De Week

Terugblik Google-Examen: Hoeveel weten we nou?

De computer is ook maar een mens

De zaal zat vol, het eerste balkon was gevuld, zelfs op het tweede balkon van Paradiso zaten mensen afgelopen donderdagavond letterlijk in de schoolbankjes, klaar om mee te doen aan het Google-Examen dat we samen met de Amsterdamse poptempel organiseerden. De vraag vooraf was: Google weet veel van jou, hoeveel weet jij over Google? The day after weten we in elk geval een stuk meer!

Onder leiding van Joris Luyendijk en met de duiding van acht experts, kreeg het publiek dertien vragen over de tech-gigant. We begonnen met een paar vragen om er in te komen.
Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.41.07

Na een supersnelle geschiedenis van Google, kwamen we al snel terecht bij een aantal fascinerende projecten waar moederbedrijf Alphabet zich zoal mee bezig houdt. Van de vriendelijke, bijna ontroerende robot Pepper, en de pil van Calico die na het inslikken voortdurend iemands lichaam scant om onder andere vroegtijdig kanker te detecteren tot AlphaGo dat de wereldkampioen go onlangs versloeg. Dit werd geïllustreerd aan de hand van fragmenten waarbij onder andere Sergey Brin, Larry Page en Eric Schmidt zelf aan het woord waren.

Ook waren er behoorlijk lastige vragen. Weet jij bijvoorbeeld het antwoord op deze?Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.56.09

Na de bewondering voor de enorme ambities en het gebruiksgemak van zoveel diensten, kwamen we langzaam bij het punt waarop Luyendijk de aanwezigen in de zaal de vraag stelde of we eigenlijk wel op ons gemak zijn met de positie die Google / Alphabet lijkt te gaan hebben in onze toekomst.Schermafbeelding 2016-06-10 om 12.01.498% van de deelnemers heeft er alle vertrouwen in, 25%, drukte op twee, 58% heeft behoefte aan een tegenkracht maar weet niet hoe, terwijl 7% wel wist uit welke hoek die moet komen.

We willen Paradiso en specifiek programmamaakster Lisa Boersen expliciet bedanken voor alle research, tijd en liefde die in deze avond zat. Het was waarschijnlijk lastiger dan velen zich hadden voorgesteld. Aan het einde van de avond bleek dat niemand alle vragen goed had. En voor iedereen die er niet bij kon zijn, dit Noogler petje had je kunnen winnen… als je had verloren.
Schermafbeelding 2016-06-10 om 12.13.20

 1. Privacy is leuk

  Zou leuk zijn als jullie de vragen en antwoorden ergens delen.

 2. Marcel

  Vorige week bij Google Next in de Westergas fabriek kon je goed zien waar het heen gaat. Het is een exponentiële grafiek naar boven, v.w.b. ze van je weten en wat ze met data kunnen doen. Ten positieve maar ook ten negatieve. Laten we hopen dat ze onder druk van de aandeelhouders hun adagium “be nice” niet vergeten.

 3. Mede-lander

  late reactie met recente inzichten
  https://www.youtube.com/watch?v=N4Ge4NIMc08
  In dat interview komt veel voorbij vanuit een ander perspectief.

  En wanneer je dit samenvoegt met andere perspectiven dan word het googelwater stilletjes aan erg troebel, ik zie veel tegenstrijdigheden maar zie ik dat goed?

  Google heeft een sterke PR machine en een ‘public face’ maar er zijn ook gesloten deuren van glas, we mogen binnen kijken maar we mogen niet binnen luisteren. Wat we krijgen maar de helft van de informatie, de helft die google wil dat we krijgen.

  google takeout? wie wist van het bestaan? ik helaas niet
  En het is acheraf google denkt dat elke persoon PERSOONLIJK opt-out gaat klikken OP HET HELE INTERNET.

  Het ternovergestelde zouden we moetten eisen.
  Alleen een opt-in voor mensen die getraceerd WILLEN worden.
  Ik kan niet ALLE tracking persoonlijk gaan uitschakelen. dat is meer dan een dagtaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.