• Menu

0 recente resultaten

Help mee netneutraliteit te bewaken

Met nieuwe Europese regels moet netneutraliteit goed beschermd zijn. Maar gebeurt dat ook? Houden de providers zich wel aan die nieuwe wet? En kijken de handhavers niet de andere kant op als de providers zich niets aantrekken van jouw recht op vrijheid? Om dat in kaart te brengen hebben we jouw hulp nodig.

Met de nieuwe wet is netneutraliteit in heel Europa de regel. Dat is uiteraard winst voor alle landen in de Europese Unie die tot voor kort nog nul komma nul bescherming kenden. Dat is overigens een verslechtering voor ons, omdat die nieuwe bescherming zwakker is dan wat we tot voor kort in Nederland hadden. Er zitten tenminste vier mazen in de wet. De vraag is nu: wat voor gevolgen heeft dat precies?

Netneutraliteit als principe zorgt ervoor dat jij – en niet jouw provider – bepaalt wat je op internet doet. Als je een internetverbinding hebt, dan moet je via WhatsApp een berichtje kunnen sturen zonder dat je daar opeens extra voor moet betalen. Ook moeten concurrenten van Spotify een gelijke kans krijgen – en dus niet moeten hoeven op te boksen tegen een Spotify waarvan het gebruik niet met je internetbundel verrekend wordt omdat Spotify met jouw provider een deal heeft. Kortom, netneutraliteit dwingt providers om jouw vrijheid te respecteren.

Tenminste, dat is de bedoeling. De vraag is dan ook: houden providers zich nu aan die nieuwe wet? Respecteren ze jouw vrijheid? En worden providers die het niet zo nauw nemen met jouw vrijheid wel keihard op hun vingers getikt? Dat kunnen we alleen goed in kaart brengen met jouw hulp. Merk je dat jouw provider een loopje neemt met je vrijheid, meld het bij ons! Om het je makkelijk te maken hebben onze Europese collega’s van LQDN en EDRi een nieuwe website gebouwd: Respect My Net. Daar kun je heel gemakkelijk aangeven welke provider op welke manier netneutraliteit schendt.

Help je mee? Als je vragen hebt, stel ze hieronder!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag