• Menu

0 recente resultaten

De Week

Kanaries, null en kraskaarten. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • We schreven het al vaker, algoritmes zijn niet neutraal. Ze zijn gemaakt door mensen en bevatten daarom altijd ook keuzes en foutjes. Bright heeft een paar mooie voorbeelden. “Neem nu Jessica Null. Behalve dat het wellicht een beetje een lullige achternaam is, is het ook nog eens super onhandig. Bij het invullen van online formulieren krijgt ze steeds weer een foutmelding dat haar achternaam niet is ingevuld.” 
  • Hoe kraak je verkiezingen? Andrés Sepúlveda heeft 10 jaar ervaring, hij “stole campaign strategies, manipulated social media to create false waves of enthusiasm and derision, and installed spyware in opposition offices”. In een fascinerend stuk op Bloomberg legt hij uit hoe dat werkte. O ja, en op de vraag of hij denkt dat dezelfde type dingen gebeuren bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, antwoordt hij: “I’m 100 percent sure it is”.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens is in een brief aan fysiotherapeuten duidelijk. Als gevoelige data, zoals gezondheidsgegevens en het BSN van patiënten, worden verstuurd, moet de webapplicatie over https verzonden worden.
  • Dimitri Tokmetzis legt nogmaals uit dat zogenaamde ‘metadata’ gewoon gedragsgegevens zijn. Hij laat daarbij duidelijk zien hoe onmogelijk het tegenwoordig is om dingen anoniem te doen, ook (of misschien zelfs wel: juist) online.
  • Wij hoorden voor het eerst van Dries Depoorter toen we één van zijn scratchkaarten kochten op de Yama-ichi zwarte markt in Amsterdam. Helaas hebben we toen geen 25.000 volgers gewonnen. Hij blijft hele relevante internetgerelateerde kunst maken en is nu ook door Wired ontdekt.
  • De meest beroemde troll van het internet, weev, vond afgelopen week een bijzonder creatieve manier om zijn haatpraat de wereld in te spuien. Met een paar regels code wist hij via het internet duizenden printers van nietsvermoedende mensen aan het werk te zetten. Wat zou weev doen met al die auto’s die binnenkort aan het net komen te hangen?
  • Over printers gesproken, wij trapten dus keihard in deze 1 aprilgrap die onze systeembeheerder uitgebreid voor ons had voorbereid.IMG_20160401_110521

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag