• Menu

0 recente resultaten

Europese netneutraliteit is zoooo dichtbij…

Nog maar zes dagen en dan wordt er in het Europees Parlement gestemd over nieuwe regels voor netneutraliteit. Als het voorstel aangenomen wordt, zou het betekenen dat die Europese regels in plaats van de onze komen. Het huidige Europese voorstel is niet goed, maar kan met een paar wijzigingen redelijk goed worden. Die wijzigingen komen er niet zomaar, daar is jouw hulp bij nodig.

In Nederland hebben we sinds een paar jaar netneutraliteit bij wet geregeld: het principe dat jij zelf bepaalt wat je op internet doet, en niet jouw provider. In Europa willen ze dat nu ook, maar het huidige voorstel is een slap aftreksel van het principe. De stemming van volgende week is de laatste kans om met vier wijzigingen netneutraliteit behoorlijk stevig in Europese regels te verankeren.

Maar, die vier wijzigingen komen er niet zomaar. Daar is jouw hulp bij nodig. Elk beetje kan het verschil maken. Veel moeite kost je dat niet. Als je een parlementslid een mailtje stuurt of belt (of beide!) ben je al bergen aan het verzetten. Je hoeft ook geen parlementsleden te overtuigen in een taal die je niet machtig bent: Nederlandse parlementsleden spreken Nederlands. En om je helemaal op weg te helpen hebben we, samen met onze collega’s in Europa, savetheinternet.eu/finalcountdown opgetuigd. Op de site vind je de e-mailadressen van relevante parlementsleden en voorbeeldteksten die je kunt gebruiken om jouw standpunt over netneutraliteit over te brengen – maar het sterkst is als je je eigen tekst maakt.

Over welke wijzigingen we het precies hebben? Het Europees Parlement moet het voorstel zo veranderen dat gegarandeerd is dat al het internetverkeer écht gelijk wordt behandelt. Het mag daarbij niet uitmaken of dat verkeer versleuteld is of niet. Een tweede wijziging zorgt ervoor dat providers geen misbruik kunnen maken van de uitzondering die “het voorkomen van opstoppingen” mogelijk maakt. In het Europese wetsvoorstel is ook ruimte voor ‘specialized services’, diensten die wél via een internetverbinding worden geleverd en een speciale behandeling echt nodig zeggen te hebben. Dat is op zich al een loophole, maar de derde wijziging beperkt potentieel misbruik ervan. Tenslotte moet elke lidstaat vrij zijn om met extra regels andere loopholes te dichten.

Kortom, help ons, maar help bovenal je zelf. In Nederland hebben we netneutraliteit en bepaal je zelf wat je op internet doet. Het zou mooi zijn als we het Europees Parlement kunnen overtuigen dat die regels eigenlijk voor heel Europa zouden moeten gelden. Ga naar savetheinternet.eu/finalcountdown en mail ten minste één parlementslid. Idealiter bel je een dagje later er nog even achteraan. Laat je ons hieronder weten hoe dat ging?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag