• Menu

0 recente resultaten

Vrijheid op internet kun je ontwerpen

Eigenlijk sta je er nooit bij stil: welke impact de mensen die het internet letterlijk vormgeven hebben op onze vrijheid. Daarom namen we de uitnodiging om te spreken op de Fronteers-conferentie maar al te graag aan. Want ook frontend-developers kunnen helpen je vrijheid op internet te beschermen.

Op een smalle weg gaan automobilisten als vanzelf langzamer rijden terwijl je op een weg met tien rijstroken en nauwelijks verkeer de snelheid maar moeizaam sterk kunt beperken – denk aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In zijn boek Code beschreef de Amerikaanse jurist Lessig hoe computer code het gedrag van mensen beïnvloed, net zoals dat ook legal code, dus wet- en regelgeving, dat doet. Hoe dingen ontworpen zijn, stuurt het gebruik van die dingen.

Dat geldt dus ook voor de software die jij dagelijks gebruikt, of je nu een e-mail stuurt, ergens online een document wijzigt of dat je het laatste nieuws aan het lezen bent. Hoe die software precies in elkaar zit bepaalt het gemak waarmee jij je email aan je vrienden versleutelt, om maar iets te noemen. En net zo goed bepaalt het ook of anderen, of dat nu een geheime dienst of een crimineel is, meer of minder makkelijk jouw informatie kunnen onderscheppen. Of dat de namen Michael Brown en James Foley je iets zeggen. Of hoe je door de stad fietst. De makers van die software kunnen dus een enorme impact hebben.

Dat we goed moeten nadenken over de manier waarop we technologie inzetten wordt ook bevestigd door president Obama. Die zei naar aanleiding van Snowden’s onthullingen: “There are fewer and fewer technical constraints on what we can do. That places a special obligation on us to ask though questions about what we should do.” Dat geldt uiteraard voor de geheime diensten, maar net zo goed voor de ontwerpers van de tools die jij elke dag gebruikt.

Tijdens Fronteers 2015, de prikkelende conferentie voor frontend developers, lieten we zien hoe ontwerpers daarop kunnen sturen (pdf). Zij kunnen ervoor kiezen om de informatie die jij via het internet verstuurt, goed te versleutelen. Zij kunnen ervoor kiezen om niet meer informatie aan je te vragen dan dat ze echt nodig hebben. Zij kunnen er voor kiezen om gevoelige informatie zoveel mogelijk op jouw apparaat op te slaan, in plaats van een centrale database te gebruiken. En zij kunnen er voor kiezen om transparant naar de gebruiker te zijn.

Vrijheid op internet kun je ontwerpen. Door goed na te denken welke informatie écht nodig is, en waar. En soms kost dat misschien net iets meer moeite. Maar door er voor te zorgen dat informatie goed beschermd is, hebben gebruikers vertrouwen in digitale technologie. En daarmee vrijheid.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag