De Week

Waarom wij de bewaarplicht niet gaan tackelen

Laat providers niet voor eigen rechter spelen
DOSSIER: Versleuteling

Daar is ‘ie dan. Het voorstel voor een nieuwe bewaarplicht is naar de Tweede Kamer gestuurd. Jarenlang hebben we ons tegen de massale surveillance ervan verzet. In andere omstandigheden zouden we de tekst nu van voor naar achter en terug onder de loep leggen om te onderzoeken hoe het de internetvrijheid in Nederland aantast. Maar dat gaan we niet doen. En hier is waarom.

Er gebeurt teveel

Er zijn op het moment erg veel onderwerpen die tegelijk spelen. Van het hackvoorstel voor de politie, het sleepnet voor geheime diensten, de roep om verzwakken van versleuteling, het ongebreideld profileren door bedrijven, de inzet van big data, en dan komt er ook nog een nieuwe Europese regeling (de e-Privacy richtlijn) aan en is er de opkomst van het Internet of Things. Om er maar een paar te noemen. Zeg maar gerust, we vervelen ons nooit.

Wij zijn met te weinig

Daar tegenover staat dat het team van Bits of Freedom bestaat uit 6,5 FTE. Samen met onze vrijwilligers kunnen we desondanks toch een heleboel voor elkaar boksen. En daar zijn we trots op. En dat kan alleen omdat we keuzes maken. De enige reden waarom we onze successen kunnen boeken is door zorgvuldig af te wegen wat we wel en niet doen. Maar dat is moeilijk, want er gebeurt nog veel meer op dit gebied, denk aan privacy in de zorg en in het onderwijs. Deze week alleen al ging de Kamer akkoord met het delen van zorgdata met verzekeraars en is er een voorstel voor het surveilleren van automobilisten naar de Kamer gestuurd.

Onlangs hebben we besloten om de bewaarplicht voorlopig niet meer te volgen. De reden daarvoor is dat er met de sleepnet voor geheime diensten een nóg verdergaand sleepnet door de overheid wordt uitgegooid, dus daar gaat onze prioriteit naartoe. Daarnaast is met succes door anderen een rechtszaak gevoerd, waarna de rechter de bewaarplicht buiten werking stelde. We dus heel benieuwd of de rechter hier niet ook een streep door zal zetten – als het echt een wet wordt.

Wat kan je doen?

Heel eerlijk. We zitten op kantoor behoorlijk te zuchten. Niet zozeer van de hitte, maar van de frustratie. We hadden heel graag onze tanden gezet in de bewaarplicht. Maar we moeten ons erbij neerleggen. Alleen met een extra teamlid erbij, kunnen we weer extra onderwerpen aanpakken. Wil jij – net als wij – ook dat we meer kunnen doen? Dan is dit misschien het moment om ons te steunen, en anderen te vragen hetzelfde te doen. En wij gaan morgen weer met dezelfde vechtlust voor jouw internetvrijheid staan.

 1. Mario Aandewiel

  Hou vol!

  • Daphne van der Kroft

   We zijn weer helemaal back in the game! Mede door alle steun die we kregen, dank daarvoor!

  • Peter1984

   “Back in the game”: betekent dit dat jullie de bewaarplicht nu toch weer wel kunnen gaan volgen? Ik volg het even niet meer… 😉

  • Daphne van der Kroft

   Ha Peter. Nee, daarmee bedoelde ik vooral dat we er weer met volle zin tegenaan gaan. Sorry voor de onduidelijkheid 🙂

 2. Ed 1950

  Daphne, compliment voor je goede interview (uitleg) op RTL.
  Een verademing deze moeilijke materie zo uitgelegd te krijgen.

 3. Thomas

  Hee BoF, Daphne, tof en goed dat jullie blijven uitleggen wat jullie wel en niet gaan doen en waarom. Geeft een leuk kijkje in de keuken voor de gemiddelde BoF supporter. Groeten!

 4. TIFKAP

  Aangezien de vorige rechtzaak aangespannen was zonder BoF, maar door ” journalistenvakbond NVJ, Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, stichting Privacy First, de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond, NDP Nieuwsmedia, en de provider BIT”, zou het geen slecht idee zijn als hetzelfde gezelschap ook deze keer weer het voortouw zou nemen.

  Ik zou het zelf mooi vinden als BoF zich simpelweg zou aansluiten bij deze diverse organisaties voor een nieuwe rechtzaak, zodat het mogelijk is morele steun te geven zonder hiervoor veel kosten of een FTE aan kwijt te zijn, maar goed.

  • Rejo Zenger

   We zouden het inderdaad ook mooi vinden als die andere partijen (of weer anderen) het voortouw nemen om een zaak tegen de Nederlandse Staat te beginnen, mocht dit wetsvoorstel aangenomen worden. Aan zo’n zaak mee doen zou zonder twijfel betekenen dat we minder tijd aan dit onderwerp kwijt zouden zijn dan wanneer we er vol tegenin zouden gaan. Dat neemt niet weg dat op die manier een serieuze bijdrage leveren ook ten koste gaat van ander dingen. En de vraag is ook dan weer: hoe besteden we onze tijd het meest effectief. Die vraag zullen we dan ongetwijfeld opnieuw stellen. Het antwoord laat zich moeilijk voorspellen.

 5. Curly

  Quote: Waarom wij de bewaarplicht niet gaan tackelen.

  Sleepnet 1 of 2, beide moet het mijns inziens van tafel!
  Maar tijdens het lezen van dit bericht kreeg ik een vreemd gevoel. nu BoF zich voor een deel gewonnen geeft vanwege het stellen van prioriteiten. Het komt nu over alsof BoF op sleepnet 1, collaboreert met de EU overheid. Dit behoeft nadere toelichting.

  • Daphne van der Kroft

   Wat ons betreft moeten ze ook allebei van tafel, maar we hebben simpelweg de mankracht niet. Helaas!

 6. HenkTimmer

  Beste redactie,

  Is er een achterdeur om boetes te tackelen voortgekomen uit de bewaarplicht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.