• Menu

0 recente resultaten

De Week

WhatsAppwaarschuwingen, Pixel en politics vs policies. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Google heeft anderhalve week geleden een eigen telefoon gepresenteerd, Pixel, met daarin een persoonlijke assistent die voorlopig alleen op die telefoon en dus op geen enkele andere Android-telefoon beschikbaar zal komen. Ben Thompson legt uit wat daar volgens hem de reden van is: Google’s business model moet gaan aansluiten op een wereld waarin kunstmatige intelligentie zo belangrijk wordt dat er veel minder ruimte is voor advertenties.
  • Jaap-Henk Hoepman heeft een vergelijking gemaakt van de verschillende voorstellen die er zijn gedaan om lange privacyvoorwaarden duidelijker te maken door het gebruik van iconen. Hij komt ook met zijn eigen voorstel. Volgens Jaap-Henk is het belangrijk om snel en simpel aan de gebruiker uit te leggen welke data wordt gebruikt, waar en door wie die data wordt gebruikt en op welke manier (en met welke waarborgen) die data wordt gebruikt.
  • Een nachtmerrie van een verhaal op The Intercept: Een onschuldige man wordt door bekenden van hem herkend als de persoon op de video van een bankoverval. De politie arresteert hem hardhandig en hij wordt heel lang vastgehouden. Het duurt maanden voordat de bankbediende in de rechtbank zegt dat hij niet de overvaller is ondanks dat de gezichtsherkenningsexperts van de Amerikaanse FBI hem op basis van de videobeelden wel hebben geïdentificeerd. Het artikel laat scherp zien waarom en hoe dit soort fout-positieven door het automatiseren van gezichtsherkenning waarschijnlijk zullen gaan toenemen in plaats van afnemen.
  • De Electronic Frontier Foundation, onze Amerikaanse collega’s, hebben (net als wij) een toolbox met gereedschap om jezelf online te beschermen. In deze blogpost leggen ze uit waarom ze bij WhatsApp extra waarschuwingen hebben geplaatst en wat WhatsApp volgens hen beter kan doen.
  • T-Mobile pullt een T-Mobile’tje. Binnen een aantal uur na het lanceren van een nieuwe dienst wordt het onderzocht door de toezichthouder vanwege mogelijke schending van netneutraliteit. Ging het vorige keer over Oneindig Online, dit keer gaat het over Datavrije Muziek.
  • Facebook, Instagram en Twitter zijn geweldige tools om onze mening te uiten. Nu blijkt uit onderzoek van de ACLU dat hun feeds werden gebruikt door een bedrijf dat de locatie van demonstrerende gebruikers doorverkocht aan de politie, waarmee het de vrije meningsuiting ironisch genoeg juist weer kan beknotten. In Nederland schreef onder andere Tweakers erover.
  • But in the current media climate, there are policies and there are Policies.” Alleen al vanwege die mooie zin raden we je aan dit artikel op Gizmodo over de moeizame relatie tussen uitgevers, marketeers en Facebook te lezen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag