De Week

Nominaties Big Brother Awards 2015 geopend

SIDN fonds honoreert project Witboek Privacypraktijken
DOSSIER: Big Brother Awards

De grootste privacyschenders worden in de schijnwerpers gezet.

Vanaf vandaag kan iedereen zijn of haar favoriete privacyschenders namen en shamen door ze te nomineren voor een Big Brother Award. Personen, bedrijven of overheden die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden met stevige inbreuken op de privacy van de Nederlandse burger, worden via de website bigbrotherawards.nl toegevoegd aan de lijst met kanshebbers.

De nominaties sluiten op 8 oktober, waarna het grote publiek kan stemmen op de drie kandidaten die het vaakst genomineerd zijn. Op 28 oktober 2015 wordt tijdens het prijzengala in de Stadsschouwburg Amsterdam bekend gemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar een award in ontvangst mogen nemen.

“Nederlanders voelen zich steeds ongemakkelijker bij inbreuken op hun privacy. Sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan.” zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. “Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor mensen om daar zelf iets tegen te doen. En daar besteden we tijdens de Big Brother Awards aandacht aan.”

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Het doel van de awards is om met een serieuze knipoog aandacht te vragen voor de staat van privacy in Nederland. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt. Vorig jaar mochten toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Nederlandse Scholen een award mee naar huis nemen en ontving Edward Snowden de positieve Winston Award.

—-

Noot voor redactie, niet voor publicatie

 1. T.T.

  Ik vraag me af of het niet tijd wordt om het Nederlandse/Europese volk te nomineren. Het zijn dan wel bepaalde personen/machten die ons dit opdringen maar het is het volk dat het toestaat!
  Ophouden met een vinger te wijzen en eens goed in de spiegel kijken en beseffen dat wij dit onszelf aandoen! (Los van de mensen die zich hier tegen verzetten natuurlijk)
  Terwijl we met z’n allen in onze ‘smartphone-soap-reality’ leven zie je Europa beetje bij beetje afglijden naar een of andere surveillance dystopie en als de fascisten straks werkelijk het gordijn wegtrekken wil ik ook van niemand horen ‘wir haben es nicht gewusst’ terwijl ze hun vinger wijzen naar ‘BigBrother’.

  If ignorance is bliss then knock the smile of my face!

  We can use some: –Rage against the machine–

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.