• Menu

0 recente resultaten

https://www.flickr.com/photos/thomashawk/4356489720/in/photolist-9RSE8Z-tSXw6-Ra5iKD-c7ri93-2MT9R8-czQDVj-pXzLoC-ekGvcf-5SeTFn-7CY9BJ-fPYfn8-8ouFmb-6bSdtE-6XkptW-9hYQv7-Biuri-8s4nZN-8Himtg-cQ2B65-fHSZHw-c2bTGj-djyNb-aejTSM-7w9SX1-54zWJA-4e4h23-8LUuP9-dh6cUg-4kL3jr-aYALTF-5Unojh-4bgzXL-51UsZF-4oGoXY-xCvMx-5pjURk-8C3HD1-a2jqrj-5vPMuw-4dDzXX-r8xeJ-6Sm4VR-qiaaAh-7NyBKJ-dcd9U-53gaLG-fHT16J-rE7hN3-nBY766-r8yYH

WhatsApp maakt een u-bocht: gegevens worden gedeeld met Facebook

Je kon erop wachten nadat Facebook miljarden betaalde voor de overname van WhatsApp. Facebook krijgt na een wijziging van de voorwaarden van de chatapp nu dan toch toegang tot informatie van haar gebruikers. Maar is het ook duidelijk om welke informatie het gaat en hoe bedrijven je straks via WhatsApp mogen benaderen? Nou nee niet echt, daar zijn de voorwaarden onduidelijk over.

 

Belofte wordt gebroken

WhatsApp beloofdDe belofte van Facebok kan je hier terugvindene eerder dat ze min mogelijk over je wilde weten en niet zomaar je gegevens, zoals je telefoonnummer, zouden delen. Maar nu miljoenen mensen van deze dienst gebruikmaken, is de verleiding blijkbaar toch te groot gewordenHier lees je de update van de voorwaarden om de gegevens over al deze gebruikers netjes binnen de poorten van WhatsApp te houden. Deze u-bocht is teleurstellend, maar zien we helaas vaker.

Eerst zorg je ervoor dat veel mensen gebruik maken van je dienst onder de belofte dat je de verzamelde gegeven niet zal verstrekken aan andere partijen of zal gebruiken voor advertentiedoeleinden. Vervolgens wordt je voor een mooi bedrag overgenomen en na een paar jaar worden de eerdere beloftes en principes alsnog overboord gegooid.

Het delen is gebaseerd op een opt-out

Wil je gebruik blijven maken van WhatsApp dan moet je de nieuwe voorwaarden accepteren en dus akkoord gaan met het delen van je gegevens met Facebook. Wil je niet dat je gegevens gedeeld worden met Facebook? Dan moet je dit volgens de voorwaarden zelf binnen 30 dagen na acceptatie van de voorwaarden aangeven via ‘Instellingen>Account’.

Je moet dus zelf actie ondernemen wil je dit voorkomen in plaats van dat WhatsApp direct – en niet via de voorwaarden – aan je vraagt of je je gegevens überhaupt wel wil delen met Facebook.

De voorwaarden zijn onduidelijk

Op grond van de nieuwe voorwaarden kan je straks ook berichten ontvangen van bedrijven. Hoe dit exact gaat werken is nog onduidelijk. Deze nieuwe ‘manieren van communicatie’ zijn ze nog aan het onderzoeken. Marketingberichten worden onder de nieuwe voorwaarden echter ook al mogelijk gemaakt. Zolang je maar geen ‘spam-achtige’ ervaring hebt, aldus de voorwaarden. Maar krijgen deze bedrijven ook gegevens van WhatsApp (eventueel via tussenkomst van Facebook), en zo, ja om welke gegevens gaat het dan?

Het is natuurlijk lovenswaardig dat de inhoud van je berichten sinds kort versleuteld zijnWe hebben WhatsApp grote complimenten gegegeven voor het versleutelen van de berichten en ook WhatsApp zelf of Facebook hier niet bij kunnen. Maar welke informatie wordt er naast je telefoonnummer nog meer met Facebook gedeeld? Is dat bijvoorbeeld ook informatie over wie jouw appjes heeft gestuurd (de verzender) en wie er in jouw contactlijst staan?

De nieuwe voorwaarden van WhatsApp veroorzaken voorlopig alleen maar meer verwarring dan dat duidelijk wordt wat er precies wijzigt en wat dit voor jouw als gebruiker exact betekent. We gaan goed in de gaten houden hoe dit in de praktijk zal uitpakken.

Alternatieven
Mocht je het niet eens zijn met dit nieuwe beleid van WhatsApp dan zijn er gelukkig goede alternatieven. Check hiervoor onze Internetvrijheid ToolboxHier vind je WhatsApp-alternatieven op onze Internetvrijheid Toolbox. Daar staan verschillende apps beschreven die een goed alternatief zijn voor WhatsApp.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag