• Menu

0 recente resultaten

De Week

Een longrant, FBI-fictie en tweets wissen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De Amerikaanse schrijver James Baldwin stond jaren onder surveillance van de FBI (hij noemde J. Edgar Hoover “history’s most highly paid (and most utterly useless) voyeur”). Er is net een nieuwe biografie over Baldwin uit. Daaruit blijkt volgens The Intercept dat zijn FBI-dossier vol stond met kleine foutjes (dat lijkt bij surveillance niet te vermijden zoals onze Ton Siedsma ook al heeft geleerd). Het dossier over Baldwin leest als een slechte roman en kan gezien worden als een stukje staatsfictie.
  • Er zijn mensen die regelmatig hun tweets verwijderen. Zij snappen wat in The Awl goed wordt uitgelegd: tijd is ook een privacyinstelling. Facebook begrijpt dat volgens het artikel tot nu toe iets beter dan Twitter. Dat zal vast zo blijven want Twitter is meer dan Facebook afhankelijk van die data voor haar businessmodel.
  • Ken je Politico ? Er is ook een Europese versie van het blog dat het laatste nieuws over politiek bijhoudt. Afgelopen week lazen we er twee interessante stukken. Eén over de nieuwe plannen van minister Schippers om fraude in de zorg tegen te gaan door artsen te dwingen inspecteurs inzage te geven in medische dossiers en de mogelijke strijd met nieuwe Europese privacyregels en één over de mogelijke invloed van Google op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
  • Ook even een ‘longrant’ van ons oud-teamlid Tim Toornvliet. Op Medium laat hij zien dat het woord cyber het thuisdomein is van corporate speak en politieke abstracties. Weg ermee dus.
  • Jennifer Granick sprak tijdens de keynote op Black Hat 2015 over de droom van het open internet. Als we niet oppassen zetten de huidige trends van centralisatie, regulering en globalisering deze droom definitief op het spel. Toch denkt zij dat het niet te laat is om er nog iets aan te doen: we moeten wat controle opgeven voor vrijheid en we moeten snappen dat veiligheid geen zero-sum game is en niet een lokaal, maar een mondiaal probleem is.
  • EFF schreef een uitgebreide recensie over de interactieve documentaire Do-Not-Track die we eerder ook al aanraadden. Deze documentaire laat je ervaren hoe tracking en profiling in de praktijk werkt.
  • Evgeny Morozov is weer erg pedant in een analyse van Google’s herstructuring (ook in het Nederlands te lezen achter de NRC paywall). Toch heeft hij weer scherpe observaties. Zouden de oprichters zich inderdaad schamen voor het businessmodel van hun zoekmachine?
  • Simon Davies komt met een bekentenis: hij vindt het niet meer belangrijk om het publiek mee te krijgen in de aandacht voor privacy. Opkomen voor een fundamenteel recht zou volgens hem niet afhankelijk moeten zijn van een meerderheid.
  • Een vraag die ouders zichzelf vast vaker hebben gesteld: “Je kind online in de gaten houden, hoe ver mag je gaan?” Het wordt beantwoordt door een gastblogger op IusMentis.

 

Heb jij ook tips? Laat het weten in de reacties hieronder of op Twitter of Facebook!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag