• Menu

0 recente resultaten

De Week

Happiness analytics, meelballen en de Bundescloud. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Laat minister Plasterk zijn ‘Big Brother’-wet inslikken“, want “De gevolgen voor de persvrijheid zijn desastreus. ” zo schreef Menso Heus van Fress Press Unlimited in de Volkskrant van afgelopen weekend.
 • Amy Webb wijst in Slate op de risico’s van al die foto’s van kinderen op Facebook en vertelt hoe zij haar eigen dochter probeert te beschermen. Daarin gaat ze ver: ze heeft bijvoorbeeld nu al een profiel voor dochter gereserveerd waar niets op staat.
 • De Guardian publiceert een overzicht van de beknellende manier waarop technologie het werkgevers steeds makkelijker maakt om hun werknemers te controleren. Dat varieert van camera’s en ‘happiness analytics’ tot alcoholtesten.
 • De Verenigde Naties hebben sinds kort een privacybaas, en wel een hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. In één van zijn eerste publieke interviews is Joseph Cannataci al meteen duidelijk: er zou eigenlijk een soort Geneefse conventie moeten komen over hoe we met data om zouden moeten gaan.
 • The Guardian schrijft over adblockers en vraagt zich af of ze het begin van het einde van webadvertenties betekenen. De auteur heeft tot slot ook een praktisch advies. “So stand by for a serious escalation in the ad-blocking wars – and a search for a more sustainable business model for the web.
 • Het startmenu van Microsoft Windows vierde deze week haar twintigste verjaardag. Gefeliciteerd!
 • De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft door middel van de Amerikaanse versie van de Wet openbaarheid van bestuur ontdekt dat het Amerikaanse bedrijfsleven meer invloed heeft dan je zou verwachten in het onderhandelingsproces rondom internationale handelsverdragen. Burgers mogen niet inzien wat er wordt besproken, maar Verizon kon bijvoorbeeld zo aanschuiven.
 • Twitter had Politwoops in de VS al geband, maar nu is ook in 30 andere landen de API gesloten. Open State Foundation zegt erover: “What elected politicians publicly say is a matter of public record. Even when tweets are deleted, it’s part of parliamentary history. These tweets were once posted and later deleted. What politicians say in public should be available to anyone. This is not about typos but it is a unique insight on how messages from elected politicians can change without notice.
 • Jeb Bush wil een hechtere samenwerking met techbedrijven in Silicon Valley, omdat hij vindt dat encryptie het werk van opsporingsdiensten te moeilijk maakt. Hij had in hetzelfde interview helaas geen antwoord op de opmerking dat het zwakker maken van versleuteling ook internetgebruikers onveiliger maakt.
 • Duitsland start een Bundescloud voor data van de Duitse overheid. En na Bundestrojaner wij hebben er een nieuw lievelingswoord in het Duits bij.
 • Arnoud Engelfriet van ICTRecht maakt zich kwaad om de nietszeggende “meelballen” van voorlichters als bedrijven kritische vragen krijgen over hun privacybeleid. Herkenbaar.
 • Kees Verhoeven van D66 betoogt in zijn opiniestuk voor het NRC dat een keerpunt nodig is en het “Kabinet privacy weer serieus moet nemen”.

 

Heb jij ook tips? Laat het weten in de reacties hieronder of op Twitter of Facebook!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag