De Week

Black Mirror, beloftes van Google en TRON. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Doc Searls probeert al jaren de wereld om te draaien: in plaats van dat bedrijven ons in de gaten houden, zouden wij bedrijven in de gaten moeten houden. In een blogpost legt hij nog een keertje uit dat advertenties en het blokkeren daarvan niet het probleem zijn. Het gaat erom dat we gevolgd worden en duidelijk moeten maken aan de bedrijven die dat doen dat we dat absoluut niet acceptabel vinden.
  • Searls reageert met zijn blogpost op het nieuws van ProPublica dat Google stilletjes haar voorwaarden heeft aangepast en de uitgebreide advertentieprofielen die ze hebben nu ook aan namen gaan koppelen. Maurits Martijn herpubliceerde daarom een artikel over de vele verbroken beloftes van Google: En hup, Google verbreekt alweer een belofte.
  • Ingrid Burrington heeft een boek geschreven over de fysieke surveillance-infrastructuur in New York. In dit artikel neemt ze Cora Currier van The Intercept op sleeptouw in de _Big Apple_ langs onder andere het Domain Awareness System, de verschillende soorten camera’s die op straat hangen en de oude telefooncellen die nu als internet-kiosk worden ingezet.
  • Weet je nog TRON? De film uit ’82 waarin een hacker verdwijnt in virtual reality? Daar werd in ’10 een vervolg op gemaakt, Sam gaat op zoek naar zijn vader  en verdwijnt ook weer in een arcadehal in virtual reality? Daar is nu een achtbaan van gemaakt. Op Dumpert een filmpje van die rollercoaster.
  • In de Guardian heeft Nathan Schneider een plannetje voor Twitter: kunnen de gebruikers het noodlijdende bedrijf niet opkopen en het vervolgens beheren als coöperatie? Daar zitten natuurlijk heel veel haken en ogen aan, maar financieel zijn er in ieder geval wel een aantal realistische opties om te verkennen.
  • Via Forbes konden we lezen hoe een ontwikkelaar bij Procera, leverancier van deep packet software, een principieel standpunt innam. Hij weigerde te verder te werken aan een product dat door de Turkse overheid ingezet zou kunnen worden om de bevolking op detailniveau in de gaten te houden.
  • Uhm, waarom ben je dit nog aan lezen terwijl er zes nieuwe afleveringen van Black Mirror online staan? Of wacht jij net als wij op het perfecte moment om ze in één keer alle zes te kunnen kijken?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.