• Menu

0 recente resultaten

Techbedrijven versus FBI: 1-0. Wat doet Nederland

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse FBI Apple wil dwingen om de iPhone onveiliger te maken. Apple weigert mee te werken en ook Google en WhatsApp hebben zich achter Apple geschaard. Wij kijken met veel interesse mee en vragen ons af: hoe zit dat in Nederland?

Apple kan niet bij gegevens op iPhone
Apple heeft de beveiliging zo ontworpen dat Apple zelf niet bij de gegevens kan die op de telefoon zijn opgeslagen. Daarnaast heeft Apple ervoor gekozen om de authenticatie zo te regelen dat als je tien keer de verkeerde pincode invoert, het toestel zichzelf wist. Handig, want zo vallen je gegevens niet in handen van de dief van de telefoon. Beveiliging +1 en privacy +1.

FBI wil dat Apple software maakt voor FBI
De FBI loopt daar nu tegenaan, omdat ze de telefoon van een extremist hebben die ze willen ontsleutelen, maar ze hebben de code niet. Maar Apple heeft die code ook niet – de enige persoon die die code had is doodgeschoten. Daarom wil de FBI dat Apple een aanpassing van hun software maakt (in dit geval van het besturingssysteem van de iPhone) zodat er, geautomatiseerd, oneindig veel pincodes ingevoerd kunnen.

Apple wil producten niet onveiliger maken
Dat klinkt heel redelijk, maar Apple wijst dat terecht van de hand. Apple houdt zich aan de wet en werkt mee aan verzoeken van de overheid om informatie en van verdachten te geven. Maar wat Apple niet wil doen, is hun producten onveiliger maken.

Want als Apple gedwongen kan worden om een verzwakt softwareproduct aan de FBI te geven, dan verzwakken ze niet alleen de beveiliging van de telefoon van de aanslagpleger, maar creëren ze een middel waarmee de beveiliging van álle telefoons verzwakt kan worden.

Wat er eigenlijk wordt gevraagd aan Apple is dit: Je product is te goed beveiligd, dus maak je producten minder veilig.

Risico’s als de FBI gelijk krijgt
De FBI stelt wel dat het alleen voor dit geval geldt, maar daarvoor geldt dat dit een startpunt is: eens een verzwakt systeem gemaakt blijft gemaakt. Er is geen garantie dat dit niet in de toekomst voor veel meer apparaten voor hele andere gevallen gebruikt gaat worden. Bovendien: stel dat deze software bij criminelen terechtkomt? Dat zou desastreus kunnen zijn.

Dit vraagstuk geldt natuurlijk niet alleen voor de iPhone, maar ook voor álle andere producten van Apple, voor andere fabrikanten en leveranciers van communicatiediensten. Ook aan hen kunnen deze verzoeken gericht worden en ook zij willen hun producten zo veilig mogelijk maken. Om die reden hebben ook Google en WhatsApp zich achter Apple geschaard.

En in Nederland?
In Nederland wil de regering wetgeving invoeren die internetters onveiliger maakt, het zogenaamde hackvoorstel. Om in te kunnen breken op een apparaat van een crimineel, gaan ze op zoek naar achterdeurtjes. En als jij hetzelfde apparaat gebruikt, heb je ook zo’n achterdeur openstaan en kan je dus de dupe worden van criminelen. Die kunnen immers ook door datzelfde deurtje naar binnen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld je bankrekening leeghalen, naaktfoto’s publiceren of je chanteren. En het meest bizarre van die situatie: die onveiligheid is mede mogelijk gemaakt door de politie.

Het komt kortom hier op neer: Opsporingsdiensten moeten natuurlijk in staat zijn om onderzoek te doen, maar dat mag niet de maatschappij onveiliger maken – en de inbreuk op grondrechten moet zo beperkt mogelijk zijn natuurlijk. Maar op dit moment lijkt het alsof opsporingsdiensten het belangrijker vinden om de kip te slachten in plaats van op de eieren te wachten.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag