Persbericht: Plasterk wil onschuldige burgers massaal tappen met sleepnetwet

za 5 nov: Bits of Freedom x Museumnacht Amsterdam

Dertien ToDo’s voor het kabinet

Bits of Freedom en The Hmm presenteren surveillance dichtbij huis. In 5 x 5 minuten leer je over Google als natiestaat, dat door rood lopen in een algoritmische wereld écht niet meer veilig is, waarom Ai Weiwei in onze toekomst leeft en meer. Te gast zijn Dries Depoorter, Roos Groothuizen, Maarten Tromp, Margarita Osipian en onze Hans de Zwart.

Margarita Osipian
In een tijd waarin je premie wordt verhoogd als je géén data deelt met je verzekeraar, is het de weigering of ontwijking van surveillance, de keuze voor anonimiteit, waardoor mensen zich verdacht maken. Curator Margarita vertelt over de tentoonstelling Rendering Realities die van 14 tot 16 november te zien is bij de SSBA Salon. [In English.]

Maarten Tromp
Steeds vaker ziet Maarten witte huisjes in het straatbeeld verschijnen, de ene keer in een perkje, soms versperren ze de stoep. Het zijn politieposten, opgetuigd om een buurt van extra beveiliging te voorzien. In de fotoserie ‘de Staat’ onderzoekt Maarten de manier waarop deze politieposten als nieuwe vorm van surveillance ingrijpen in de publieke ruimte. Gaandeweg blijkt dat de huisjes in mysterie zijn gehuld.

Dries Depoorter
Het werk van Dries gaat vaak over de hele concrete manieren waarop het internet ingrijpt in alledaagse situaties en structuren. Vanavond vertelt hij onder andere over het maken van algoritmes om wereldwijd door-rood-lopers op te sporen. Over hoe mensen reageren als je hun Linkedin- en Tinderprofielfoto’s naast elkaar tentoonstelt, en over het bedrijven van zelfsurveillance… zélfs als het uit gaat met je vriendin.

dries-depoorter-here
Dries Depoorter – Here

Roos Groothuizen
Voor haar afstuderen in 2015 (KABK) maakte Roos ‘The Consulate of Google’, een balie waar ter plekke een online paspoort voor je gemaakt wordt op basis van je Google advertentieprofiel. Sindsdien is ze zich blijven verdiepen in de manieren waarop we online geprofileerd worden. Dit resulteerde bijvoorbeeld in een tentoonstelling die ze cureerde voor Frascati, en in een nieuw werk dat ze voor diezelfde show maakte, ‘Spitting Image’.

Hans de Zwart
Surveillance en censuur zijn alomtegenwoordig. Naar aanleiding van Ai Weiwei’s solotentoonstelling bij Foam, ontrafelt Hans een wereld waarin onze elke beweging gemonitored en geanalyseerd wordt, zowel door de staat als door de grote techbedrijven zoals Instagram en Google. Hij schetst ook de unieke positie van de Chinese kunstenaar, die het ene surveillanceapparaat gebruikt om zich te ontworstelen aan het ander.

 

Het programma vindt plaats op zaterdag 5 november van 20:30 tot 21:30 bij Foam op Keizersgracht 208 in Amsterdam. Je hebt een Museumnacht-kaartje nodig om het programma bij te wonen. Kun je er niet bij zijn? Geen nood! Dries Depoorter en Roos Groothuizen zijn ook onderdeel van de Big Brother Awards op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam.

  1. kunstliefhebber

    Wat Ai Weiwei aangaat,

    China of Nederland is qua privacy niet zo verschillend, het is hier net zo erg. Hier in Nederland weet de staat het allemaal meer stiekem te doen. Hebben ze wat te verbergen? Zijn de Chinese snuffelaars misschien zelfs eerlijker dan die van ons?

    Ik laat de rest van het regime dan even buiten beschouwing. Zover kan het hier ook nog komen. Maar dat de Chinezen gewoon 3 grote camera’s bij Ai voor de deur plaatsen duidelijk in het zicht is wat voor te zeggen. Het stiekeme gedoe hier in Nederland dat de belasting betaler niet eens mag weten hoe zijn geld word gebruikt om zijn privacy kapot te maken is in dat opzicht vele malen erger.

    Geweldig werk van Mr. Weiwei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.