De Week

Doe mee aan onze campagne tegen het hackvoorstel!

Techbedrijven versus FBI: 1-0. Wat doet Nederland
DOSSIER: Versleuteling

De laatste dagen was er veel nieuws rondom het verzet van Apple tegen het verzoek van de FBI om de iPhones onveiliger te maken.

Wil jij ook niet dat onze apparaten onnodig onveilig zijn? Dan ben je ook tegen het Nederlandse hackvoorstel. Dat is het voorstel van de regering om de politie in te kunnen laten breken op een apparaat van een verdachte. Maar daarmee worden wij allemaal onveiliger.

Hoe zit dat?
Om in te kunnen breken op een telefoon, moet de politie gebruik maken van een achterdeurtje in die telefoon. Maar zo’n achterdeur – een foutje in de software – zit niet alleen in de telefoon van een verdachte, maar in alle telefoons van dat merk en type. En de politie? Zij willen dat dat achterdeurtje open blijft staan zodat ze naar binnen kunnen. Bij de verdachte, maar dus ook bij jou. En als de politie naar binnen kan, kunnen criminelen dat ook. Sterker nog: de politie laat de deur bewust op een kier staan! Daarmee dragen ze bij aan een gevaarlijke situatie. De volgende keer dat je gehackt wordt? Mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse politie.

Doe mee
Binnenkort start Bits of Freedom een campagne tegen het hackvoorstel. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan hieronder je e-mailadres in, dan sturen we je een mail zodra het van start gaat en geven we je tips hoe jij mee kunt helpen. Tot die tijd kan je in elk geval een foto maken van een achterdeur en die op sociale media delen met de tekst Geen achterdeur voor de politie!

En ja, zoals je van ons verwacht, gebruiken we je e-mailadres alleen voor deze campagne en zodra die voorbij is, wissen we je adres uit deze lijst.

BLIJF OP DE HOOGTE 1. Hans Nijntjes

  Waarom heffen we het briefgeheim dan ook maar niet op dan ? De politie heeft niets te zoeken in mijn telefoon, tablet, laptop of computer. Nee ik heb niets te verbergen, behalve mijn privacy.

  • Klara

   Niet alleen de overheid (politie, ambtenaren), ook bedrijven als Google, Facebook, Whatsapp, Microsoft, ziektekostenverzekeraars, ontwikkelaars van websites en van apps, mogen niet nagaan wat ik mail en hoe ik op internet reageer. Weg met Google Analytics en Flurry Analytics.
   Lees altijd eerst de privacyvoorwaarden voordat je iets downloadt, gebruik versleutelde mail (Tutanota, Protonmail), zoek met Duckduckgo, chat met Threema, versleutelde Telegram, Signal.

 2. Ton Hoeksma

  Kunnen we nog iets voor onszelf houden. Geen verruiming van de hack mogelijkheden. Anders extra firewall plaatsen wellicht?

 3. Peter Bakker

  Het is al een glijdende schaal, en nu zelfs worden door onze overheden (die onze privacy juist moeten beschermen) pogingen gedaan om het laatste stukje in te pikken…

 4. G. Bruno

  De Amerikaanse ovh is al lang koploper op gebied van mensenrechtenschendingen (meer dan alleen privacy, Echelon). Dat de NL ivh hier ook emthousiast aan me doet is een teken aan de wand.

 5. G. Bruno

  De Amerikaanse ovh is al lang koploper op gebied van mensenrechtenschendingen (meer dan alleen privacy, Echelon). Dat de NL ovh hier ook enthousiast aan me doet is een teken aan de wand.

 6. G. Bruno

  DC is al lang koploper op gebied van mensenrechtenschendingen (meer dan alleen privacy, Echelon). Dat de NL ovh hier ook dolblij aan mee doet is een teken aan de wand.

 7. G. Bruno

  DC is al lang koploper op gebied van mensenrechtenschendingen (oa privacy, Echelon). Dat de NL ovh hier ook dolblij aan mee doet is een teken aan de wand.

 8. Hans Cools

  overheid zou alleen bij verdenking van strafbare feiten waar 4 jaar of meer op staat met toestemming rechter mogen hacken bij een bekende verdachte en niet beetje in het rond gaan hacken. De overheid dien zich bescheiden op te stellen en de privacy van haar burgers te respecteren.

 9. Bryan

  Ik heb heel veel dingen te verbergen, het gaat je namelijk niks aan wat voor medicijnen ik slik, of ik een puist op m’n piemel heb. En wat voor porno ik bekijk. etc etc..

  Niks te verbergen? Wat een onzin, iedereen heeft wel wat te verbergen. Iets verbergen betekent niet meteen dat je een crimineel bent.

  Overheden, instanties en bedrijven moeten transparant worden. Dat zijn de grote jongens die van alles en nog wat fout doen met grootschalige gevolgen.

 10. Jeroen

  Appels en peren. Nee, geen woordgrap. Het FBI vs Apple dingetje heeft echt niets te maken met een algemene achterdeur, maar niemand lijkt zich echt te verdiepen in de materie. De FBI heeft alleen, via een rechter, geheel volgens de regels van de rechtstaat, toegang tot de iPhone(s) van de daders gevraagd. Dat is echt iets anders dan een algemene achterdeur inbouwen in alle software n hardware.

 11. Pocahontas

  En hoeveel nederlanders plaatsen foto’s op feestboek waar ook gezichten op staan van mensen die NIET op feestboek WILLEN staan.

  Hoe zit het met ons portretrecht?

  En hoe zit het met mensen die hun feestboek pagina willen wissen, en die vraag word niet aan voldaan.

  Die valsvriendelijke amerikanen geven helemaal NIETS om mensen die geen amerikaans paspoort hebben. Dus waan je niet in de illusie dat onze mening over wormen in appels oomk maar iets betekend in dat regime.

  Leuk dat iedereen zich zorgen maakt om onze privacy, maar al dit getoeter leverd helemaal NIETS op zolang onze overheid zich al een stelletje facisten blijft gedragen om vriendjes te blijven met de amerikaanse geldshieters.

  Onze politici zijn een stel laffe honden, die alleen maar hun zakken vullen. Rutte voorop! Wat die gast de afgelopen jaren heeft afgebroken is GROF schandalig. En maar flauw doen…

  Word es tijd dat we met zn allen gaan wandelen in Den Haag en de klinkertjes omhoog stampen.

  Nu jullie weer.

 12. Peter Baas

  Laat de Amerikaanse overheid de vele wapens de verkoop maar van
  verbieden in plaats van Appel etc onder druk te zetten om
  achterdeurtjes te openen om binnen te dringen.Hackers kunnen binnen dringen met alle gevolgen van dien voor alle mensen.

 13. Peter

  Ik ben heel benieuwd naar de campagne en heb me ingeschreven! Laat me graag op de hoogte houden.

  Ben ook heel benieuwd of al meer bekend is of de minister het ‘duivels dilemma’ (zie blog van 14 december 2015 12:02 Door Rejo Zenger) heeft durven op te lossen en/of hierover een bepaalde visie heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.