Maatschappij zonder vrijheid is maatschappij zonder waardigheid

Plan T-Mobile druist in tegen netneutraliteit

De Week
DOSSIER: Netneutraliteit

Je kon erop wachten. Na een lange politieke strijd in Nederland en Europa om netneutraliteit wettelijk te waarborgen, staan providers alweer te trappelen om de grenzen op te zoeken of daar zelfs overheen te gaan. Zo ook T-Mobile. Vandaag kondigde T-Mobile aan dat abonnees bepaalde muziekdiensten kunnen gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van hun databundel. Dat klinkt op het eerste gezicht leuk, maar druist in tegen een belangrijk beginsel van netneutraliteit: elke dienst moet onder dezelfde voorwaarden bereikbaar zijn.

T-Mobile als poortwachter
Volgens T-Mobile kunnen klanten van bepaalde abonnementen straks muziekdiensten gebruiken zonder dat het dataverkeer in rekening wordt gebracht. Dit wordt ook wel prijsdiscriminatie of ‘zero rating’ genoemd. Door het dataverkeer van bepaalde diensten niet in rekening te brengen geef je deze diensten een voorkeursbehandeling ten opzichte van andere partijen.

Hoewel T-Mobile aangeeft dat in principe alle ‘legale’ muziekstreamingdiensten onder dit datavrije aanbod vallen, moeten de diensten wel eerst op het lijstje van T-Mobile staan. Klanten en aanbieders kunnen zelf suggesties doen en de diensten moeten wel legaal zijn, aldus T-Mobile. Uiteindelijk is het dus T-Mobile die bepaalt welke streamingsdiensten een voorkeursbehandeling krijgen en welke niet.

En daar wringt juist de schoen. Nu staan er al enkele diensten op het lijstje van T-Mobile vermeld, zoals Deezer en Nederland.FM, en er zullen vast nog nieuwe namen volgen. Maar hoe gaat T-Mobile ervoor zorgen dat  alle streamingdiensten op dit lijstje komen te staan zonder dat het een populariteitswedstrijd wordt en onbekende of kleine spelers het onderspit delven?

Populaire bestaande spelers – zoals Apple Music – zullen het lijstje vast snel halen, maar het zijn waarschijnlijk de nog onbekende of kleinere partijen die van dit beleid de dupe zullen zijn. Want je komt niet zomaar per direct op de whitelist van T-Mobile te staan. Allereerst moet aanbieders en hun klanten van de voorgestelde regeling op de hoogte zijn. T-Mobile gaat vast niet proactief het internet afstruinen om alle streamingdiensten op hun lijstje te zetten. En er zal altijd nog een beoordeling door T-Mobile aan te pas komen. In de wereld van concurrerende muziekdiensten kan een korte periode van oneerlijke behandeling je echter al de nek kosten.

En hoe gaat T-Mobile bepalen of een dienst wel legaal is of niet? Gaat het eerst een uitgebreid licentieonderzoek doen? Wordt de inhoud van de muziek (of spraak) gecheckt of het wel door de beugel kan? Ook hier begeeft T-Mobile zich op glad ijs door als poortwachter te gaan bepalen of bepaalde muziekdiensten wel of geen voorkeursbehandeling krijgen.

Als eindgebruiker ben je dus overgeleverd aan de grillen van T-Mobile. Als T-Mobile echt een zorgeloze ervaring wil aanbieden aan haar klanten dan kan zij bijvoorbeeld de databundels verhogen zonder dat klanten zich zorgen moeten maken of de diensten die ze gebruiken wel of niet op het lijstje van T-Mobile staat.

Prijsdiscriminatie ongewenst
Aanbieders van internettoegang moeten zich niet als poortwachter gaan bemoeien met de diensten die jij over het internet wil gebruiken: al het verkeer moet op gelijke wijze, zonder discriminatie behandeld worden. Daar valt ook de voorkeursbehandeling van bepaalde diensten onder.

De positie van Minister Kamp is kraakhelder: positieve prijsdiscriminatie (‘zero rating’) – zoals T-Mobile nu voorstelt – is niet toegestaan in Nederland:

“De Nederlandse regering acht de opvatting dat iedere vorm van prijsdiscriminatie op grond van de verordening niet is toegestaan zowel in het belang van het Nederlandse bedrijfsleven als in het belang van de consument. Hierbij speelt met name een rol dat een verbod op prijsdiscriminatie voorkomt dat nieuwe innovatieve spelers niet tot de markt kunnen toetreden omdat diensten van (grote) bestaande spelers goedkoper of gratis via het internet worden verspreid. Ook wordt door het verbod op prijsdiscriminatie voorkomen dat aanbieders van de internet toegangsdienst hun macht over de infrastructuur gebruiken om de keuze van de eindgebruiker met betrekking tot de diensten die deze via het internet wenst af te nemen te beïnvloeden en in die zin de keuzevrijheid te beperken.”

Het is prijzenswaardig dat Minister Kamp en de Tweede Kamer de voortrekkersrol van Nederland in het beschermen van netneutraliteit voortzet. Morgen is het aan de Eerste Kamer om deze voortrekkersrol wettelijk te bekrachtigen.

ACM aan zet
Maar al zijn de regels op papier nog zo mooi, uiteindelijk valt of staat alles bij effectieve handhaving. Na de Eerste Kamer is de Nederlandse toezichthouder ACM aan zet om op te komen voor jouw vrijheid en naleving van de netneutraliteitsregels – inclusief het verbod op prijsdiscriminatie – af te dwingen.

Update: Spotify staat al op het lijstje van T-Mobile. Daarom is de vermelding van Spotify vervangen door Apple Music. Deze dienst staat nu nog niet op de lijst van T-Mobile.

 1. Benjamin Langestraat

  Hi, sorry totaal niet mee eens. Streaming diensten zijn gebaat bij meer ge-stream. De gebruiker is niet meer beperkt tot een wifi verbinding of een grote data bundel om zijn of haar gewenste muziek te beluisteren. Win-win.
  T-Mobile lijkt hier niet een onderscheid te maken in welke streaming diensten mee kunnen doen in deze opzet.
  Voor de kleinere streaming diensten: Zorg dat je je aansluit. Kan een enorme boost geven aan je klandizie. Of zorg dat je een betere dienst wordt en groter wordt. Ja, dat moet ook kunnen zonder deze deal lijkt me. Het is niet zo dat Spotify en co anders wel makkelijk te kloppen zijn.

  Hopelijk is een lijst in de toekomst niet meer nodig en komt er een technische oplossing waarbij audio streaming automatisch wordt herkent en niet van je databundel wordt afgeboekt.

  Erg mooi dat T-Mobile deze discussie open breekt.

  • David Korteweg

   Als de beperkende factor voor streamingdiensten een te kleine databundel is, dan kunnen aanbieders als T-Mobile ook gewoon een grotere databundel aanbieden. Dan kan de gebruiker zelf zorgeloos bepalen waaraan hij zijn data besteedt zonder dat het afhankelijk is van een door T-Mobile bijgehouden lijstje. De innovatieve kracht van internet is nu juist dat je ervan uit kan gaan dat elke eindpunt op gelijke voorwaarden bereikbaar is. Dat wordt door dit plan van T-Mobile onderuit gehaald en de kans is groot dat andere aanbieders met vergelijkbare poortwachtersplannen gaan komen.

   Kleine buitenlandse spelers zullen met dit initiatief meteen al op achterstand staan (het aanmeldformulier is bijvoorbeeld alleen in het Nederlands beschikbaar) en hoe gaat T-Mobile bepalen of de aangeboden dienst wel een ‘muziekstreamingdienst’ is? Voor de één is Youtube voornamelijk een dienst om naar muziek te luisteren, terwijl een ander naar zijn muziek luistert via een eigen server. Volgens T-Mobile valt Youtube buiten de categorie van diensten die men ‘datavrij’ kan gebruiken. Hoe het zal omgaan met eigen gehoste muziekstreams is nog onbekend.

   Met het verbod op prijsdiscriminatie wordt precies dit probleem voorkomen: dat aanbieders van internettoegang als poortwachter gaan bepalen welke diensten wel of geen voorkeursbehandeling krijgen.

 2. Paul W.

  In de huidige context lijkt alles nog lekker overzichtelijk, we hebben het over maar 3 variabelen:
  1. Dienst: Muziek streaming
  2. Land: NL
  3. Provider: T-Mobile

  Als dit doorgaat (in meer landen) dan moet dus iedereen die graag de (gratis, of niet) voorkeursbehandeling zou willen voor *elk* land ter wereld uitzoeken:

  1) – Welke voorkeursbehandelingen zijn er bekend voor *iedere* provider per land. Moeten hier lijsten voor komen, wie gaat die bijhouden?
  2) Ga de algemende voorwaarden van deze diensten maar eens lezen om te kijken of jou dienst hier onder valt.
  3) – Hoe jouw startup op die lijst komt (*en blijft*), bellen, mailen, wachten op antwoord?
  4) Wie regelt de geschillen in dit process (wat als een provider Nee zegt en je bent het er niet mee eens)

  Dit allemaal is onmogelijk te administreren en pakt altijd uit ten nadele van kleine bedrijven en consumenten. Daarom, internet gelijk voor iedereen. Data = Data.

 3. Ojeno

  Goed dat jullie er boven op zitten BoF. En helemaal eens met jullie.

  Muziekstreamingdiensten die gebruikers geen kopie van de muziek laten opslaan zijn overigens wel anti-sociaal. Iedereen die van zo’n disservice gebruik maakt kan geen vrienden meer hebben die muziek luisteren. Een nummertje delen is namelijk niet meer mogelijk.

  • Johan Vromans

   Je opmerking over anti-sociale muziekstreamingdiensten vind ik erg kort door de bocht. Dat je een gekochte CD als je eigendom wilt beschouwen en behandelen is te billijken, maar voor een dienst die je afneemt gelden andere regels.
   Overigens kun je met een Spotify abbonnement muziek opslaan om offline te beluisteren, en een spotify-linkje kan ook door je zogenaamde vrienden worden beluisterd. Ik neem aan dat dat bij (veel) andere streamingdiensten ook zo is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.