD!

Deel je zorgen online en gebruik de hashtag #CCdeAIVD. Om de AIVD alvast een handje te helpen kan je je zorgen ook direct met hen delen:

 • Mail
  De AIVD kan niet direct gemaild worden. Stuur daarom een mail en zet ccdeaivd@bof.nl op de CC. Wij zorgen ervoor dat je mail bij de AIVD wordt afgeleverd.
 • Twitter
  Stuur een tweet naar @AIVD of gebruik de hashtag #CCdeAIVD.

Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Een essentieel onderdeel van onze vrije samenleving is juist dat de communicatie van onschuldige burgers niet massaal door geheime diensten wordt onderschept zonder dat zij iets verkeerds doen.

Als je weet dat geheime diensten meeluisteren zal je twee keer nadenken wat je zegt of deelt met anderen, ook als je helemaal niks fout doet. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat.

Update: De link naar de vermeende Facebookpagina van de AIVD is verwijderd. De desbetreffende pagina blijkt niet officieel gelieerd te zijn aan de AIVD.

 1. Jan Willem Renssen

  Bedrijven zijn schoorvoetend begonnen met het implementeren van maatregelen om de privacy van burgers te beschermen. Daarentegen introduceert de wetgever zelf allerlei nieuwe wetten om die privacy met voeten te kunnen treden zogenaamd ten behoeve van van onze veiligheid. Schandalig!!!

  • Sjors

   Inderdaad. Overigens niet alleen bedrijven; ook lagere overheidsinstanties zoals gemeenten en GGD’s. Ze moeten (terecht) aan veel privacyrichtlijnen voldoen, terwijl de Rijksoverheid een grote middelvinger naar de burger opsteekt. Allemaal uit de naam van een veiligheid die toch nooit te garanderen is. Walgelijk.

  • Mede-lander

   JUIST!

 2. Paul

  Inderdaad een grote schande!
  Alsof ons leven er ook maar iets veiliger op zal worden.
  Waar is mijn recht op privacy van Artikel 10 gebleven?

  Ik eis mijn recht om in de beslotenheid van mijn persoonlijke levenssfeer met rust te worden gelaten en om niet te worden afgeluisterd!

  Zonder de gewonden en doden van terreur in Europa te willen bagatelliseren:
  zo’n 700.000 mensen sterven er per jaar aan het roken, ongeveer 30.000 in het verkeer.

  • Mede-lander

   Ja Paul,
   Jouw gegevens zijn van jouw.
   Mijn gegevens zijn van mij.

   Ambtenaren hebben een publieke funktie en dienen transparant te zijn zodat wij kunne zien of ze verantwoord met ons geld omgaan en of ze onze stemmen verdienen.

   Ambtenaren die hun werk verbergen zijn niet te vertrouwen. Alleen wanneer ze dingen doen die niet mogen dan hebben ze reden om iets te verbergen. Ambtenaren zijn bang dat burgers zien hoe het belasting geld word uitgegeven. Zodra we dat kunnen veranderen dan komt ons land weer uit het slob.

   Mensen maken fouten, en dat is niet erg, maar veel ambtenaren zijn corrupt, en dat is heel erg. Opzij kijken voor de corruptie van een hogergeplaatste ambtenaar is ook een vorm van corruptie. Ena alleen met transparantie kunnen we dat bestrijden.

   Dank voor die cijfers! had ik dit maar eerder gelezen dan had ik mijn commentaar in een bovenstaande post korter kunnen houden…

   700.000 per jaar? Zijn het er echt zoveel? En nu zijn e-siggaretten al legaal, terwijl nog niemand weet wat voor schade deze opleveren op de lange termijn. (maar ze leveren natuurlijk wel belasting centen aan de VVD) Terwijl de VVD niets doet tegen de damp terroristen.
   En hoeveel geld geven ze uit aan ‘terreur bestrijding’ die meer op terreur handhaving lijkt?

   Triest dat we in dit land worden bestuurd door een stel jokers die kijken naar feiten, en alleen meezeilen op angst die door de media propaganda over ons word uitgekotst.

   Weg met Rutte, Wilders, Plasterk, Schippers, Smit Kroes en vul de rest zelf maar aan.

 3. Anoniemen

  Dit zat eraan te komen. Hoe zou je kunnen handelen?
  Hieronder een paar voorbeelden.

  1) installeer TOR-browser bundel
  2) gebruik een gratis VPN (zie de addon database van Firefox browser)
  3) gebruik een gratis anoniem besturingssyteem zoals TAILS

  Niet alleen zal TAILS je IP-adres, maar ook je MAC-adres veranderen. Hierdoor is volgen redelijk zinloos geworden.

  • Anoniem

   Zomaar een gratis VPN adviseren is niet echt goed voor je anonimiteit. Zijn veel factoren waarnaar je moet kijken. Tevens dien je WebRTC uit te schakelen in Firefox, anders heeft een VPN ook vrij weinig zin

  • Anoniem

   Tevens, verkeer wat door TOR gaat is inzichtbaar voor de Exit Node. Die zijn vaak van inlichtingendiensten

 4. John van Gils

  In dit boek staat heel veel.

 5. Jeroen

  De overheid verliest het vertrouwen in de gewone burger, door dit soort wetgeving geeft de wetgever het signaal geen controle op maatschappij te hebben en absoluut geen vertrouwen in de burger te hebben. Het is zoveelste beperking op onze vrijheden. Overheid heeft het wijzende vinger altijd klaar staan naar landen die hun burgerrechten niet op orde heeft, maar door alle gegevens van burgers op te slaan is de overheid niet beter dan andere regimes. Misschien moeten ze in Den Haag is kijken naar film 1984 en het boek lezen “Privacy ik heb wel wat te verbergen” .Het meest bijzondere is dat veel gemeente al een systeem hebben draaien wat SmartBox heet, dit BigData systeem bevat veel meer gegevens dan ze mogen verzamelen (http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-Working_Papers/WP_21_Big_Data_voor_fraudebestrijdingf.pdf) [Let op! Kan als schokkend ervaren worden als je om privacy geeft].

  • Mede-lander

   Dat de overheid ooit het vertrouen heeft gekregen van de gewone burger is de fout.

   Een burger moet zijn overheid per definitie waltijd wantrouwen.
   Juist OMDAT de overheid merkt dat ze door het gros worden vertrouwd geeft ze het gevoel dat ze juist van dat vertrouwen misbruik mogen gaan maken.

   De overheid zou altijd op hun tenen moeten lopen voor de burger!
   Wij zijn de belasting betalers, die hun voorzien van veel te hoge lonen

   50%van de ambtenaren zouden we moeten ontslaan. en de resterende ambtenaren zouden we 50% moeten korten op hun loon

   Alleen de beste ambtenaren die zich werkelijk inzetten voor de burger mogen een land besturen. Nu Hebben we alleen maar ambtenaren die hun eigen aanhang spekken, Wethouders die familie bedrijfjes opdrachten toeschuiven, en bonussen opstrijken daar moetten we van af.

   We betalen 75% te veel belasting, misschien wel 80%.

   Uitdunnen, reorganiseren, iedereen een basis inkomen 20% boven het wat nu het minimum loon is en dan is het minimum loon ook niet meer van toepassing. Iedereen heeft meer te besteden, geld zal rollen, er komt meer belasting in de pot. Dan kan de belasting omlaag naar 10%. En houden we misschien zelfs geld over.

 6. cyberguerrilla

  “Tevens, verkeer wat door TOR gaat is inzichtbaar voor de Exit Node. Die zijn vaak van inlichtingendiensten”

  Dit is onzin Exit Node heeft geen notie van wie er uit gaat al het verkeer komt van een relay die ook geen idee heeft wie erachter dat verkeer zit.

  Dat exit nodes vaak van inlichtingen diensten zijn is klink klare onzin

 7. jult

  Ach, we hebben LetsEncrypt. De toekomst daarvan is gewoon dat we straks alleen nog decrypten, decoderen, ontsleutelen op het allerlaatste stukje analoog (beeldscherm, toetsenbord, microfoon). De ontwikkeling, versterking en verbetering van LetsEncrypt gaat zo hard, ik denk niet dat een AIVD harder/sneller kan ontsleutelen dan LetsEncrypt users zullen versleutelen. Dat zal een kat en muis spel worden, waarbij helaas voor die controlfreaks, de logge overheidsdiensten het zullen ontgelden. Ik ben hier niet zo bang voor. Nieuws als dit bespoedigen het proces van totale onzichtbaarheid. Hoe meer gebruikers gecodeerd gedistribueerd communiceren, hoe minder ze nog aan metadata zullen hebben.
  Met de komst van Tbps DDoS attacks zal sowieso een grove technische verschuiving naar decentralisatie plaats vinden, zwaar versleuteld peer-to-peer traffic, op IPv6 to IPv6 basis, gaat alles overwinnen, op internet. Dat kun je wettelijk gaan verbieden, maar ik denk niet dat je dat ooit zult winnen. Daarvoor zijn de krachten, die met dit soort nieuws alleen maar worden onderstreept, veel te groot, en de aantallen gebruikers ook. Ze gooien hun eigen ruiten in.

  • C.H.P. Charlie

   “Ach, we hebben LetsEncrypt.”

   Neen!
   LetsEncrypt verstrekt gratis certificaten zodat je je website van een ssl slotje kan voorzien en de verbinding van en naar die website niet uitleesbaar is.
   Belangrijk, daar niet van, maarrr … (!!!)

   … dat helpt dus volstrekt niet tegen het uitlezen van al je email verkeer dat vervolgens nog een keer drie (!!) jaar lang wordt opgeslagen om te kunnen analyseren en te vergelijken met andere data en textmateriaal van jouw hand.

   Hoeveel volwassen inwoners telt de hoofdstad, Rotterdam, Utrecht, Den Haag?
   Van hoeveel mensen wordt er in 1 of alle gevallen dan privedata verzameld over een periode van een maand, half jaar of zelfs een jaar?!
   Bedenk dat het niet of of is maar en en kan en zal zijn, meerdere grote sleepnettaps kunnen naast elkaar bestaan.

   Concreet,
   wat vind je eigenlijk van het idee dat als je een hoog persoonlijke email stuurt of gesprek voert met je familie, medisch specialist, GGZ behandelaar, juridische bijstand, politieke netwerk of ieder ander persoon waarvan het absoluut de bedoeling is dat die communicatie vertrouwelijk is, dat binnenkort 3 jaar lang ter onuitputtelijke analysebeschikking van de overheid is?

   Nota bene!
   We hebben lang geprotesteerd tegen die vermaledijde muur en de misselijkmakende totale surveillancepraktijken van het voormalig Oostblok.
   Nog geen twintig jaar later pakt onze eigen overheid de bal op waar die in 1989 is blijven liggen!
   En we laten het toe!
   Hoe kan dat?

   Verplicht kijkvoer, speelfilm : “Das leben der anderen”.

   Om een beetje een idee te krijgen van wat massasurveillance uiteindelijk met mensen doet.
   Wat dat betreft zouden we niet alleen ouderen over de holocaust moeten laten vertellen maar vooral karrenvrachten aan Oost Europa ervaringsdeskundigen bergen verhalen moeten laten vertellen hoe het er pakweg 25 jaar geleden nog aan toe ging bij onze oosterburen.
   Altijd nadenken bij wat je zegt, niets belangrijks over de telefoon (en nu ook over de mail, de Skype en de app,..)

   Hell!
   De bertholees en plassterks zijn gebleken niet geïnteresseerd in historische en maatschappelijke contexten en dragen slechts halve verantwoordelijkheden, namelijk die van het invoeren van maatregelen, niet van het afleggen van rekenschap als als voorspeld blijkt dat dit de gemeenschappelijke psyche van een heel volk langdurig zal aantasten maar allerminst heeft geholpen het probleem op te lossen waarmee het gemarketeerd werd.

   De invoer van dit soort maatregelen zijn werkelijk ongehoord voor een rechtsstaat.
   Laat je het nu toe dan ben je in principe je ware vrijheid kwijt, want vrijheid betekent de vrijheid hebben om zonder angst voor repressie je mening te kunnen uiten.
   Dat kan straks niet meer omdat je nooit weet welke van jouw meningen openlijk of in stilte tegen je gebruikt zullen worden.

   De invoer van dit soort maatregelen getuigen van een principieel disrespect voor de rechtsstaat en de vrijheid van haar burgers, feitelijk is het regelrecht pervers misbruik van eigenmacht.
   Een grote brug te ver, we staan er bij, kijken ernaar en laten het toe.
   On-be-grij-pe-lijk

  • Mede-lander

   Nee Jult, dit soort ‘oost europese koude oorlog praktijken’ moeten we gewoon niet toestaan in een land dat zichzelf verkoopt als vrij land.

   Plasterk gedraagt zich als een collaborateur in de WWII. Hij steekt alle Nederlanders in de rug met een heel groot mes.

   C.H.P. Charlie. (toepasselijke naam!)
   Helemaal mee eens wat je daar schrijft.

   En ook geen hond die zich beseft dat we in nederland een DigID hebben
   Een NSB achtig logboek waar je zelf al je data moet invullen.
   Dat ze waarschijnlijk direct hebben gekoppelda aan elke andere database die er in dit land bestaat. Ze kunnen natuurlijk mooi zeggen dat dat niet waar is want DAT is staatsgeheim. Maar zolang wij geen inzage hebben en geen zeggenschap hebben wat HUN met ONZE PERSOONLIJKE DATA doen. moeten we er van uit gaan dat ze ALLES doen wat er maar mogenlijk is.

   Ik zou graag zien dat DigID helemaal verdwijnt. Weg met die troep!

   Mijn data is van mij en niet van hun. De overheid moet onze privacy respecteren, doen ze dat niet dan laat onze overheid zien dat wij niet vrij zijn in dit land.

   De Amerikanen hebben zelfs een wet dat een Amerikaan een andere Amerikaan niet mag bespieden. Op papier hebben ze daar dis meer privacy dan ons. Daar tegenover staat dat ze alle buitelanders moeten verklikken.

   Fraai volkje, Europese migranten die met Columbus oversteken en een heel continent uitmoorden en dan als een stel hypocrieten elke andere migrant nu als terrorist beschouwen. Terwijl ze zelf het volk zijn dat het hele continent terroriseerde en heeft uitgemoord.

   Ik hoop dat Plasterk dit leest en eens gaat beseffen dat hij niet goed bezig is.

   The road to hell is paved with good intentions.

   Goede bedoelingen, zijn slechte oplossingen. Een probleem los je op bij de oorzaak en niet bij het gevolg.

   Een sleepnet verzameld alleen maar gevolgschade. En laat de oorzaak volledig buiten beschouwing.

   Als Plasterk van terreur af wil moet hij die terreur aanpakken bij de bron. De Amerikaanse wapen en drugs industrie. (Straat drugs en de phamaseutische industrie)

   Er sterven jaarlijks meer mensen aan sigarettem, coke en asperines dan aan een handje vol geflipte godsdienst waanzinnigen.

   Help harddrugs de wereld uit, maak softdrugs legaal als biologisch medicijn (zonder petrochemische toevoegingen) Dan hebben terroristen geen poot meer om op te staan.

   Hoe kan Den Haag zo blind zijn om niet naar de cijfers te kijken waar jaarlijks de meeste nederlanders aan sterven. Er rijden zich jaarlijks meer mensen dood met een liter bier in hun buik. En ieder jaar viert het hele land Konings dag met veel bier. En wat doet de AVID? O die terreur dat laten we toe. Meneer Heiniken maakt belasting centjes voor onze politici…
   Hypocriet of niet?

 8. Kea

  Tegen beter weten in had ik toch gehoopt dat onze regering het goede voorbeeld zou geven door het sleepnet niet in te voeren. Maar de datahonger is toch te groot gebleken en de verantwoordelijke ambtenaren hebben zich laten inpalmen door IT- evangelisten. Een slechte zaak!
  Dus gaan we massaal aan de beveiligde mailservice ( Tutanota.com of Protonmail.com, Posteo.net, e.a.) en we gebruiken een veilige browser en zoekmachine, een veilige VPN, een versleutelde chat (Signal, Threema, versleutelde Telegram), etc. Geen Facebook en Linkedin, want daar halen ze ook hun gegevens vandaan. Pfffff.

 9. Mede-lander

  Ik zou wel willen mailen maar zo te zien kan ik geen encryptie toepassen. Het lijkt me niet verstandig om onversleudelde mails naar een veiligheidsdienst te sturen. NSA, GCHQ, BND en al hun Franse, Zweedse, Belgische, Chinese, Poolse, tegenhangers hoeven niet te weten wat ik tegen de AIVD zeg. Dan kom ik in het buitenland ook op een zwarte lijst te staan. O shit, ik kom op bof.nl dan sta ik natuurlijk al op een lijst.

 10. Niet anoniem maar ivm sleepnet dreiging toch wel maar anoniem

  David,

  Dank voor dit artikel.
  Ik zou zeggen, stuur Plasterk ook de link naar deze pagina.

  ___ Wat, geen Bitcoin?

 11. Wim de Jager

  Plasterk zou een slechte politie zijn, als het handje vol agenten de hele dag iedere burger in de gaten moesten houden dan hadden alle boeven vrij spel. Boeven houden zich niet aan regels, alles wat door de overheid word verboden is voor boeven een aandachts punt om JUIST dat te gebruiken wat niet mag.

  Leg je een sleepnet, dan zwemt de boef door de mazen van het net, kruipt over het net, duikt onder het net, of maakt het net gewoon kapot.

  Verbied je encryptie, dan is het de boef die juist encryptie zal gebruiken.

  Enz.

  Je mag geen wapens bezitten, maar het zijn de criminelen die wapens bezitten en hun vijanden met lood vergiftigen. Schoolvoorbeeld dat een verbod niet veel uithaalt.

  Plaats een bord “Verbden toegang” en de eerste de beste boef zal denken, dat is intressant! Net als mensen de hun huis beveiligen. DAAR is blijkbaar wat te halen.
  En de beveiligings maffia speelt daar mooi op in.

  AIVD de Nederlandse Privacy maffia.

  • B. Jolink

   Plasterk is een Struisvogel
   https://www.youtube.com/watch?v=3LWEvIU8x9c

   Hij wil blijkbaar niet zien wat hij in dit land kapot maakt.
   En dat is best jammer. Als ik her de reacties lees zijn er veel mensen die meer verstand hebben van Privacy dan de man die er een opleiding voor heeft gevolgd, En dat zegt dan weer iets over het nivo van de Nederlandse Academische instellingen. Is Plasterk te oud? Niet meer van deze tijd? Heeft hij behoefte aan bijscholing zodat hij alsnog de kans krijgt om zich aan de grondwet te houden?
   Of is het gewoon goedkoper om iemand die net is afgestudeerd op zijn stoel te zetten, Zo’n auwe man maakt veel te hoge lookosten.
   We kunnen dat belasting geld wel beter besteden.

 12. Curly

  Binnen dit kader laten mensen zich ook legaal af tappen. Door bijv. mee te doen aan online enquêtes. Recent nog het Provinciaal onderzoek naar het koopgedrag van consumenten, georganiseerd door de Provincies.. De overheid is nieuwsgierig in welke plaats de dagelijkse boodschappen worden gedaan en waar men heen gaat voor bijv. kleding en schoenen. Hoe vaak men online koopt, en hoe tevreden men is over het winkelaanbod. Niemand kan zien welke antwoorden men geeft, beweren ze. De provincie vraagt om het onderzoek, en ondertussen wordt je online doorgeschoven naar een enquête van een heus bedrijf. Ook hiervoor is het spreekwoord; `voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast` Hier die door gelinkte openbare link die iedereen kon lezen op het kaartje van de provincie dat naar de enquête leidt van dat bedrijf dat namens de overheid optreedt.
  Code: KRZ25WF53W
  http://www.startvragenlijst.nl/koopgedrag/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.