• Menu

0 recente resultaten

De Week

Een klas zonder mobiel, een buienradar voor boeven en nadenken over kunstmatige intelligentie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Peter, Bjorn & John hebben weer een nieuwe clip uitgebracht. Dit keer hebben de Zweden alles opgenomen in Snapchat/Instagram/Emoji-stijl.
  • The tech story is over. Als een van de mensen die hielp bij de oprichting van Wired is John Battelle al decennia bezig met het schrijven over de impact van technologie op onze samenleving. Nu tech-nieuws mainstream is geworden, komt hij tot de conclusie dat er een ander verhaal onderbelicht blijft, een verhaal dat gigantische impact heeft op onze vrijheden: Kapitalisme moet opnieuw worden uitgevonden.
  • Nadat allemaal verschillende beschuldigingen aan zijn adres zijn gemaakt, is Jacob Appelbaum gestopt bij het Tor project. Dit is wat hij er zelf over zegt.
  • Wow. Zoals de Spiegel terecht zegt, vreemd dat uitgerekend Google geen zoekmachinefunctie op haar kaarten heeft. Dat is wat het prototype van Terrapattern nu wel doet; een zoekmachine op satellietfoto’s.
  • Twee opvallende berichten over kunstmatige intelligentie. Het Europees Parlement is volgens Politico bezorgd over de mogelijkheid dat robots op een zeker moment de macht over mensen zullen overnemen, terwijl Bright juist schrijft over onderzoek van Google naar een ‘rode knop’ om te voorkomen dat artificial intelligence ons schade berokkent.
  • In Praag staat een gigantisch, loodzwaar, bewegend bouwwerk van kunstenaar David Cerny, een sculptuur van Franz Kafka.
  • Why is everyone covering up their laptop cameras, indeed?
  • Predictive Policing. Afgelopen jaar won de Nationale Politie nog een Big Brother Award vanwege de wens om – net zoals in de film Minority Report – crimineel gedrag te voorspellen. Nu schrijft De Groene Amsterdammer er een mooie longread over, het begint al met een fijne kop ‘Buienradar voor boeven’. Met opmerkelijke citaten als: “In dit blok is de kans op een zedendelict vandaag 47 procent.”
  • Johannes Visser heeft met zijn mentorleerlingen afgesproken dat ze een week lang geen mobieltje gebruiken en daar een dagboek over bijhouden. In de op De Correspondent gepubliceerde dagboekfragmenten zie je dat het leerlingen opeens opvalt dat er geen klok in de lokalen hangt, dat niemand het rooster meer op papier heeft staan en dat je opeens niet meer kunt doen alsof je zit de Whatsappen als je zonder vrienden in de pauzeruimte zit.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag