https://www.flickr.com/photos/oneshutterbabe/11486774615/in/photolist-iv3HUc-8Js41v-8M6HMA-ryCjuM-5badD5-7CsVQ9-5ncBbN-aLNJ42-duEspq-an7Q4V-qUnaRB-nERoeB-82HQhB-7ZZMXH-7VpA9u-QFbWNn-cs1ApL-RMSHH2-7S34Ni-bUv1Vq-ris3vo-qgvTMD-S6Zide-9Qbgxz-asd3dA-S6Zq9P-9E5p54-aeQNjm-ovNALK-p3jH3b-c2Sqd3-j8qYh1-q71YEH-a9u3YY-qfJoMu-6DACQj-jVtGur-o6kSRV-kqFqKG-7XXoDN-e5RGNV-5LQMEt-6vYGxp-cnffMj-8nR8xU-ft4kGN-QwngpW-95Wo3Z-cFGfwd-5N2C4x
De Week

Vier manieren hoe jij als onschuldige internetter getapt zou worden

26.2 miljard redenen om ermee op te houden, LinkedIn: ik kap ermee
DOSSIER: Geheime diensten

De regering heeft het plan om de geheime diensten de mogelijkheid te geven om op grote schaal onschuldige burgers te tappen. We krijgen regelmatig de vraag: Hoe kan ik nou in dat sleepnet belanden? Een vraag die antwoord verdient. En omdat de regering weigert inzichtelijk te maken hoe ver dit sleepnet eigenlijk gaat, geven wij bij dezen vier voorbeelden hoe jij in een sleepnet kunt belanden.

Tot nu toe mogen ze dat niet, dus wil de regering zo snel mogelijk het wetsvoorstel door het parlement krijgen. Wij maken ons daar grote zorgen om, ook omdat de regering heel erg vaag blijft over de grootte van die tap. De enige voorbeelden die we kennen komen uit gelekte documentenLees hert artikel van de NOS naar aaleiding van die gelekte stukken aan de NOS. En dat lek geeft aan dat het tap érg ruim zal zijn. Zo kan je al in het sleepnet terecht komen:

1. Als je woont in een gebied waar uitreizigers kunnen zitten
Een van de doelen van de massale tap is achterhalen waar uitreizigers zitten en wat hun plannen zijn. Dat betekent dat over het gebied waar de geheime diensten denken dat er een uitreiziger kan zitten een sleepnet uitgeworpen kan worden om dat in de gaten te houden. De Telegraaf publiceerde vorig jaar een overzicht met gemeenten die te maken hebben met uitreizigers en op die gemeenten zal een extra focus liggen. Dus, woon je bijvoorbeeld in Hilversum, Nijmegen of RaalteDie gemeenten noemen we niet toevallig, dan is er een aanzienlijke kans dat er een sleepnet uitgeworpen wordt.

2. Als je hotspots gebruikt
Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is het afluisteren van alle wifi hotspots van een bepaalde aanbieder in een bepaalde stad voor de periode van een jaar. Stel dat ze bij KPN aankloppen voor de stad Utrecht, dan kan het gaan om 53 KPN-hotspots. Connect je met een van die hotspots, of dat nou op het station is of bij je favoriete café, dan zit je dus in het sleepnet. Kijk hier voor de KPN-hotspots in de buurten waar jij vaakst bentHier vind je alle KPN-hotspots.

 3. Als je WhatsApp gebruikt in een gebied waar ook veel geappt wordt met het buitenland
Een ander voorbeeld is het kunnen onderscheppen van chatgesprekken tussen mensen in Nederland en het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het onderscheppen van alle WhatsApp-gesprekken tussen de stad Rotterdam en Syrië. Om dat te kunnen doen zal er eerst een veel groter deel van alle WhatsApp-gesprekken onderschept moeten worden, omdat je anders niet bij dat deel komt dat voor Syrië bestemd is. Dat betekent dat alle gesprekken uit die stad onderschept kunnen worden. Dus: woon je in een stad waar (veel) WhatsApp-verkeer met Syrië of andere landen is: je appt jezelf zo het sleepnet in.

4. Als je je een internetpagina in het buitenland bezoekt of als je verkeer via het buitenland gestuurd wordt
Het is de bedoeling dat het internetverkeer van en naar bepaalde landen in de gaten gehouden kan worden. Maar het internet werkt zo dat je als gebruiker niet de keuze hebt hoe je internetverkeer loopt. Wil jij naar een site in de VS, dan is het niet uitgesloten dat je internetverkeer de hele wereld overgaat voordat het de VS uit komt. Stel dat dat verkeer via een land loopt dat door de AIVD in de gaten gehouden wordt: je communicatie wordt afgetapt. Datzelfde geldt voor websites die gehost worden in het land dat in de gaten gehouden wordt. Stel je gaat naar een Estlandse site en dat land wordt om de een of andere reden in de gaten gehouden, dan zit je ook in het sleepnet.

Het sleepnet is onzichtbaar, maar ondoorzichtig
Deze voorbeelden laten zien dat de kans ontzettend groot is dat je regelmatig in het sleepnet kunt belanden. Terwijl je dat helemaal niet goed kunt overzien en belangrijker nog: niets hebt gedaan om in het vizier terecht te komen. En het is volstrekt onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren: verdwijnen je gegevens in een grote vergaarbak omdat je op het eerste oog misschien wel interessant lijkt? Of word je eruit gefilterd? Maar op welke voorwaarden?

Hoe dan ook moet je er rekening mee houden dat je internetverkeer – hoe kort of lang ook – in de gaten gehouden kan worden. En het feit dat we daar rekening mee moeten houden is een treurige constatering. Daarbij blijkt uit onderzoeken dat het feit dat we weten dat ons verkeer afgetapt kan worden al kan leiden tot zelfcensuur en andere chilling effectsThe Washington Post schreef over hoe we onszelf censureren. Je hoeft dus niet eens daadwerkelijk afgetapt te worden om toch je gedrag aan te passen. En dat is een ontwikkeling die de maatschappij kan raken; als je je communicatie niet meer vertrouwt of je andere zoektermen gaat gebruiken omdat je bang bent dat je in de gaten gehouden kan worden, dan raakt dat de vrije en open samenleving. Precies die samenleving die de regering hoort te beschermen.

 1. Laura

  Goed artikel. Dusdanig zorgelijk dat ik na het lezen wat wil doen! Misschien een idee om een passende ‘call to action’ onder het artikel te plaatsen? Ik kan vast wel wat vinden elders op jullie website, maar maak het ons gemakkelijk 😉

  • Ton Siedsma

   Hoi Laura, Dank je! We hebben nu een (kleine) call to action geplaatst, binnenkort komen we met meer!

 2. Marlon

  Wat kunnen wij als burgers in dit stadium al doen om onze zorg te uiten?

  • Ton Siedsma

   Hoi Marlon! Wat je zou kunnen doen is ons helpen, ofwel in menskracht, ofwel in financiële steun, maar wat je ook zou kunnen doen is contact opnemen met (je favoriete) kamerlid om hem of haar te wijzen op wat er gaande is!

 3. aggie

  Het zijn gewoon een stel op hol geslagen kanker zionisten. Als ik dit soort dingen lees dan heb ik de neiging om enemy of de states te worden! Puur en alleen om het feit omdat de overheid hier zelf om oorlog vraagt! Westerse landen zijn zelf de oorzaak van terrorisme en aanslagen. Ze zijn een oorlog begonnen die ze niet kunnen winnen! En nu denken ze het recht te hebben om mensen hun privacy te stelen en dat onder het mom van bescherming. Als ik er achter kom dat ik wordt getapt en afgelyister en gecontroleerd dan wordt het een persoonlijke lwestie enndan zoek ik die individuen op om ze hun hele gezin en familie te verkrachten, want ik heb geleerd dat als iemand mij slaat dat ik twee keer zo hard terug sla. Ik ga net zo tekeer als in Frankrijk, heb schijt aan dit zogenaamde terrorcultuur waarin ze denken dat ze iedere vrijeburger kunnen tappen, omdat er zogenaamd een paar terroristen rondlopen. De westerse lnden zijn zelf terroristen en hebben vanaf het eerste bestaan al gestolen en getitaniseerd! En nu zijn er mensen die terug vechten, wat 100% hun recht is, omdat ze een sovereime staat zijn en dan denken politici hier ineens dat ze ons mogen tappen, waar is de GVD LOGICA daarin? Leven er gvd zoveel domme mensen im mederland!? Het is een schande als ik zie hoe weinig mensen berichten van bits of freedom lezen, maar vervolgens wel met z’n allen massal gek worden om sinterklaas en zearte piet! Nederland is echt het volk dat het meest zijn kont laat maaien door dit soort zionistische ideen, gadverdamme, laf volk onderelkaar en ja ook de allochtonen hier.

  • Gerdina

   Ik citeer: “om ze hun hele gezin en familie te verkrachten”, Aggie, heb jij een klein gaatje in je hoofd??? En een zionist is iemand die een voorstander is van een onafhankelijke joodse staat, dus waarom je dat er nou bijsleept? Met ziektes gaan schelden en vloeken is ook niet echt charmant.
   Ik vind het erg jammer dat er mensen zoals jij bestaan die het imago en de geloofwaardigheid van Bits of Freedom op deze wijze naar beneden halen. Als je echt wilt dat B.O.F. op dit gebied iets bereikt zal je denk ik minimaal de fatsoensnormen moeten handhaven. Want naar jou gaan mensen zo echt niet luisteren. Of is dat misschien juist je bedoeling? Ik vind je namelijk nogal denigrerend overkomen richting Nederland en het Nederlandse volk…

   Los van dit alles is het mijn mening dat beide partijen een punt hebben. Ik kan de overheid goed begrijpen dat zij tot dit soort maatregelen over wil gaan, nadeel is echter dat er vele onschuldige mensen van een stuk vrijheid beroofd zullen gaan worden. Misschien kan er eens nagedacht worden over tussenoplossingen? Ik ben geen ICT-er maar het zou toch wel mogelijk moeten zijn dat bijvoorbeeld websites getoetst worden en ingedeeld in categorieën? Zo kan je dan bijvoorbeeld de website van Sesamstraat in het hokje ‘onschuldige content’ stoppen. Als je zo elke bestaande website zou kunnen toetsen hoef je mensen niet meer te tappen. Je hoeft dan alleen nog de bezoekers van websites met bijvoorbeeld het stempel ‘hoog risico’ in de gaten te houden. Een heidens karwei om dit alles in kaart te gaan brengen, maar willekeurige mensen gaan volgen is in mijn ogen, zeker op termijn, nog veel tijdrovender, veel duurder en ook minder effectief. Je moet het denk ik ook wijder zien dan enkel het opsporen van terrorisme. Er zijn legio andere criminele zaken die je zo aan het licht kunt brengen zonder de burger direct te belasten.
   Niet gelijk van tafel vegen dus deze plannen, wel op andere wijze vorm geven!

 4. marileen

  Nooit meer op de huidige regeringspartijen stemmen dus. En zeker even de moeite nemen om te kijken wat andere partijen op dit gebied willen. Helaas ben ik bang dat dit allemaal niet gaat helpen en dat de elite achter de schermen (banken, consortia, die dit land echt regeren) dit gevis in het prive leven van mensen ten kost van alles voor hun eigen macht zullen doorzetten.

 5. aggie

  Met liefdadigheid kom je nergens beste bits of freedom, als je echt iets wilt betekenen dan zorg je er voor dat je de aivd en hun apparatuur onderschept en kappt maakt! En de politici terug pak, precies daar waar je ze het hardst mee raakt, in hun gvd portemonee. Hun geheimen publiceren en hun telefoons tappen en camera beelden van hun prive op youtube zetten. Doss aanvallen op hun netwerken en sites, gewoon schijt hebbem Aan memsen die schijt hebben aan joun manier van leven. Ze zeggen wel dat de terroristen schijt hebben aan ons manier van leven, maar ik heb daar geen last van want ze zijn in hun eigen sovereine land/staat! Wat doet onze gvd kanker regering en kanker brussel met zijn kanker lobyisten, zij stellen de grenzen open voor alles en iedereen, en ze weten niet eens wat de achtergrond van deze mensen zijn. Onze eigen regering doet al het slechte tegenover ons en zegt vervolgems dat de terroriste onze vrijheid willen afpakken, maar in feite doen ze dat zelf en ik heb hetbrecht op prive en ik ga van zelf cameras slopen in het openbaar, of het kapotmaken van zendmasten, of het uitschakelen van stroom! Want ik weet precies waar de regering naar toe wil! En dat gaat niet gebeuren, want wij zijn mensen en geen machines, dus fuck de staat en hun bull shit!

 6. aggie

  Het is doodzonde dat er nog zoveel mensen zijn die alles maar pikken en niks terug zeggen. Het is zonde dat iedereen zo bang is. Ik ben het type die geen eens een grote bek van een agent op straat pikt. Als een agent een grote bek tegen mij heeft of onredelijk doet, dan zal ik net zo’n grotebek hebben. Als een agent mij zal slaan zonder gerechtigd te zijn dan zal ik hem nog harder terug slaan, dus waarom niet het zelfde doen bij politici en de aivd. Hun hebben vette schijt aan ons, dus wij vette schijt aan hun! Men moet leren om te vechten voor zijn rechten. En daarmee bedoel ik letterlijk vechten, want met praten kom je er niet in dit godvergeten land van de zionisten en kontendraaiers en de meelopers.

 7. Harriet

  Al een tijdje gebruik ik een VPN-service (betaald), hoofdzakelijk om onderweg, op openbare plekken, min of meer afgeschermd te kunnen inloggen op bepaalde sites, en thuis om Google, Yahoo, Microsoft niet alles mee te geven wat ik op internet doe (al die spam!). Maar wat denken jullie, maakt dat nou juist extra verdacht?

  • Ton Siedsma

   Hoi Harriet, dat is een interessante vraag. Een VPN is sowieso aan te raden, goed dat je die gebruikt! Of je dan extra verdacht wordt; dat is moeilijk te zeggen (dat zou je aan de AIVD moeten vragen 🙂 ), maar ik zou er niet vanuit gaan dat je puur daardoor meer verdacht bent.

 8. aggie

  @ Jan van de laar, mijn excusses voor het woord kanker, maar daar gaat het gellukig ook niet over in deze topic, maar ik zie nu wel dat je zorgen om het woord kanker groter zijn dan de dingen waar je je echt zorgen om zou moeten maken, namelijk je vrijheid. En dit is precies wat ik bedoel beste lezers van bits of freedom, Jan van laar is het tyoe die het liever over sinterklaas en zwarte piet heeft, want dat raakt hem meer.

 9. Victor Peters

  Ook als je niets onwettigs doet en in principe niets te verbergen hebt, is het onprettig als anderen zonder enige beperking in als je privé-zaken kunnen kijken.
  Ik begrijp best dat ze proberen (potentiële) terroristen op te sporen. Maar justitie heeft al een paar keer blijk gegeven van nalatigheid en inadequaat handelen. Men had de beschikking over belangrijke gegevens en men wist ook om wie het ging, maar tòch kon de terrorist in kwestie een aanslag plegen waarbij vele onschuldige slachtoffers vielen.
  Het vergroten van de hooiberg maakt het vinden van die ene speld niet makkelijker. Eerder veel moeilijker.

 10. aggie

  @ harriet: maakt je wel meer verdacht, maar ik zeg fuck die shit. Tegenwoordig ben je bij alles verdacht, mijn instelling is om gewoon schijt te hebben aan dat. Politiek correcte antwoorden geven heeft helemaal geen zin want ieder wel denkende mensen weet dat er gelemaal niks correct is aan politici. Doe wat je moet doen om je prive te waarborgen

 11. Arnold

  kortom alles wordt getapt. Getapt op de kabels betekent gewoon dat ze de centrale kabel waar Nederland mee op internet zit met name met Amerika kunnen tappen.

  Dit is een centenkwestie, want nu kopen ze die informatie van de NSA die alles tapt en weer terug verkoopt.

  Dus NSA heeft een ‘tap’ op Merkel, de AIVD wil dat graag weten en zal daar een tegenprestatie voor moeten leveren/geld.

  Tappen ze zelf veel, dan wordt dat goedkoper.

 12. Hein.

  Hé gezellig, er is een trol.

 13. Jack van Soest

  Interessant artikel: bizar! Heb al eerder gesteld dat de Nederlandse staat haar onderdanen blijkbaar in principe als criminelen beschouwt. Hoe kunnen we hier actie tegen ondernemen?

  • Ton Siedsma

   Hoi Jack! Wat je zou kunnen doen is ons helpen, ofwel in menskracht, ofwel in financiële steun, maar wat je ook zou kunnen doen is contact opnemen met (je favoriete) kamerlid om hem of haar te wijzen op wat er gaande is!

 14. Anoniem

  Tja, ik zal niet letterlijk hun gezin verkrachten, hehehe, maar het feit dat er mensen zijn die he zo letterlijk nemen, zegt meer over die gene. Ik ben gewoon een persoon die schijt heeft aan politiek correct taal, want van woorden verdraaien kom je toch nergens, misschien alleen maar in nog meer verwarring : p.s. deze mensen verkrachten wel onze samenleving en prive, maar ze zeggen het alleen met andere woorden en doen het vervolgens wel, dus: @ Gerdina….: dus nogmaals… je kunt wel nouwlettend op mijn woordkeuze gaan letten, maar dat raad ik je niet zo zeer aan, want ik denk dat ik meer voor jou belangen op kom dan je lieve regering en politieke vertegenwoordigers.

 15. Anoniem

  P.s. het is niet mijn bedoelling om mensen verdrietig te maken in dit artikel. Ik zie mensen in deze artikel als medestanders tegen dit absurde gebeuren. Dus ga aub niet haten, omdat ik zo grof in de mond ben.

  • Hans de Zwart

   Je strijdbaarheid wordt zeer gewaardeerd, maar je taalgebruik totaal niet. Sommige mensen vinden dat echt onprettig en het is gewoon niet nodig (het is ook tegen onze huisregels).

   Omdat er zo’n mooie reactie van Gerdina en van anderen was laten we het staan, maar ik denk dat je boodschap voortaan beter aankomt als je er (in ieder geval onder dit blog) voor zou kiezen om wat minder grof in de mond te zijn.

 16. kees

  Vier manieren hoe jij als onschuldige internetter getapt zou worden…
  of is het inmiddels:
  Manieren hoe jij als onschuldige internetter getapt wordt.

 17. kees

  @ANONIEM u bent een beetje zielig, beterschap!

 18. Aggie

  Oke oke meiden en meiden:p het spijt me zeer. P.s. als er mensen zijn die net als marileen niet meer willen stemmen, stem dan op zijn minst blanco, op deze wijze kan je namelijk laten blijken dat je het er niet mee eens bent. In feit stem je dan als protest tegen het huidige beleid etc. Als men het wel nalaat om te gaan stemmen, dan gaat je stem wel verloren namelijk. Dus beter blanco stemmen dan niet stemmen.

 19. Aggie

  Hey, speeskees,

  Ik bied net een soort van mijn excusses aan, maar het is duidelijk dat niet iedereen zo strijdlustig is. Ik ben niet alleen een reageerder. Ik ben ook iemand die actie onderneemt als puntje bij paaltje komt. Ik weet niet of jij ooit achter je pc vandaan komt.

 20. polle

  tapperdetaptap opnze russische clown puterdeputin kan er ook wat van, het hele internetverkeer omleggen etc….. waarom zou hij dat doen, more on that story later…..

 21. Jelle

  Kom maar eens in de GGZ terecht, en de privacy is helemaal weg. Alles wordt vastgelegd, opgenomen (vandaar: opname) en als je met justitie in aanraking bent geweest tot in de lengte der dagen bewaard zonder dat je daar iets tegen kunt doen. Vervolgens worden je bekentenissen in de GGZ gewoon doodleuk verfilmd, opgeblazen of afgeslankt maar zonder je naam natuurlijk te vermelden want dan is het smaad/laster etc. Nou, echt een uitstekende behandeling voor mensen die sowieso al paranoïde zijn aangelegd. *kots*

  • Johan

   Wat jij hier verteld doen de “mollen” in de geheime diensten, deze corrupte psychopaten vormen autonome “cellen” die zich vrij kunnen bewegen in de veiligheidsdiensten en geleerd hebben zich onder de radar van die diensten zelf te opereren, die cellen vormen uiteindelijk een schaduw regering en nemen de macht over, daarvoor bemoeien ze zich inderdaad ook met de GGZ om lastige figuren te dumpen.

  • Johan

   Wees maar voorzichtig ik heb al een “contract op mijn hoofd” omdat ik tegen bigbrother en die verrekte molcellen vecht.

 22. Johan

  Goed artikel, met zo’n sleepnet, kunnen “mollen” bij de politie en in de veligheidsdiensten en de geheime diensten tegen betaling elke (onschuldige en weerloze) burger de zelfmoord in manipuleren.

  • Jelle

   Exactly my point.

  • Johan Gerard van der Galien

   Molcellen kunnen ook het Opstelten “bonnetje” met aftaptechnieken hebben weggehaald en later weer teruggezet, weet niet trouwens of het een scan of een hardcopy bonnetje op papier was. Maar er was een verhaal dat het om computer problemen ging, dus moet het een digitaal bonnetje zijn geweest. Dan heeft de molcellen schaduwregering Opstelten uit het zadel gewipt.

  • Johan Gerard van der Galien

   Zit waarschijnlijk een hele rijke club mensen of families de molcellen te betalen, om met aftaptechnieken een schaduwregering te runnen die het anale depopulatie scenario uitvoeren. Want er moeten in de wereld 7 miljard mensen aan het gas, volgens bepaalde geheime genootschappen.

 23. ik

  ‘als je niets te verbergen hebt’. Dat vind ik inmiddels een dooddoener. Dat je niets strafbaars gedaan hebt wil niet zeggen dat je niets wil verbergen! Financiële gegevens, familiefoto’s, politieke associatie en noem maar op, allemaal zaken die niet strafbaar zijn maar ik wel degelijk wil verbergen. Ik zit dus ook helemaal niet te wachten op zo’n sleepnet, ook al zie ik best de voordelen ervan in. We moeten uitkijken dat de gewone burger niet het slachtoffer wordt van de enkeling die wel wat op zijn kerfstok heeft.

 24. Darryl

  Wat ik me afvraagt is hoe zouden de WhatsApp gesprekken onderschept kunnen worden? Zeker met het huidige end-to-end encryptie.

  https://www.whatsapp.com/faq/nl/general/28030015

  • Ton Siedsma

   Hoi Darryl, goede vraag! Wat hier een grote rol gaat spelen is dat weliswaar de content end-to-end versleuteld is, maar de metadata (verkeers- of gedragsgegevens) niet. Er zal wel wat andere versleuteling overheen liggen, maar in het wetsvoorstel staat dat die versleuteling door WA ontsleuteld moet kunnen worden. En vervolgens zal er met die verkregen metadata geprofileerd kunnen worden, worden er dwarsverbanden gezocht (kijk hier wat zoiets kan betekenen: https://decorrespondent.nl/…/Hoe-je…/25712016-b07ce737).

   De vervolgstap zou kunnen zijn, maar dat is speculeren natuurlijk, dat de devices behorende bij verdachte berichtenstromen worden gehackt, waardoor wel weer inzicht in die E-2-E versleutelde communicatie verkregen kan worden.

   • Mariska

    Hoi. Die link stuurt me naar de homepage, niet naar het artikel. Tenzij het om ‘voorbeeld artikel’ mbt NL bedrijf in de koude oorlog ging?? Groetjes

 25. Frank W. Kooistra

  1/ Hoe kan je zorgen dat ze niets hebben aan je data ?
  Denk dat dat het belangrijkste is: als data mining / sleepnetten niets oplevert
  2/ Hoe kunnen we zorgen dat de vissers niet kunnen uitvaren ?
  aka hoe kunnen we zorgen dat de luisterposten geblokkeerd worden.

  Het is duidelijk dat de ex wetenschapper de weg compleet kwijt is. Dat geeft op zich niets , zolang we maar kunnen zorgen dat zijn privacy schendingen geen effect kunnen hebben.

 26. Bob

  Misschien is het tijd om vast te stellen dat het Internet behoort aan de grote commerciële marktpartijen. Je kunt nog wel wat rommelen met vpn of tor, maar dat voelt toch wat geforceerd. De gemiddelde gebruiker interesseert het gewoon niet genoeg om echt bezorgd te zijn. Overheden die ons volgen zijn gewoon de zoveelste partij. Uiteindelijk is er geen ontsnappen aan de informatiehonger die van alle kanten op ons af komt. Zelfs je pogingen om onzichtbaar te blijven vertellen iets over je.
  Dus wees maar braaf lieve mensen, want men zal er achter komen als je dat niet bent.

 27. Niro

  Alhoewel ik het niet perse eens ben met sommige meningen hier vind ik het geweldig dat (zelf)censuur hier niet bestaat! Echt een site in Nederland waar mensen hun hart kunnen luchten zonder gedoe of een sitebeheerder die berichten verwijdert die hem/hasr niet bevallen! Nederland is zwaar ondemocratisch en in klasses ingedeeld! De vvd’ers en hun bazen en dan de rest van het volk! Nederalnd kent helaas geen politiek en ook geen journalistiek! Niet eens een leuk liedje dat een buitenlander direct herkent! Vele mensen in depressie en stress en het loopt alsmaar op! Ik zeg altijd mijn mening en zal ik altijd blijven doen. Jammer dat door de gestoordheid(gebrek aan) opvoeding en onwetendheid van velen in nl mensen niet in staat zijn hun mening normaal en netjes te uiten net als andere volkeren! Ook is het erg Hollands om niet op iemands mening of krietiek in te gaan maar de persoon aan te vallen!

 28. L.

  Mooi artikel. Ik interesseer me al langer voor (online) privacy. Dit artikel bevestigt mijn motivatie alleen maar meer. Erg fijn dat jullie er zijn en ik zou het tof vinden om mee te werken 🙂

 29. waylon

  De helpdesk van mijn internet provider geeft telefonisch de huidige email account wachtwoorden door die actief zijn (voor als je ze vergeten bent). Eventueel sturen ze het ook door per sms.

  Verander ik die wachtwoorden, dat heeft geen zin, want ook die lezen ze gewoon voor. Kortom, mijn email kan bij de provider door een helpdesk medewerker gelezen worden. Omdat er ook vaak bevestigingen van account van websites via de mail worden gestuurd, is ook dat niet veilig. Dus het sleepnet begint al bij je ISP.

  Daar helpt VPN toch niet bij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.