https://www.flickr.com/photos/thomashawk/4356489720/in/photolist-9RSE8Z-tSXw6-Ra5iKD-c7ri93-2MT9R8-czQDVj-pXzLoC-ekGvcf-5SeTFn-7CY9BJ-fPYfn8-8ouFmb-6bSdtE-6XkptW-9hYQv7-Biuri-8s4nZN-8Himtg-cQ2B65-fHSZHw-c2bTGj-djyNb-aejTSM-7w9SX1-54zWJA-4e4h23-8LUuP9-dh6cUg-4kL3jr-aYALTF-5Unojh-4bgzXL-51UsZF-4oGoXY-xCvMx-5pjURk-8C3HD1-a2jqrj-5vPMuw-4dDzXX-r8xeJ-6Sm4VR-qiaaAh-7NyBKJ-dcd9U-53gaLG-fHT16J-rE7hN3-nBY766-r8yYH
De Week

WhatsApp maakt een u-bocht: gegevens worden gedeeld met Facebook

Gelukkig houden terroristen zich altijd aan de wet

Je kon erop wachten nadat Facebook miljarden betaalde voor de overname van WhatsApp. Facebook krijgt na een wijziging van de voorwaarden van de chatapp nu dan toch toegang tot informatie van haar gebruikers. Maar is het ook duidelijk om welke informatie het gaat en hoe bedrijven je straks via WhatsApp mogen benaderen? Nou nee niet echt, daar zijn de voorwaarden onduidelijk over.

 

Belofte wordt gebroken

WhatsApp beloofdDe belofte van Facebok kan je hier terugvindene eerder dat ze min mogelijk over je wilde weten en niet zomaar je gegevens, zoals je telefoonnummer, zouden delen. Maar nu miljoenen mensen van deze dienst gebruikmaken, is de verleiding blijkbaar toch te groot gewordenHier lees je de update van de voorwaarden om de gegevens over al deze gebruikers netjes binnen de poorten van WhatsApp te houden. Deze u-bocht is teleurstellend, maar zien we helaas vaker.

Eerst zorg je ervoor dat veel mensen gebruik maken van je dienst onder de belofte dat je de verzamelde gegeven niet zal verstrekken aan andere partijen of zal gebruiken voor advertentiedoeleinden. Vervolgens wordt je voor een mooi bedrag overgenomen en na een paar jaar worden de eerdere beloftes en principes alsnog overboord gegooid.

Het delen is gebaseerd op een opt-out

Wil je gebruik blijven maken van WhatsApp dan moet je de nieuwe voorwaarden accepteren en dus akkoord gaan met het delen van je gegevens met Facebook. Wil je niet dat je gegevens gedeeld worden met Facebook? Dan moet je dit volgens de voorwaarden zelf binnen 30 dagen na acceptatie van de voorwaarden aangeven via ‘Instellingen>Account’.

Je moet dus zelf actie ondernemen wil je dit voorkomen in plaats van dat WhatsApp direct – en niet via de voorwaarden – aan je vraagt of je je gegevens überhaupt wel wil delen met Facebook.

De voorwaarden zijn onduidelijk

Op grond van de nieuwe voorwaarden kan je straks ook berichten ontvangen van bedrijven. Hoe dit exact gaat werken is nog onduidelijk. Deze nieuwe ‘manieren van communicatie’ zijn ze nog aan het onderzoeken. Marketingberichten worden onder de nieuwe voorwaarden echter ook al mogelijk gemaakt. Zolang je maar geen ‘spam-achtige’ ervaring hebt, aldus de voorwaarden. Maar krijgen deze bedrijven ook gegevens van WhatsApp (eventueel via tussenkomst van Facebook), en zo, ja om welke gegevens gaat het dan?

Het is natuurlijk lovenswaardig dat de inhoud van je berichten sinds kort versleuteld zijnWe hebben WhatsApp grote complimenten gegegeven voor het versleutelen van de berichten en ook WhatsApp zelf of Facebook hier niet bij kunnen. Maar welke informatie wordt er naast je telefoonnummer nog meer met Facebook gedeeld? Is dat bijvoorbeeld ook informatie over wie jouw appjes heeft gestuurd (de verzender) en wie er in jouw contactlijst staan?

De nieuwe voorwaarden van WhatsApp veroorzaken voorlopig alleen maar meer verwarring dan dat duidelijk wordt wat er precies wijzigt en wat dit voor jouw als gebruiker exact betekent. We gaan goed in de gaten houden hoe dit in de praktijk zal uitpakken.

Alternatieven
Mocht je het niet eens zijn met dit nieuwe beleid van WhatsApp dan zijn er gelukkig goede alternatieven. Check hiervoor onze Internetvrijheid ToolboxHier vind je WhatsApp-alternatieven op onze Internetvrijheid Toolbox. Daar staan verschillende apps beschreven die een goed alternatief zijn voor WhatsApp.

 

 1. Simon

  “Teleurstellend”? Ik vind het inmiddels naïef om het níét te verwachten van dit soort “”gratis”” diensten. Jammer ook dat de alternatieven in de Internetvrijheid Toolbox net zo min garantie bieden niet op vergelijkbare manier te werk gaan; open source clients kunnen ook reclame tonen, en kunnen ook data vergaren en delen.

  Decentrale diensten bieden veel meer zekerheid. Jabber (XMPP) bijvoorbeeld. Je kunt van aanbieder wisselen als je huidige aanbieder ongewenste fratsen gaat uithalen, zonder dat je al je vrienden kwijtraakt. Bij e-mail vinden we dat de normaalste zaak. En als je het écht zeker wilt weten, dan kun je, net als met e-mail, je eigen server draaien. Dan ben je van niemand afhankelijk.

  • David Korteweg

   Dank voor de tip. 100% garantie dat diensten in de toekomst nooit zullen wijzigen heb je vrijwel nooit maar decentrale diensten bieden zeker veel voordelen.

   Wat het vaak voor veel mensen lastig maakt om een overstap te maken, is dat ze wel graag willen blijven communiceren met vrienden, familie en collega’s. Dat is uiteindelijk een belangrijke drijfveer die veel mensen bindt aan bepaalde diensten.

 2. Peter

  Tjsa, waar hebben ze dit vaker gezien….mmmm….eigenlijk altijd bij monopolistische bedrijven….dat is namelijk inherent aan dit soort bedrijven…ondanks misschien alle initiële goede bedoelingen…ik ben toch niet de enige die dit van mijlenver aan zag komen…waarom hebben ze dan zoveel miljoenen gebruikers die lak hebben aan hun eigen privacy en die van al hun bekenden/vrienden/familie…..

  Kranten houden altijd van bekende mensen een biografie bij, omdat zeker is dat ze een keertje zullen overlijden en ze dan gelijk kunnen publiceren. Waarschijnlijk lag deze blog ook al een tijdje in de kast van BOF 😉

  Je wordt er toch cynisch van? Maar misschien toch ook een beetje hoop. Na zo’n gebeurtenis zijn mensen altijd meer bereid om alternatieven te overwegen. Een kans voor BOF om mensen goed voor te lichten over echte alternatieven! Zet hem op!

  • David Korteweg

   Deze stap was na de overname door Facebook inderdaad te verwachten. Het is een praktijk die je helaas veel vaker ziet.

   Waarom veel mensen niet zomaar afstappen van Whatsapp komt volgens mij door het welbekende netwerkeffect: naargelang er meer gebruikers zijn die dezelfde dienst gebruiken, heeft de dienst meer waarde. Dus hoe meer mensen gebruik maken van Whatsapp, hoe hoger de drempel wordt om over te stappen. Facebook zelf is daar een typisch voorbeeld van.

 3. Willem

  Zelfs als je de instructies om het delen uit te schakelen hebt gevolgd (zoals te lezen op https://www.whatsapp.com/faq/nl/general/26000016 ) zullen de gegevens nog met Facebook worden gedeeld:
  “Facebook en de Facebook-bedrijvengroep zullen alsnog deze informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.”

  Het enige wat je door het ‘uitschakelen’ krijgt is dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor advertentie doeleinden

  • David Korteweg

   Dat is een terecht punt. Je accountinformatie wordt inderdaad nog steeds met Facebook gedeeld met Facebook voor andere doeleinden ongeacht de keuze die je maakt om je gegevens met Facebook te delen om, eufemistisch gezegd, “jouw ervaring met advertenties en producten op Facebook te verbeteren”.

   Als je het delen van je accountinformatie voor deze andere doeleinden ook niet wil, dan zit er niets anders op dan over te stappen op een alternatief.

 4. Roland

  Overstap lastig omdat je niet al je vrienden wilt verliezen??? Ja, overstappen gaat natuurlijk niet in 1 dag. Eerst installeer je de alternatieve messaging ap, dan vraag je je contacten dat ook te doen, en als na enige tijd dat gebeurt, en je vaststelt dat je watsap steeds minder gebruikt, ja dan kan je dat verwijderen. Overigens kan je al je contacten altijd nog via email bereiken.

 5. Wil van de Water

  Hoe draai ik een blokkering van nieuwste voorwaarden terug.

 6. Lidwien Peterse

  Weet iemand of je gegevens ook gedeeld worden met facebook als je zelf je facebook-account niet gekoppeld hebt aan je whatsapp-account?
  En wat als je helemaal geen facebook hebt?

 7. Jan uit Brabant

  Ik heb geen Facebook account, ook nooit aangemaakt. Als ik niet akkoord ga met de nieuwe Whatsapp voorwaarden, geeft Whatsapp toch mijn telefoonnummer aan Facebook. Dit is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens want ik heb daar nooit toestemming voor gegeven. Kan ik Whatsapp hier juridisch voor vervolgen en een financiële vergoeding eisen voor elk commercieel gebruik van mijn telefoonnummer?

  • David Korteweg

   Het lijkt me verstandig om eerst juridisch advies in te winnen om te bekijken of er wel of geen sprake zou zijn van een overtreding van de wet, en zo ja, wat de juridische mogelijkheden zijn om deze overtreding te stoppen en een vergoeding te eisen. Dat is op voorhand niet zo eenvoudig te zeggen.

   Je zou ook kunnen overwegen om de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, in te lichten over eventuele overtredingen van de Wbp. Dat kan via dit formulierr: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons.

   Als meerdere mensen dezelfde klacht indienen, is de kans groter dat de toezichthouder een onderzoek instelt en eventueel handhavend optreedt.

   • Peter1984

    David, bedankt voor de link. Ik heb het formulier ingevuld. Inderdaad goede oproep dat iedereen dit doet die zich zorgen maakt.

 8. Jan dB

  FB voldoet niet aan de normen van het EU-US Privacy Shield (de opvolger van de US-EU Safe Habor overeenkomst) en zal (hoeft) daardoor niet te voldoen aan de privacy wetgeving die binnen Europa geldt. Massaal overstappen naar een andere berichtendienst is misschien wel de oplossing maar er zullen maar weinig mensen zijn die zich er echt druk over maken: “ik heb niets te verbergen!”, toch?
  Keep on the good work!
  Jan

 9. Martijn

  Toen ik hoorde dat Facebook WhatsApp had overgenomen, wist ik al dat men deze app zou gaan gebruiken om hun gebruikers nog beter te gaan profileren. De data is gewoon te waardevol om te laten liggen (hoorde ik Mark denken).

  ik heb WhatsApp dan ook verwijderd en ben overgestapt naar Signal. De mensen die mij willen bereiken gebruiken nu ook deze app of sturen, lekker ouderwets, een SMS.

  Helaas geldt ook hier weer, gemak dient de mens en blijven de meeste mensen die ik ken gewoon WhatsApp gebruiken. Wat men aan de achterzijde doet met jouw gegevens heb je toch niet in beeld, dus dan is het allemaal niet erg, toch?

  Als 15 jaar geleden van alle brieven/kaarten die werden verzonden eerst de afzender en ontvanger werd genoteerd, vervolgens opengemaakt en gekopieerd en pas daarna doorgezonden, dit alles om goed in beeld te hebben wie met wie correspondeert en waarover, zodat je wat gerichter reclame door de brievenbus zou krijgen of allerlei instanties en bedrijven je wel en wee konden volgen, zou het hele land in rep en roer zijn. Tegenwoordig vinden wij dit, helaas, de normaalste zaak van de wereld.

 10. Curly

  Wat een geluk.

  Geen whatsapp en ook geen facebook.

 11. Anha

  Ik vraag me toch af hoe we om gaan met alle informatie die we tegenwoordig met onze verzekeraars delen via whatsapp? Krijg Mark daar dan ook inzicht in? Krijg ik straks advertenties over de beste medische zelftests of welk autoschadebedrijf mijn schade kan herstellen?

  • David Korteweg

   De inhoud van je Whatsapp-berichten is wel (end-to-end) versleuteld. WhatsApp en Facebook kunnen dus niet de inhoud van je WhatsApp-berichten uitlezen.

  • Curly

   David, naast elke encryptie sleutel, bestaat ook een zogeheten decryptie sleutel. Whatsapp is hiermee zijn gewicht in goud waard. De rapen zijn gaar als decryptie sleutel voor veel geld in licentie wordt gegeven aan een commercieel bedrijf. Dan is je privacy mooi foetsie.

 12. alex

  helemaal geen facebook en een Nog een beetje w.a.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.