• Menu

0 recente resultaten

SIDN fonds honoreert project Witboek Privacypraktijken

Het SIDN fonds is opgericht door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland ter bevordering van een sterk, open en toegankelijk internet. Deze week kregen we te horen dat het fonds geld beschikbaar heeft gesteld aan de eerste fase van ons project Witboek Privacypraktijken. We zijn het SIDN fonds ontzettend dankbaar en verheugen ons erop samen met ontwerpbureau Studio Spomenik aan de slag te gaan!

Witboek Privacypraktijken
Wij geloven dat een sterk internet een internet is waar de vrijheid, veiligheid en privacy van gebruikers is gewaarborgd. Als digitale burgerrechtenbeweging richten we ons vaak op wat de gebruiker kan doen om hem/haarzelf te beschermen. Zo kun je online met veel vragen bij de Internetvrijheid Toolbox terecht, of als je je vragen liever persoonlijk voorlegt aan een ander, kun je een Privacy Café bezoeken.

Met het Witboek Privacypraktijken richten we ons niet op de gebruiker, maar op de maker. Het Witboek belicht good practices op het gebied van internetdiensten en geeft antwoord op de meest voorkomende vragen waar startende bedrijven mee worstelen. Denk aan: Hoe maak ik een privacy-vriendelijke deelknop? Hoe vraag ik op een goede manier toestemming? Waarom is het belangrijk om al ons verkeer over https te laten lopen? Met de lancering van de StartupDelta op het Marineterrein en de Knowledge Mile op de Wibautstraat, is Amsterdam bij uitstek de plek om dit project te starten. Hier zitten de mensen die de internetdiensten van de toekomst vormgeven. Zij kunnen de privacy en vrijheid van hun gebruikers waarborgen.

De eerste fase van het project, waar de financiering van het SIDN fonds voor bestemd is, is gewijd aan onderzoek. Dit zal resulteren in een ontwerpvoorstel dat we in de tweede helft van het project kunnen uitwerken.

Studio Spomenik
Voor het Witboek Privacypraktijken zullen we samenwerken met ontwerpbureau Studio Spomenik. Spomenik is werkzaam in de start-up scene en bij data-driven organisaties, en expert op het gebied van Digital Methods: een digitale methode om sociale, politieke en culturele contexten online aan het licht te brengen. Wat wij tof vinden aan Spomenik is dat ze minder bezig zijn met producten ontwerpen en meer met verhalen vertellen. Toen we over dit project nadachten, was een van onze kernvragen: Welke memes (“a unit for carrying cultural ideas, symbols or practices that can be [easily] transmitted”) heeft privacy by design nodig? We zijn heel benieuwd naar de inzichten van Spomenik over hoe het Witboek vorm te geven.

Benieuwd naar de andere projecten die zijn gehonoreerd? Bezoek dan de website van het SIDN fonds.

SIDN fonds

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag