De Week

Een emojiverbod, malwarenostalgie en Eindhoven. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Nostalgie naar de virussen en malware van vroeger? The Malware Museum heeft ze voor je verzameld zodat je ze opnieuw – en veilig – kunt beleven.
  • Twintig jaar geleden maakte de epische kunstenaar Olia Lialina het werk ‘My Boyfriend Came Back From The War’. Vanaf vandaag is dit iconische internet-kunstwerk te zien bij MU in Eindhoven. En ja, dit zijn twee I-would-reads in één, want dit interview met Lialina mag je ook echt niet missen.
  • Cathy O’neil, ook wel bekend als ‘mathbabe’, schrijft op Slate een stuk over de noodzaak om als datawetenschapper over ethische problemen na te denken. We kijken dan ook uit naar haar boek Weapons of Math Destruction waarin ze uitlegt hoe big data ongelijkheid in de hand werkt en onze democratische rechtsstaat aan kan tasten.
  • In de NY Review of Books staat een recensie van het meest recente boek van Sherry Turkle ‘Reclaiming Conversation’. De auteur legt feilloos bloot op welke manier wij inmiddels bijna vergroeid zijn met onze apparaten. Voor ons weer eens een argument dat die apparaten dan ook echt zo veilig mogelijk moeten zijn.
  • Nu we het toch over (on)veilige apparaten hebben: Maxim Februari schreef een mooie column in het NRC waarin hij helder maakt hoe het Internet of Things barst van de veiligheidsrisico’s. Volgens hem zou het een goed begin zijn als de overheid dat eens zou onderkennen.
  • Eerder deze week schreven wij al op ons blog over de strijd tussen Apple en de FBI. Als je nog een keertje wilt lezen hoe het technisch nou precies zit, dan is dit artikel van Wired één van de beste die we tot nu toe hebben gevonden.
  • Tot slot: Indonesië kondigde deze week een ban op same sex emoji-koppels aan.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.