• Menu

0 recente resultaten

Kamervragen over inloggen bij de overheid

Naar aanleiding van het item bij Radar waarin we konden uitleggen wat er mis is met de privacyvoorwaarden van dating- en gezondheidsapps heeft het Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) kamervragen aan de ministers Van der Steur en Plasterk gesteld. En bij één van die vragen kan jij goed helpen!

Onlangs legden we in een uitzending van Radar uit dat er veel apps zijn die het niet zo nauw nemen met de Europese privacyregels en rechten van consumenten. Met Tinder als voorbeeld lieten we zien dat apps volgens hun eigen voorwaarden zoveel mogelijk data verzamelen. Vervolgens geven ze zichzelf het recht om die data te gebruiken voor wat ze maar willen, wissen ze niet per se de gegevens als jij stopt met de app en kunnen ze hun voorwaarden aanpassen zonder jou daarvan op de hoogte te stellen.

Astrid Oosenbrug heeft waarschijnlijk ook gekeken en stelt een aantal Kamervragen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Ze verwijst daarbij niet alleen naar de Radar-aflevering, maar ook naar het bericht over een Amerikaan die Facebook en een aantal Amerikaanse kankerinstituten heeft aangeklaagd omdat de instituten via hun websites gevoelige medische gegevens naar Facebook zouden hebben gelekt. De vraag die ze heel terecht aan de ministers stelt is wat ze van plan zijn te doen om gebruikers te beschermen tegen de makers van apps die een verdienmodel hanteren waarin het gebruiken en/of doorverkopen van privacygevoelige informatie centraal staat.

Tijdens de uitzending gaven we ook een aantal tips over wat je hier als gebruiker zelf tegen zou kunnen doen. Zo adviseerden we bijvoorbeeld om – als het even kan – niet in te loggen bij apps met je Facebook- of Twitter-account. In plaats daarvan kun je beter per app een apart account aanmaken (als de app dat toestaat). Oosenbrug is benieuwd wat de ministers van dat advies vinden en stelt ze daarbij de volgende vraag:

“Gaat u, gezien het privacyschendende verdienmodel van Facebook en het advies van Bits of Freedom, ervoor zorgen dat apps van de rijksoverheid niet met een Facebook- of Twitteraccount toegankelijk (meer) worden? Zo nee, waarom niet?”

We zijn uiteraard zeer benieuwd naar het antwoord van de regering. Maar voor die tijd willen we vooral weten of er al apps van de rijksoverheid zijn waarbij je met een Facebook-, Twitter- of Google-account kan inloggen. Als jij ze kent, dan horen we dat graag hier in het commentaar op deze blogpost!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag