• Menu

0 recente resultaten

https://www.flickr.com/photos/19683258@N00/5223323962

26.2 miljard redenen om ermee op te houden, LinkedIn: ik kap ermee

Al een tijdje was ik niet comfortabel meer met de privacyvoorwaarden van LinkedIn en het feit dat één bedrijf van bijna een half miljard mensen de professionele relaties in handen heeft. Eerder al verwijderde ik mijn opleidingsgeschiedenis, mijn arbeidsverleden en mijn 'skills'. Na de aankondiging dat Microsoft voor 26.2 miljard US-dollar LinkedIn gaat overnemen is het voor mij helder: ik kap er helemaal mee. En jij kunt dat ook vrij makkelijk doen.

Wat weet LinkedIn van jou, en gaat die informatie nu naar Microsoft?
LinkedIn heeft ongeveer 430 miljoen gebruikers. De informatie die zij hebben verzameld is inmiddels dus meer dan 60 US-dollar per gebruiker waard. Omdat veel van de accounts niet gebruikt worden, is de waarde per actieve gebruiker natuurlijk nog een stuk hoger.

Uit deel één van de privacyvoorwaardenDe privacyvoorwaarden van LinkedIn blijkt wat voor soort data LinkedIn over haar gebruikers opslaat. Dat zijn natuurlijk de velden die je invult in je profiel en de relaties die je met anderen hebt. Maar ook de gegevens uit je adresboek (als je die synchroniseert) of de informatie over wat je op de site of binnen één van de apps van LinkedIn bekijkt. Verder word je met cookies en web beacons online gevolgd. Op basis van al deze gegevens maakt LinkedIn aannames die je profiel nog scherper kunnen maken (dus bijvoorbeeld een schatting van je leeftijd op basis van de titel van je baan, of je sekse op basis van je naam) en wordt dat profiel gecombineerd met data die van datahandelaren wordt gekocht. Kort samengevat: LinkedIn verzamelt en bewaart alles waar ze hun handen maar op kunnen krijgen.

In het tweede deel schrijft LinkedIn op dat je door met hun voorwaarden akkoord te gaan het goed vindt dat zij deze informatie voor allerlei doeleinden gebruiken en met hun partners mogen delen. LinkedIn is in dit deel ook glashelder over wat er gebeurt als ze worden overgenomen. In sectie 2.15 staat:

"We may also disclose your personal information to a third party as part of a sale of the assets of LinkedIn Corporation, a subsidiary, or division, or as the result of a change in control of the company or one of its affiliates, or in preparation for any of these events. Any third party to which we transfers [sic] or sells [sic] our assets will have the right to continue to use the personal and other information that you provide to us in the manner set out in this Privacy Policy."

We mogen er dus vanuit gaan dat na deze overnameDit schrijft Microsoft zelf over de overname Microsoft de LinkedIn-klantgegevens gewoon gaat gebruiken. Microsoft —dat vorig jaar nog een Big Brother Awards-nominatieLees hier nog eens de nominatie voor de Big Brother Award na van het publiek kreeg— staat te popelen om de extra data te gebruiken en daarmee de proposities van Office 365- en Dynamics-producten te versterken. Wellicht via een koppeling met bijvoorbeeld de e-maildiensten van Outlook.

De koop is een typisch voorbeeld van hoe data steeds centraler wordt opgeslagen. De datagigant Microsoft krijgt hierdoor nóg meer data. Je denkt dat je zaken doet met één bedrijf en voordat je het weet is het bedrijf door een groter bedrijf opgeslokt, inclusief jouw data. Ik wil daar zo min mogelijk aan meewerken en heb dus vandaag mijn LinkedIn-account gewist.

Hoe doe je dat, stoppen bij LinkedIn?
LinkedIn belooft je gegevens voor zover mogelijk te wissen als je jouw account sluit:

"If you close your account(s), your information will generally be removed from the Service within 24 hours. We generally delete closed account information and will de-personalize any logs or other backup information through the deletion process within 30 days of account closure [..]"

Voordat je dat doet is het handig om wel eerst even de contactgegevens van je connecties te downloaden. Daarvoor log je in op LinkedIn en klik je in het 'My Network'-menu (de zwarte balk met witte letters bovenaan de pagina) op 'Connections'. Daarna moet je op het 'Settings'-tandwieltje klikken.

Het 'Settings'-tandwieltje
Het 'Settings'-tandwieltje

Dan vind je rechts onder 'Advanced Settings' de link Export LinkedIn ConnectionsHier vind je Export LinkedIn Connections. Je kunt dan een bestandsformaat kiezen en op de 'Export'-knop klikken. Nadat je Google nog even slimmer hebt gemaakt door een reCAPTCHAJe komt het op het net vaak tegen. Maar ben je benieuwd wat een reCAPTCHA eigenlijk is? in te vullen, zijn je contacten veiliggesteld.

Je kunt ook een archief opvragen van je LinkedIn-data. Dat doe je via de Data Export-paginaJe gegevens kan je hier exporteren. Je kunt ook zien welke gegevensZie hier welke gegevens dat zijn in die export zitten. Je moet wel even 24 uur wachten voordat alles verzameld is.

Dan het wissen van je account. Als je over je eigen foto hovert en achter 'Privacy & Settings' op 'Manage' klikt kun je onderaan de pagina op 'Closing your account' klikken. Je komt dan op deze pagina:

Een relatie van meer dan 10 jaar komt op zijn einde
Een relatie van meer dan 10 jaar komt op zijn einde

Niet vergeten een vinkje te zetten zodat je ook geen e-mailuitnodigingen meer ontvangt, nog één laatste keer je wachtwoord invullen, en het is voor mekaar:

Hoorde ik daar nou mijn mailbox een kleine zucht van verlichting slaken?
Hoorde ik daar nou mijn mailbox een kleine zucht van verlichting slaken?

En nu, wat zijn de alternatieven?
Die contactgegevens zijn op allerlei manieren vrij makkelijk zelf bij te houden, maar hoe blijf je nu voor toekomstige werkgevers te vinden? Met één van de leukste en meest uitdagende banen van Nederland heb ik natuurlijk makkelijk praten. Toch denk ik dat ook voor anderen de tijd rijp is voor meer digitale zelfbeschikking.

Gelukkig is dat tegenwoordig steeds makkelijker geworden. Je zou bijvoorbeeld WordPress kunnen gebruiken, bij WordPressWordPress zelf of ergens op een eigen hosting-account. Kies één van de vele thema'sMeer over thema's bij WordPress waarmee je een mooi curriculum vitae kunt laten zien en gebruik de Press This-functionaliteitWordPress geeft je meer uitleg over Press This om snel interessante content met je volgers te delen. Zoekmachines houden daarvan. Je eigen site kan in no time bovenaan in de zoekresultaten staan:

Zoeken op Hans de Zwart

Ga jij ook stoppen? Heb je een beter alternatief? Of kun je echt niet zonder LinkedIn? Ik hoor het graag van je.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag