De Week

Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk genomineerd voor Big Brother Awards

Little Sister confronteert je met de surveillant in jezelf
DOSSIER: Big Brother Awards

Je kunt stemmen op de grootste privacyschender van het jaar! Met een recordaantal nominaties zijn de kanshebbers: Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk. Degene die de meeste stemmen krijgt, kan op 28 oktober de prijs ophalen tijdens de uitreiking in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Achmea
Het publiek neemt het de verzekeraar kwalijk dat het solidariteit inruilt voor big data. Door de hoogte van de premie af te laten hangen van de bereidwilligheid van mensen om persoonlijke gegevens uit de huiskamer en de auto door te sturen, wordt prijsdruk toegepast. Het wordt daarmee moeilijker voor mensen om zich tegen deelname te verzetten. Privacy komt de klanten van Achmea duur te staan.

Microsoft
Het publiek is niet te spreken over de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem, Windows 10. In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen. Van getypte en ingesproken tekst tot de inhoud van je adresboek, de websites die je bezoekt, de software die je gebruikt en je locatie. Ook wordt persoonlijke informatie gedeeld met advertentieboeren en app-ontwikkelaars. Dat het voor de gebruiker onduidelijk is om welke gegevens het daarbij precies gaat, maakt dat alleen maar erger.

Ronald Plasterk
De minister werkt wel aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek daarop. Uit de nominaties blijken grote zorgen over het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken om de geheime diensten de bevoegdheid te geven om communicatie massaal af te luisteren. Het publiek vraagt zich af hoe Plasterk van academicus en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een volwaardig opvolger van ‘Big Brother Opstelten’ is geworden.

Meer informatie over de onderbouwing van de nominaties: www.bigbrotherawards.nl/nominaties/

Positieve bijdrage aan privacy
Naast het uitreiken van de awards zijn er tijdens het programma op 28 oktober diverse sprekers en optredens van mensen die een positieve bijdrage leveren aan privacybescherming. Een van hen is Max Schrems, de oprichter van Europe v Facebook.org en de initiator van de rechtszaak over ‘Safe Harbor’. In deze zaak oordeelde het Europees Hof van Justitie op 6 oktober jongstleden dat Europa te weinig doet om de privacy van haar burgers te beschermen tegen de Amerikaanse geheime dienst, de NSA.

Over de Big Brother Awards
Jaarlijks worden zowel de Publieksprijs als de Expertprijs uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. De uitreiking wordt georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom om te laten zien hoe het is gesteld met het recht op privacy in Nederland.

Over de totstandkoming van de Awards
Iedereen kon kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via deze website. De kandidaten met de meeste nominaties vormen nu automatisch de top-3.

Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven om nominaties voor de Expertprijs in te sturen. Deze worden volgende week bekend gemaakt.

Download een .zip met beelden van de genomineerden via: www.bof.nl/live/wp-content/uploads/Big-Brother-Awards-2015-perskit.zip

 1. Fcirabrab

  Erg moeilijk te kiezen , het zijn allemaal winnaars..

  Toch vind ik Achmea het ergste.
  Dit is (wordt) het dwingen van mensen om zichzelf constant te laten monitoren door een op winst gebaseerd bedrijf waar je verplicht lid van moet zijn. Nota bene !

  Te gek voor woorden.
  Laat het geen precedent worden.

 2. Francis

  Ik snap die hele heisa rond Achmea niet helemaal. Je betaalt minder voor een onderdeel van je verzekering als je aan bepaalde eisen voldoet, wat is daar mis mee? Als je die informatie niet aan hen wil geven doe je dat toch lekker niet? Dat maakt je verzekering niet duurder, dat levert je hoogstens nul euro korting op.
  Het klopt inderdaad dat je duurder uit bent dan mensen die het wel doorsturen, maar duurder en goedkoper zijn relatieve begrippen. Je bent namelijk helemaal niet duurder uit ten opzichte van je huidige situatie, terwijl mensen die het niet zo’n probleem vinden wèl goedkoper uit zijn ten opzichte van nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.