• Menu

0 recente resultaten

Little Sister confronteert je met de surveillant in jezelf

Tijdens de Big Brother Awards zet Bits of Freedom de grootste privacyschenders van het jaar in het zonnetje. Dit jaar heeft het publiek bovendien de kans om zelf in de rol van surveillant te kruipen, tijdens de performatieve speurtocht Little Sister. Weet jij van jezelf welk gedrag je (onbewust) als normaal en afwijkend beschouwt? Welke mensen je meer vertrouwt dan anderen? Als je benieuwd bent naar de architectuur van je eigen binnenwereld is Little Sister wat voor jou.

Normaal gedrag
Surveillant zijn is niet makkelijk. Want hoe onderscheid je the good guys from the bad guys? De Nederlandse politie experimenteert met ‘predictive policing’: het gebruik van (big) data om crimineel gedrag te voorspellen en, als het even kan, in te grijpen nog voordat de misdaad is gepleegd. (Het leverde ze een Big Brother Awards nominatie op.) Met deze werkmethode als basis voor het opereren van de politie wordt ‘afwijkend gedrag’ het criterium, in plaats van ‘strafbaar gedrag’. Maar wat is afwijkend gedrag en wat is normaal gedrag? En hoe herken je het? Met deze vragen in het achterhoofd maakten performance-collectieven Volle Band en Tina Cake Line de Expeditie: Little Sister.

Tina Cake Line
Céline Talens en Katinka de Jonge doen als Tina Cake Line experimenteel onderzoek naar de structuren die ten grondslag liggen aan autoriteits- en machtsrelaties in alledaagse situaties. Voor Little Sister doen zij zich voor als een bedrijf dat zich bezighoudt met dataverwerking. We stelden ze, in hun rol als Tina Cake Line, een paar vragen over wat we kunnen verwachten.

~
Wat gaan we tijdens de expeditie doen?
Tina Cake Line zal laten zien hoe en waarom we data verzamelen en verwerken. Een belangrijk onderdeel van de expeditie is dat we samen onze nieuw ontwikkelde software solution Little Sister zullen testen. De mensen die met ons meegaan krijgen inzicht, ofwel ‘Superior Visibility’, in de functionering van onze solutions. Voor ons is het ook een spannende exercitie.

Wanneer is iemand eigenlijk verdacht?
Dat zit wat complex in elkaar, en zal tijdens onze expeditie op transparante wijze worden toegelicht. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat iemand verdacht is wanneer hij of zij zich niet normaal gedraagt.

Welke stappen kan iemand ondernemen als h/zij wenst niet bekeken te worden?
Sleutelterm hier is de ‘Situational Awareness’ en het creëren van een persoonlijke ‘Forensic Browser’. Alles begint bij de basis. Neem een neutrale en normale houding aan. Dan ben je aanwezig doch onopvallend. Wanneer je vervolgens onze solutions volledig ter hand neemt, dan zal je onzichtbaar worden voor de veiligheidscluster. Dit is, wat ons betreft, de nieuwe vrijheid.
~

Praktisch
Little Sister vindt plaats voorafgaand aan de prijsuitreiking op 28 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsschouwburg. Voor meer informatie over de Big Brother Awards, bezoek de website.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag