Gesprek met ministers over big data in het veiligheidsdomein

De Week

WhatsApp maakt een u-bocht: gegevens worden gedeeld met Facebook

Update je iPhone, kan je leven zonder mail? en de onvoorziene gevolgen van de zelfrijdende stofzuiger. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Heb je een iPhone, hoogste tijd voor een update. Via een beveiligingsupdate van Apple voor hun mobiele besturingssysteem iOS werd namelijk duidelijk dat de NSO Group een drietal kwetsbaarheden in iOS misbruikte om de overheden toegang te geven tot iPhones van mensen die ze in de gaten willen houden. Op Wired staat daar een interessant artikel over waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe ze erachter zijn gekomen dat NSO dit deed en een fascinerende beschrijving van hoe het misbruiken van die kwetsbaarheden precies werkt.
 • Deze week leerden we dat je Boter, Kaas en Eieren kunt spelen door het in Google te zoeken. Toen dachten we weer aan de andere games die in Google Search verstopt zitten: Zoek maar eens op Pac-Man of Atari Breakout in Images. Kennen jullie nog meer verstopte spelletjes? Deel ze in de reacties onder deze post!
 • “We bouwen aan een dictatuur van data” Wat als als overheden te veel vertrouwen op big data? Afgelopen weekend stond er een groot interview met Dirk Helbing (hoogleraar ‘Engineering Social Sciences for a Responsible Digital Future’ aan de TU Delft) in NRC Handelsblad.
 • Goed stuk op Buzzfeed over de problemen waar de geheime diensten tegenaan lopen bij terrorismebestrijding in Europa. Belangrijkste oorzaak volgens ingewijden: geheime diensten werken op interne en nationale eilandjes. Ook een gebrek aan Arabisch sprekende mankracht lijkt een probleem.
 • Oi. Als je niet meer kunt uitleggen waarom een kind als risicoleerling wordt bestempeld. Hadden we het hierboven al over de nadelen van big data-toepassingen door de overheid? Hier zie je een goed voorbeeld van hoe het niet moet..
 • Afgelopen week bedacht WhatsApp ook dat het tijd was voor een grote U-bocht: er worden toch meer gegevens met Facebook gedeeld en andere bedrijven gaan je via de chatapp kunnen benaderen voor advertenties. Wil je dat niet? Maak binnen 30 dagen gebruik van de opt-out of stap over naar een van de alternatieven.
 • Via een aflevering van Note to Self kwamen we op dit wat oudere artikel uit The Atlantic. Walter Kirn beargumenteert dat de mate waarin onze digitale voetsporen in beeld zijn er toe heeft geleid dat de mensen die niet een licht paranoïde perspectief hebben de gekkies zijn geworden. Zijn voorbeeld van hoe Alcohol Anonymous bezoekers door Facebook gedeanonimiseerd kunnen worden, is zeer treffend.
 • Luis Suarez (nee, niet de voetballer) is een expert op het gebied van leren en social media in organisaties. Een aantal jaar geleden kreeg hij wat bekendheid omdat hij als IBM-consultant – met de komst van social media tools voor het delen van kennis – een leven zonder e-mail probeerde te leiden. In een reflectieve blogpost brengt hij zijn denken over deze tools in kaart en ziet hij nu ook de onbeschreven negatieve kanten van sociale netwerken. Hij eindigt daarom met een pleidooi voor bloggen en het hosten van je eigen blog.
 • Via Patrick Schmitz kwamen we er achter dat de Network Working Group van de IETF sinds 2003 een Request for Comments uit heeft staan waarmee een internetpakketje zijn kwaadaardige intenties expliciet duidelijk kan maken. Het gaat om RFC 3514.
 • Tot slot hieronder een diagram van Jesse Newton met wat er kan gebeuren als je zelfrijdende stofzuiger per ongeluk over de keutel van één van je huisdieren rijdt.

Poopocalypse by Jesse Newton

 1. tifkap

  het artikel naar de atlantic mist de http:// waardoor het als een relatieve link gezien word.

  Verder : iets voor volgende week? :
  https://www.bloomberg.com/features/2016-baltimore-secret-surveillance/

  panopticum, here we come!

 2. Pedro

  Jullie nemen Wire niet mee als alternatief voor WhatsApp, hoe komt dat?

  • Ferry

   Wire zou inderdaad een mooie toevoeging voor de lijst zijn.

   Ik zou ook graag de Open Source kolom opgesplitst zien. In een kolom voor Open Source Client en een andere kolom voor Open Source Server.

   Signal heeft bijvoorbeeld wel een Open Source server terwijl Wire deze niet heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.