https://www.flickr.com/photos/19683258@N00/5223323962
Vier manieren hoe jij als onschuldige internetter getapt zou worden

26.2 miljard redenen om ermee op te houden, LinkedIn: ik kap ermee

De Week
DOSSIER: Doe-het-zelf

Al een tijdje was ik niet comfortabel meer met de privacyvoorwaarden van LinkedIn en het feit dat één bedrijf van bijna een half miljard mensen de professionele relaties in handen heeft. Eerder al verwijderde ik mijn opleidingsgeschiedenis, mijn arbeidsverleden en mijn 'skills'. Na de aankondiging dat Microsoft voor 26.2 miljard US-dollar LinkedIn gaat overnemen is het voor mij helder: ik kap er helemaal mee. En jij kunt dat ook vrij makkelijk doen.

Wat weet LinkedIn van jou, en gaat die informatie nu naar Microsoft?
LinkedIn heeft ongeveer 430 miljoen gebruikers. De informatie die zij hebben verzameld is inmiddels dus meer dan 60 US-dollar per gebruiker waard. Omdat veel van de accounts niet gebruikt worden, is de waarde per actieve gebruiker natuurlijk nog een stuk hoger.

Uit deel één van de privacyvoorwaardenDe privacyvoorwaarden van LinkedIn blijkt wat voor soort data LinkedIn over haar gebruikers opslaat. Dat zijn natuurlijk de velden die je invult in je profiel en de relaties die je met anderen hebt. Maar ook de gegevens uit je adresboek (als je die synchroniseert) of de informatie over wat je op de site of binnen één van de apps van LinkedIn bekijkt. Verder word je met cookies en web beacons online gevolgd. Op basis van al deze gegevens maakt LinkedIn aannames die je profiel nog scherper kunnen maken (dus bijvoorbeeld een schatting van je leeftijd op basis van de titel van je baan, of je sekse op basis van je naam) en wordt dat profiel gecombineerd met data die van datahandelaren wordt gekocht. Kort samengevat: LinkedIn verzamelt en bewaart alles waar ze hun handen maar op kunnen krijgen.

In het tweede deel schrijft LinkedIn op dat je door met hun voorwaarden akkoord te gaan het goed vindt dat zij deze informatie voor allerlei doeleinden gebruiken en met hun partners mogen delen. LinkedIn is in dit deel ook glashelder over wat er gebeurt als ze worden overgenomen. In sectie 2.15 staat:

"We may also disclose your personal information to a third party as part of a sale of the assets of LinkedIn Corporation, a subsidiary, or division, or as the result of a change in control of the company or one of its affiliates, or in preparation for any of these events. Any third party to which we transfers [sic] or sells [sic] our assets will have the right to continue to use the personal and other information that you provide to us in the manner set out in this Privacy Policy."

We mogen er dus vanuit gaan dat na deze overnameDit schrijft Microsoft zelf over de overname Microsoft de LinkedIn-klantgegevens gewoon gaat gebruiken. Microsoft —dat vorig jaar nog een Big Brother Awards-nominatieLees hier nog eens de nominatie voor de Big Brother Award na van het publiek kreeg— staat te popelen om de extra data te gebruiken en daarmee de proposities van Office 365- en Dynamics-producten te versterken. Wellicht via een koppeling met bijvoorbeeld de e-maildiensten van Outlook.

De koop is een typisch voorbeeld van hoe data steeds centraler wordt opgeslagen. De datagigant Microsoft krijgt hierdoor nóg meer data. Je denkt dat je zaken doet met één bedrijf en voordat je het weet is het bedrijf door een groter bedrijf opgeslokt, inclusief jouw data. Ik wil daar zo min mogelijk aan meewerken en heb dus vandaag mijn LinkedIn-account gewist.

Hoe doe je dat, stoppen bij LinkedIn?
LinkedIn belooft je gegevens voor zover mogelijk te wissen als je jouw account sluit:

"If you close your account(s), your information will generally be removed from the Service within 24 hours. We generally delete closed account information and will de-personalize any logs or other backup information through the deletion process within 30 days of account closure [..]"

Voordat je dat doet is het handig om wel eerst even de contactgegevens van je connecties te downloaden. Daarvoor log je in op LinkedIn en klik je in het 'My Network'-menu (de zwarte balk met witte letters bovenaan de pagina) op 'Connections'. Daarna moet je op het 'Settings'-tandwieltje klikken.

Het 'Settings'-tandwieltje
Het 'Settings'-tandwieltje

Dan vind je rechts onder 'Advanced Settings' de link Export LinkedIn ConnectionsHier vind je Export LinkedIn Connections. Je kunt dan een bestandsformaat kiezen en op de 'Export'-knop klikken. Nadat je Google nog even slimmer hebt gemaakt door een reCAPTCHAJe komt het op het net vaak tegen. Maar ben je benieuwd wat een reCAPTCHA eigenlijk is? in te vullen, zijn je contacten veiliggesteld.

Je kunt ook een archief opvragen van je LinkedIn-data. Dat doe je via de Data Export-paginaJe gegevens kan je hier exporteren. Je kunt ook zien welke gegevensZie hier welke gegevens dat zijn in die export zitten. Je moet wel even 24 uur wachten voordat alles verzameld is.

Dan het wissen van je account. Als je over je eigen foto hovert en achter 'Privacy & Settings' op 'Manage' klikt kun je onderaan de pagina op 'Closing your account' klikken. Je komt dan op deze pagina:

Een relatie van meer dan 10 jaar komt op zijn einde
Een relatie van meer dan 10 jaar komt op zijn einde

Niet vergeten een vinkje te zetten zodat je ook geen e-mailuitnodigingen meer ontvangt, nog één laatste keer je wachtwoord invullen, en het is voor mekaar:

Hoorde ik daar nou mijn mailbox een kleine zucht van verlichting slaken?
Hoorde ik daar nou mijn mailbox een kleine zucht van verlichting slaken?

En nu, wat zijn de alternatieven?
Die contactgegevens zijn op allerlei manieren vrij makkelijk zelf bij te houden, maar hoe blijf je nu voor toekomstige werkgevers te vinden? Met één van de leukste en meest uitdagende banen van Nederland heb ik natuurlijk makkelijk praten. Toch denk ik dat ook voor anderen de tijd rijp is voor meer digitale zelfbeschikking.

Gelukkig is dat tegenwoordig steeds makkelijker geworden. Je zou bijvoorbeeld WordPress kunnen gebruiken, bij WordPressWordPress zelf of ergens op een eigen hosting-account. Kies één van de vele thema'sMeer over thema's bij WordPress waarmee je een mooi curriculum vitae kunt laten zien en gebruik de Press This-functionaliteitWordPress geeft je meer uitleg over Press This om snel interessante content met je volgers te delen. Zoekmachines houden daarvan. Je eigen site kan in no time bovenaan in de zoekresultaten staan:

Zoeken op Hans de Zwart

Ga jij ook stoppen? Heb je een beter alternatief? Of kun je echt niet zonder LinkedIn? Ik hoor het graag van je.

 1. Student

  Héél goed (en dapper!) natuurlijk, om te stoppen, maar voor een deel ligt de aantrekkingskracht van LinkedIn nou juist in het aanleggen van een zichtbaar professioneel netwerk. Het is me een keer of drie overkomen dat mijn connecties op LinkedIn de doorslag gaven bij het vinden van een nieuwe baan: zonder had ik de vacatures waarschijnlijk niet zien langskomen. Maar ik vermoed dat ook het feit dat zichtbaar was ‘wie ik kende’ een belangrijke factor was, naast ervaring en vaardigheden. Bovendien: een CV op een eigen website is erg sterk, maar voor veel starters en studenten die nog niet zo veel hebben gedaan om een fatsoenlijk CV te kunnen neerzetten, biedt LinkedIn uitkomst. Ook ik twijfel: meer zelfbeschikking of meer kans op een baan? Of zijn er alternatieven? Hoe denkt de auteur hierover?

  • Hans de Zwart

   Voor mij was dit niet zo’n dappere stap hoor, ik had het eigenlijk veel eerder moeten doen.

   Ik denk dat het heel erg afhangt van hoe je jouw geld verdient of je er makkelijk van af kunt stappen. Als freelancer denk ik dat het veel moeilijker is, dan als je eens in de paar jaar een nieuwe werkgever zoekt. Aan de andere kant zullen er ook mensen zijn die zelfbeschikking als selling point kunnen gebruiken.

   Zelf denk ik dat als je alle tijd die je stopt in LinkedIn zou stoppen in het schrijven van intelligente blogposts, je uiteindelijk beter af bent.

  • Jan (die overal wordt gepiepeld)

   Dit komt dicht in de buurt van chantage.

   Als je niet bij LinkedIn zit (waar je je gedwongen MOET laat gebruiken), heb je aanzienlijk minder kansen. Dit systeem is minimaal erg onfatsoenlijk. Het is misschien wel echte chantage, maar daar moet ik nog even over nadenken verder.

   Waarom praten die bedrijven nooit over een betaalde dienst?

 2. Tom Jansen

  Dapper inderdaad en begrijpelijk, er komt teveel data bij 1 partij te liggen. Toch betwijfel ik of een eigen website bouwen een goed alternatief is op dat punt. Op die site zul je toch ook weer persoonlijke gegevens moeten vermelden zoals je opleidingen en werkervaring. Aangezien een site publiek toegankelijk is, zijn er vanzelf partijen die dit ook weer gaan aggregeren.

  • Hans de Zwart

   Klopt. Hoewel het vooralsnog veel moeilijker is om gedecentraliseerde dingen te aggregeren.

 3. Phil

  Lijkt mij dat wanneer je na de overname je profiel weggooit je te laat bent: MS heeft volgens mij alle gegevens al. En mocht het zo zijn dat LinkedIn de gegevens pas 6 maanden na jouw actie van hun servers verwijderd dan kan het dus zijn dat je nog voor de overname te laat was.

  All very highly speculative on my part!

  • Hans de Zwart

   Ook Microsoft zal zich gewoon aan de wet moeten (en dus waarschijnlijk gaan) houden. Op termijn zal mijn data dus verdwijnen. Uiteindelijk gaat het mij ook vooral om het signaal dat ik af geef.

 4. iceblink

  Ik ben het volledig eens met de auteur dat grote bedrijven te veel macht krijgen op Internet, en LinkedIn is er zeker 1 van.

  Maar WordPress net zo goed. Bovendien wordt WordPress met enige regelmaat gehackt. Dat lijkt me dan ook niet zo’n goede aanbeveling!

  • Hans de Zwart

   Er zit écht een heel groot verschil tussen de manier waarop Automattic met WordPress.com geld verdient en hoe LinkedIn dat doet. Je kunt de WordPress code zelf hosten en hebt dan niets met de privacyvoorwaarden van WordPress.com te maken.

   Alle software wordt met regelmaat gehackt. Daar moet je verstandig mee omgaan. Als je daar tijd in stopt, dan kan dat prima (dit blog is ook WordPress).

 5. Prepperoni

  Voor het volledige beeld hier de privacyvoorwaarden van WordPress. Ze maken iig een sympathiekere indruk: https://automattic.com/privacy/

 6. erik

  Als reactie op deze ontwikkeling heeft MS besloten dat de Azure multi factor authentication app toegang nodig heeft tot je adresboek. I wonder why??? In ieder geval niet voor authentication!!!

 7. Miro Lucassen

  In plaats van radicaal te stoppen kun je ook beslissen wat je wel en niet deelt. Zo mag LinkedIn niet in mijn adresboek; daar zitten ook privé relaties in die geen boodschap hebben aan zakelijke connecties.
  Ideologisch: een samenleving wordt er niet beter van als we ons allemaal verstoppen. Samen leven betekent ook dat je bereid bent informatie over jezelf te delen. Welke informatie, dat beslis je zelf. Geen informatie delen is voor mij geen optie.

  • Anoniem

   Je verstoppen is iets anders dan je gegevens weghouden (of weghalen) bij een bedrijf dat zich het recht toe-eigent
   om die ongelimiteerd te gebruiken en te delen.

   Het probleem bij LinkedIn is niet welk deel van je gegevens je deelt, maar wie ze krijgt en wie ze hoelang bewaart.
   Daarover geeft je de controle weg. Ik vind het een goede move om daar de rem om te zetten. Beter ten halve gekeerd…

  • Hans de Zwart

   In een vorige editie van Android bleef de LinkedIn app mij maar vragen of ze mijn adresboek mochten inzien. Na letterlijk tientallen keren op ‘nee’ te hebben geklikt drukte ik per ongeluk op ‘ja’. Toen het mij lukte om mijn telefoon uit te zetten om het te stoppen had LinkedIn al 50% van mijn adresboek binnen.

   Eens over samenleven en informatie delen uiteraard. Maar ik zou daar zo graag wat meer échte regie over hebben.

   • Guy Schellens

    Hans

    Zelfde meegemaakt. Vele malen op ‘nee’ gedrukt en me toch laten vangen.
    Zat er erg verveeld mee dat mijn privé contacten zonder hun goedkeuring nu gekend zijn door LinkedIn.

  • Jan (die overal wordt gepiepeld)

   Het rottige is dat je het juist NIET voldoende zelf kunt beslissen. Dat is gewoon niet juist.

   W10 en enorm veel apps op mobieltjes, vragen of ze je mail-contacten-lijst mogen inzien. Dat kan ik zelf wel weigeren maar allerlei vrienden en kennissen doen dat niet.

   Zij staan dus langs een omweg toe dat die apps dingen doen die IK niet WENS. Ik heb dat niet in de hand. En dat is nog maar 1 voorbeeld.

   Vroeger kon je nog fakeprofielen maken, maar door allerlei uitgekookte technische trucs (lees het startartikel voor enkele voorbeelden) koppelen ze van alles aan elkaar en de getroffenen ontvangen dan van die “lieve” mails “kent u die en die” dus juridisch komen ze ermee weg. Want het besluit laten ze aan anderen over. Uitgekookt tot en met. En wat er achter de schermen gebeurt (alweer zie het startartikel) zal ongetwijfeld inhouden dat ze in een database met gekoppelde informatie een betrouwbaarheids-cijfer per koppeling meegeven. De koper weet dus wat hij krijgt, b.v. 80% zeker dat fake-profiel 1 identiek is aan fake-profiel 2.

   De jongetjes en meisjes die bij die bedrijven werken, zijn alleen maar hip en slim bezig en zijn vooral erg onbescheiden. U kent vast en zeker wel de uitspraak van professionele reclamemakers? “zo dicht mogelijk op de klant zitten met je reclame, het geeft niet hoe”. ZO wordt er over mij gedacht. En dit zeggen ze op die manier al minstens 30 jaar. Eerst over krante-advertenties, later over TV-reclame en bushokjes, en nu over Google Analytics en wat ze daar allemaal wel niet mee kunnen doen.

   Ik vind het dus een beetje jammer dat u zegt dat je wat informatie moet delen. Die informatie blijft namelijk niet binnen de stad of provincie, het gaat naar iedereen wereldwijd. Ook naar bijvoorbeeld STAATS-hackers zoals China. Die lachen zich rot als ze willen uitzoeken welke personen ze het beste kunnen gaan opzoeken met hun hacks. Zoals nu Ede.

   Uw uitspraak hoor ik meer, en is eigenlijk een heel klein beetje betuttelend / beledigend alsof ik een beetje een asociaal mens zou zijn als ik niet meedoe. Integendeel. Maar wat ik in het dagelijks leven doe, zeg ik hier niet 🙂

 8. Rene Raggl

  Ik ben nu ruim tien maanden werkeloos en ondanks uitgebreid LinkedIn portfolio en meer dan 400 connecties heeft het mij absoluut niets opgeleverd. Niet een enkel job aanbod (zoek iets in internationaal account management). Maar goed, mijn eigen website met uitgebreid profiel doet wat dat betreft ook niet zo heel veel.

  Na de overname denk ik er echt zwaar over na, om met LinkedIn te kappen. Deed ik ook bij Skype, Wunderlist en Sunrise toen deze door MS gekocht zijn. Ik was nooit fan van hun, maar sinds een paar jaar vind MS een van de ergste privacy schenders überhaupt en hun policies helemaal niet kunnen. Ik zeg alleen Windows 10.

  Alleen heb je sommige relaties alleen op LinkedIn… Hmmm.

 9. Maru

  Een tijd geleden al las ik een artikel over de gebruiksvoorwaarden van LinkedIn. Mijn conclusie was dat ik het niet met die voorwaarden eens kon zijn, en ik verwijderde mijn account. Ik zit niet op Facebook, en heb Whatsapp verwijderd zodra er sprake was van een overname, en ben er nooit rouwig om geweest. Maar op de een of andere manier was het wat moeilijker om geen LI te hebben. Professioneel gezien mis ik af en toe de groepen, en ik merkte wel dat ik een beetje een buitenstaander was. Ik was vooral erg raar: ik had geen LI-account meer.
  Nu alles wordt verkocht aan Microsoft, ben ik erg blij dat ik dat account niet meer heb. Ik hoop nu dat het iets geaccepteerder is of wordt om geen LI-account te hebben.
  De suggestie om een eigen site op te zetten met je (professionele) gegevens vind ik een goede.

 10. Irina

  Ik ben al een paar jaar geleden met Linkedin gestopt, om meer dan een van de redenen in het lijstje hierboven (te veel mail, geen waarde, privacy concern, ongewenst contact) en hoewel ik precies hetzelfde heb gedaan als Hans bleven ze maar mail sturen om te zeuren of ik toch niet terug wou komen. Na herhaaldelijk aandringen van mijn kant hield dat op, maar ik ben er toch niet 100% zeker van dat mijn profiel echt is gewist in plaats van het alleen maar op non-actief te zetten. Niet dat er iets in staat waar mensen op andere manieren niet achter kunnen komen, maar toch.

 11. Interesto

  Microsoft = NSA
  Daarom is Win 10 nu gratis…
  Apple belooft nu encryptie en heeft gelijk ruzie met FBI

  Linkedin…
  Facebook
  Google

  Het is deel van deze tijd, zelfs al zou je alles bijhouden en tegen gaan het is onmogelijk. Ik gebruik een VPN, maar dan heb je browser hashtags, die je volgen, delete je cookies, moet je ook je flashcookies verwijderen. De nieuwste is een hashtag maken van je audio.

  Alternatieven?

  Het beste is een peer to peer systeem en iets van ons allemaal, maar ook dat is geprobeerd en heb je allerlei ongewenste figuren met ongewenste content (lees kinderporno en andere ongein)

  Ik denk dat het onmogelijk is om dit te voorkomen.

 12. Jan (die overal wordt gepiepeld)

  Hartelijk dank voor deze uitleg.
  En zo snel!

  Hierdoor heeft u al heel veel gedaan voor mij, dat wil zeggen ik hoef niet zo nadrukkelijk na te denken over de handelingen die ik moet doen. Zoals vinkjes afzetten en voor de zekerheid je huidige data te downloaden. Ik ga dat laatste zeker doen zodat ik eventueel in de toekomst nog wat kan doen. Ik herinner me dat ik bewust hier en daar een foutje erin heb staan – zoals bijvoorbeeld landkaarten in principe altijd enkele fouten bevatten om het copyright te bewijzen (van kopieën). Professionele literatuur zoals handboeken idem dito.

  Ik ga meteen aan de slag.

 13. Robert

  Ik zit in de bijstand en krijg constant het advies om een profiel aan te maken. Ik vind ‘t niks maar ik moet tegelijk ook wel laten zien dat ik m’n best doe. Want mijn casemanager bij de gemeente wil ook contact leggen via linkedin. Dus dan toch maar een minimaal profiel aangemaakt.

  • Jarno

   Ik vraag me af in hoeverre men dat aan je kan opleggen. Er zijn genoeg andere manieren om efficiënt contact te houden buiten LinkedIn. Daarenboven kan ik me voorstellen dat het recht op privacy zwaar weegt en niet zonder meer opzij geschoven kan worden omdat een gemeente/uitkeringsinstantie vindt dat je op LinkedIn moet zitten. Wie weet daar iets meer over vanuit juridisch oogpunt?

  • Cyrion

   @ Jarno: Uitkering en privacy? Dat is wel het laatste waar ze bij uitkeringsinstanties aandacht voor hebben! 🙁

 14. Jarno

  Goed artikel. Als ik het deel op Facebook komt er echter een verkeerd voorbeeld bij.

  • Hans de Zwart

   Dank! We moeten dat nog een keertje fixen zodat je het juiste plaatje krijgt als je deelt. Excuus.

 15. Mark

  Bedankt voor je inzicht. Ik heb veel last van vreemde connecties, fake profielen. Er zijn talloze verhalen bekend van LinkedIn gebruikers waarvan diverse persoonlijke informatie op diverse manieren tot in detail worden misbruikt. Met het oog op deze overname mag duidelijk zijn dat dit alleen maar zal toenemen. Het voelt als een huwelijk maar ik ga nu toch echt scheiden.

 16. Aleks

  Ik was een van de eerste LinkedIn-ers in Nederland maar ben het ook zat. Ik wil er niet meer bij horen en ben nu bezig met het verwijderen van mijn account. Ik zal het zeker niet gaan missen. Ben eerder al gestopt met Skype en Whatsapp. Bedankt voor de tip en aansporing, Hans.

 17. jona

  Dankzij je duidelijke instructies is het opzeggen goed verlopen. Bedankt.

 18. Johan

  Bedankt ben er ook meegestopt, ik vertrouw eigenlijk alle sociale media niet meer, shadowbanning bij Twitter, volgens mij is Facebook geen haar beter. LinkedIn heb je niks aan 90% van mijn connecties was headhunter, die nooit wat van zich laten horen, totdat ik eens een bulk email deed, Direct commentaar was tegen de LinkedIn etiquette. Klinkt misschien stom heb jaren social media gedaan heeft niks opgeleverd (was soms wel leuk OK) geen werk geen verkopen OK wel een paar goede vrienden, maar daar email ik nu alleen mee

 19. Anoniem

  Bedankt Hans. Ik ben er ook net mee gekapt. Jouw blog was net het laatste duwtje. Na 5 jaar member te zijn geweest, moet ik concluderen dat ik vooral LinkedIn een dienst bewees en andersom niets deed met LinkedIn. Of ik via WordPress aan de gang ga, weet ik nog niet. Het is een prettige gedachte dat er nog een (beperkte) mogelijkheid is om uit de handen van de datagraaiers te blijven. Keep up the good work@BOF.

  • Ferry

   Met wordpress aan de gang gaan betekend ook dat je je gegevens aan Microsoft verstrekt alleen moeten ze de informatie dan nog even indexeren met Bing. Ook Google en andere zoekmachines zullen langs komen om nog maar te zwijgen van data handelaren. Data is de nieuwe olie.

   Het blijft zoeken naar de balans tussen de lasten en de baten. Hoe die lasten en baten eruit zien is voor iedereen denk ik een beetje anders.

 20. Jan Fré Boven

  60 dollar per gebruiker. Dan moet er flink wat te verdienen zijn.

  Een paar maanden geleden besloot ik Linkedin vaarwel te zeggen. Niet lang nadat deze melding verscheen: Linkedin gaat uw adresboek synchroniseren.

  O ja? Ik dacht het niet.

  Maar ja, als je een beetje privé wilt blijven kun je de “diensten” van Google (en dat zijn er nogal wat) niet gebruiken. Je zult over moeten stappen naar een Linux besturingssysteem (ook daarbij kun je je afvragen wat je weg geeft voor het gratis besturingssysteem). Met andere woorden: ook Microsoft vaarwel zeggen.

  Smartphone: heel handig maar privacy is mi ver te zoeken
  Tablet: idem.

 21. Daniël

  Ongeacht of Microsoft de eigenaar is van LinkedIn of een of andere investeringsmaatschappij of individuele aandeelhouders, het bedrijfsmodel van LinkedIn en van al dit soort social media is dat JIJ het product bent. En zolang wij consumenten blijven geloven dat we gratis gebruik kunnen maken van allerlei producten en diensten zonder dat daar iets tegenover staat zullen bedrijven op andere manieren hun inkomsten moeten veiligstellen en daarbij is reclame/adverteren hét middel.

  Zou je een LinkedIn of Facebook account nemen, waarbij je privacy gegarandeerd, en data niet gedeeld wordt als je daar bijvoorbeeld voor moet gaan betalen?
  Ben bang dat we daarvoor nog te Hollands zijn met elkaar.

 22. peterboersbroek@hotmail.com

  rene goed is een fake profiel en tony duinker staat er 2 of 3x op fake heeft nog nooit gewerkt !

 23. Ferry

  Zouden social media diensten als Facebook, Twitter en Linkedin niet gewoon open source en als decentraal systeem kunnen bestaan? Net zoals email ook decentraal werkt zonder dat iemand de baas van het systeem is.

  Zeg maar een soort wordpress maar dan voor LinkedIn waarbij het een optie is om het zelf te hosten. Iedereen die dat wilt host zijn eigen profiel en blijft op die manier baas van zijn eigen data.

  • AdrieK

   Dat is heel goed mogelijk. Het Diaspora social netwerk is er een voorbeeld van. https://diasporafoundation.org/

   Helaas is het aantal mensen dat zich serieus iets aantrekt van wat er met hun gegevens gebeurt zo marginaal dat 95% van je contacten braaf facebook, whatsapp en linkedin en google/apple/microsoft gebruiken en de alternatieve netwerken in de praktijk nauwelijks functioneren.

 24. Alexander

  Volgens mij verwijdert LinkedIn de data niet. Ik heb zeven jaar gelden LinkedIn vaarwel gezegd, maar dacht er vier jaar later weer anders over.
  In no-time kreeg ik al mijn (500+) ‘oude’ contacten weer op een presenteerblaadje aangeboden.
  Volgens mij kan zoiets niet als er geen schaduwarchief bestaat van mijn oude account. Dat was vrij snel een reden om van LinkedIn ècht afscheid te nemen.
  Daarna bleven er trouwens mails verschijnen; zogenaamd (..) van contacten die mij als niet-LinkedIn lid graag weer wilden toevoegen.

  Het heeft nog een aardige gejuridiseerde briefwisseling gekost voordat ik definitief van LinkedIn verlost was.

  • Hans de Zwart

   Dank voor je interessante reactie!

   Als jij in het adresboek van je oude contacten staat, dan kan ik me voorstellen dat LinkedIn zodra jij je weer aanmeldt denkt: aha, deze persoon is bekend.

   Eigenlijk zouden we mensen echt moeten afleren om de account van bedrijf A in te loggen bij bedrijf B én moeten afleren om hun adresboek bij bedrijf A te uploaden naar bedrijf B.

  • Alexander

   Ik heb mijn eigen adresboek nooit vrijgegeven. Bij de meesten van mijn contacten stond ik ook niet in hun adresboek.
   Ik ga er dus van uit dat mijn account nog als schaduwarchief aanwezig was respectievelijk is. (ben nu sinds eind vorig jaar weg bij LinkedIn)

   Achteraf vraag ik me ook af of ik überhaupt iets aan linkedIn heb gehad. (antwoord is gewoon NEE)

 25. Guy Schellens

  Het IS ook gewoon een leugenblaadje waar veel leden hun vaardigheden opkloppen 🙂

 26. Peter

  Bedankt voor de beschrijving. Daar ben ik dan hopelijk ook van af. Het is inderdaad meer een lidmaatschap voor de meisjes en jongens van Linkedin dan voor mezelf. Ik deed er eigenlijk helemaal niets mee en de contacten die ik had zijn allemaal mensen die ik in het echt gewoon ken en die ik kan bellen wanneer het mij uitkomt.

  Raar fenomeen die social media.

 27. jan-paul

  Het gaat voor mij niet om privacy reden of zakelijk, ik ben op linkedin gegaan omdat ik het wel stoer vond, al die mensen op zakelijk gebied, en zoveel connectie,s gaaf toch !!.
  Nu zoveel jaren later, begint bij mij de twijfel te rijzen, ik ben 5 jaar werkzoekende en had gehoopt makkelijker een baan te vinden, maar alles behalve dat.
  7 a 8 jaar later en niks mee bereikt, dan hoop wild vreemde die met jouw in connect willen staan.
  Die dat alleen maar doen uit eigen gewin, niet dat ik daar wat aan heb.
  Zelfs mee gedaan met ” genoemd actie groepjes” om je zelf te promoten,” ook dat was 0,0 resultaat, sinds ik daar uitgestapt ben, wordt ik plat gebeld daar werkgevers en uitzendbureau,s.
  en dus komt bij mij de nodig twijfel, over het nut en nutteloosheid van Linkedin.

 28. Lilian

  Dank voor de uitleg.
  Het heeft me nogal wat tijd gekost om al mijn contacten te verwijderen, voordat ik mijn account heb gesloten. Dat moet nl. één voor één.
  En als je er dan 10 (of zo) gehad hebt, moet je weer een tijd wachten voordat je de volgende 10 kan verwijderen. Wat een boeven zijn het, die gasten van LinkedIn.

 29. Alex

  Paar jaar later heb ik de indruk dat het allemaal best meevalt. Waar ik bij Facebook en haar producten echt merk dat ze info van mij gebruiken en doorverkopen, en dit bij Google ook structureel merk, valt het bij Linkedin eigenlijk niet op. Heel voorzichting kan ik wellicht de conclusie trekken dat Microsoft hier toch andere belangen in heeft dan Facebook, Meta, Google en andere data-dealers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.