Nederlandse datahandelaren weten meer over je dan je denkt

De Week

Vrijheid op internet kun je ontwerpen

Een ToDo-lijst voor Jack Dorsey, Japanse techdansers en Chinese scores. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Een Japanse tech-dansgroep heeft een dans gemaakt met drie dansers en 24 drones. Nuff said.
 • Kashmir Hill laat op Fusion zien hoe makkelijk het is om een online reputatie te kopen. Voor een paar tientjes kun je volgers en positieve recensies kopen. Toen ze de schrijvers van dit soort neprecensies wilde interviewen moest ze daar overigens uiteraard ook voor betalen.
 • Bruce Schneier schrijft over wat hij de ‘Code Yellow World’ noemt, een wereld waarin we constant alert moeten zijn omdat we gevaar (zouden) lopen. Hij laat zien dat dit een zware psychologische tol eist.
 • Sidney Vollmer spijkerde elf stellingen op het web als verzet tegen de Silicon Empire. Wat vind jij ervan?
 • Een sterk staaltje autoritair regime: in China wordt er hard gewerkt aan het invoeren van een brave-burger-score. De overheid hoopt daarmee burgers direct het juiste gedrag op the nudgen. Mooi detail: als jouw vrienden dingen doen die het regime niet bevallen dan heeft dat ook invloed op jouw score.
 • Jack Dorsey komt terug bij Twitter als nieuwe CEO. Onze Amerikaanse collega’s bij de EFF maakten dus een takenlijstje voor hem waarmee hij ervoor kan zorgen dat Twitter weer opkomt voor de vrije meningsuiting en tegen censuur.
 1. Anoniem

  drie dansers, 24 drones, en een cover van data.matrix? https://www.youtube.com/watch?v=_wJPXrO1cdg

 2. Jasper van Weerd

  Tot wanneer is de cassatie uitspraak XS4all vs Brein uitgesteld? Had hem deze week verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.