• Menu

0 recente resultaten

Whoopwhoop! WhatsApp versleutelt je apps

Gisteravond kwam het goede nieuws: WhatsApp versleutelt nu standaard alle berichten van haar gebruikers op alle platforms. Wat betekent dit nu precies voor jouw privacy? We leggen het je uit aan de hand van vier vragen en antwoorden.

1. Hoe werkt die versleuteling door WhatsApp?
Ze gebruiken zogenaamde end-to-end encryptie. Dat betekent dat het bericht van begin tot het eind van het versturen versleuteld is door er een rekensom op los te laten. Als anderen proberen het bericht te onderscheppen zien ze niet anders dan een brei aan tekens. Zelfs WhatsApp zelf kan niet bij de inhoud van jouw berichten. Dikke winst voor jouw privacy.

Het enige nadeel is dat die versleuteling niet open source is. Dus in plaats dat de hele security-gemeenschap kan checken of het inderdaad sterk geïmplementeerd wordt, moeten we WhatsApp nu vertrouwen op hun blauwe ogen. (En voor diegenen die het technisch paper van WhatsApp er op na willen slaan, hier is het.)

2. Wat moet ik nu doen?
Helemaal niets. Dat is het mooie. Het is automatisch bij iedereen aangezet. Oftewel, een miljard mensen zijn nu een stuk beter beschermd, terwijl ze er niets voor hoefden te doen. Een indrukwekkend resultaat.

3. Wat weten WhatsApp en Facebook nu nog wel van me?
Alleen de inhoud van berichten is versleuteld. Dus welk nummer wanneer aan welk ander nummer een berichtje stuurde is nog wel bekend. Ook heeft WhatsApp ook nog andere informatie van je, zo downloadt het onder andere telefoonnummers uit je adresboek. Bekijk maar eens hun privacyvoorwaarden. En aangezien WhatsApp gekocht is door Facebook, kan de informatie die ze hebben ook gewoon worden gedeeld met de Facebook-bedrijven. Als je om die reden toch nog steeds graag een alternatief wilt gebruiken, dan hebben we op onze Internetvrijheid Toolbox nog een paar tips voor je.

4. Gaan andere bedrijven dit nu ook doen?
Goeie vraag, daar zijn wij ook benieuwd naar. De laatste tijd doen bedrijven steeds meer met versleuteling. Apple heeft zich hierover hard gemaakt tegen de FBI, Facebook is begonnen bepaalde berichten te versleutelen en de geruchten gaan dat er meer staat te gebeuren, zo zou Google ook werken aan versleuteling van mails. Wij juichen het allemaal van harte toe!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag