• Menu

0 recente resultaten

Waarom wij de bewaarplicht niet gaan tackelen

Daar is ‘ie dan. Het voorstel voor een nieuwe bewaarplicht is naar de Tweede Kamer gestuurd. Jarenlang hebben we ons tegen de massale surveillance ervan verzet. In andere omstandigheden zouden we de tekst nu van voor naar achter en terug onder de loep leggen om te onderzoeken hoe het de internetvrijheid in Nederland aantast. Maar dat gaan we niet doen. En hier is waarom.

Er gebeurt teveel

Er zijn op het moment erg veel onderwerpen die tegelijk spelen. Van het hackvoorstel voor de politie, het sleepnet voor geheime diensten, de roep om verzwakken van versleuteling, het ongebreideld profileren door bedrijven, de inzet van big data, en dan komt er ook nog een nieuwe Europese regeling (de e-Privacy richtlijn) aan en is er de opkomst van het Internet of Things. Om er maar een paar te noemen. Zeg maar gerust, we vervelen ons nooit.

Wij zijn met te weinig

Daar tegenover staat dat het team van Bits of Freedom bestaat uit 6,5 FTE. Samen met onze vrijwilligers kunnen we desondanks toch een heleboel voor elkaar boksen. En daar zijn we trots op. En dat kan alleen omdat we keuzes maken. De enige reden waarom we onze successen kunnen boeken is door zorgvuldig af te wegen wat we wel en niet doen. Maar dat is moeilijk, want er gebeurt nog veel meer op dit gebied, denk aan privacy in de zorg en in het onderwijs. Deze week alleen al ging de Kamer akkoord met het delen van zorgdata met verzekeraars en is er een voorstel voor het surveilleren van automobilisten naar de Kamer gestuurd.

Onlangs hebben we besloten om de bewaarplicht voorlopig niet meer te volgen. De reden daarvoor is dat er met de sleepnet voor geheime diensten een nóg verdergaand sleepnet door de overheid wordt uitgegooid, dus daar gaat onze prioriteit naartoe. Daarnaast is met succes door anderen een rechtszaak gevoerd, waarna de rechter de bewaarplicht buiten werking stelde. We dus heel benieuwd of de rechter hier niet ook een streep door zal zetten – als het echt een wet wordt.

Wat kan je doen?

Heel eerlijk. We zitten op kantoor behoorlijk te zuchten. Niet zozeer van de hitte, maar van de frustratie. We hadden heel graag onze tanden gezet in de bewaarplicht. Maar we moeten ons erbij neerleggen. Alleen met een extra teamlid erbij, kunnen we weer extra onderwerpen aanpakken. Wil jij – net als wij – ook dat we meer kunnen doen? Dan is dit misschien het moment om ons te steunen, en anderen te vragen hetzelfde te doen. En wij gaan morgen weer met dezelfde vechtlust voor jouw internetvrijheid staan.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag