• Menu

0 recente resultaten

De Week

Artificiële taal, S.M.A.R.T. en oma op Snapchat. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • De Correspondent heeft onderzoek gedaan naar “de Big Brothers, de Snelle Jongens, de Stalkers en de Gluiperds” op het web. Daarnaast verscheen deze week natuurlijk ‘Je hebt wél iets te verbergen’, het boek over privacy van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis.
 • Nog meer tracking: Via Boing Boing kwamen we op dit onderzoek van Princeton waarin een miljoen websites bezocht en geanalyseerd zijn om te kijken naar de nieuwste tracking technologie. Na het beluisteren van deze podcast over het onderzoek snappen we nu ook hoe je batterijniveau ervoor kan zorgen dat je verkeer (zelfs over VPNs) gevolgd kan worden.
 • Ok, dus Apple heeft deze week de ingang voor koptelefoons uit hun iPhones gehaald. Ian Bogost schrijft een mooie analyse over de manier waarop Apple controle uit probeert te oefenen over onze toekomst.
 • DeepMind, je weet wel het Google-bedrijf achter de kunstmatige Go kampioen, heeft een nieuwe manier gevonden om spraak te synthetiseren. In een fascinerende blogpost laten ze zien hoe een neuraal netwerk taal kan leren uitspreken. De site heeft ook voorbeeld van synthetische spraak. Onze favorieten? Als de kunstmatige intelligentie zelf spraak gaat bedenken zonder dat ‘het'(?) weet wat er gezegd moet worden. Het resultaat is een vreemd soort gebabbel.
 • Steven Levy schrijft als een droom. Zijn profiel van Carl Malamud, eenmansactivist voor de vrije kennis, is dan ook heerlijk om te lezen.
 • Julia Carrie Wong liet in de Guardian haar 102-jarige oma Twitter en Snapchat proberen. Op de vraag naar welke technologische of culturele verandering het meeste indruk had gemaakt in de afgelopen 102 jaar antwoordde haar oma: “The world wide web, the automobile, the airplane: the more liberal attitude of most people“.
 • Wired beschrijft hoe machine learning het pixelen of blurren van foto’s ongedaan kan maken. En dat we dus andere anonimisatietechnieken (19-letterwoorden Lingo) moeten gebruiken voor beelden.
 • Evgeny Morozov is weer eens scherp. Hij schrijft over het feit dat ‘smart’ in ‘smart cities’ volgens hem niets meer is dan een eufemisme voor geprivatiseerd. Hij vraagt zich daarbij af hoe de overheid in de toekomst nog kan onderhandelen met de techgiganten. Of zoals hij zelf tweet: “In case you are wondering what “smart” – as in “smart city” or “smart home” – means: Surveillance Marketed As Revolutionary Technology”.
 • Veel Snowden-nieuws deze Week. In de film van Laura Poitras over Edward Snowden in Hong Kong blijft één ding onduidelijk: wat gebeurt er met Snowden vanaf het moment dat hij het hotel verlaat en tot het moment dat hij vast komt te zitten op het vliegveld van Moskou? De National Post kwam erachter dat hij bij asielzoekers ondergedoken zat. Oliver Stone gaf een interview over zijn redenen om de film ‘Snowden’ te maken. En er is deze week een campagne begonnen met als inzet een presidentieel pardon voor Snowden door Obama. Je kunt die campagne bij Amnesty steunen.
 • Snowden maakte duidelijk: geheime diensten zitten tot in de kern van onze infrastructuur. En dat is nog niet voorbij – staten zijn op het internet bezig om te kijken waar de zwakheden in de infrastructuur zetten. Cryptografie-expert Bruce Schneier luidt de alarmklok.
 • Gedragsgegevens, we vinden er wat van. Vorig jaar werd het Italiaanse HackingTeam gehackt en dat was voor het Share Lab reden om onderzoek te doen naar wat ze over HackingTeam konden achterhalen aan de hand van de gedragsgegevens. Het levert een mooi inkijkje op in de keuken van HackingTeam. Een fabelachtig stuk onderzoeksjournalistiek.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag