Hoe financier je een ideëel project?
18 augustus 2015
Credits:
Don Carlier (foto)
Don Carlier (foto)
Onze onafhankelijkheid is het beste gewaarborgd door diversiteit: : we hebben het liefst veel kleine donaties in plaats van één enkele grote donatie.
Pieter
Er zijn ook donateurs die geld willen geven als jullie je aan een door jullie te kiezen doel willen committeren.
Dat is bij vrije software vaak zo lastig: ik wil best geld geven, maar dan moet het wel naar de beveiliging van de software gaan. Of juist naar het ondersteunen van meer open standaarden. Ik hoef het doel niet zelf te kiezen, maar het zou helpen als de organisatie de ruimte zou bieden om bepaalde aspecten te financieren.
Rejo Zenger
Daar is natuurlijk ook wel iets voor te zeggen. Voor ons is dat echter niet erg handig.
Soms valt een goede inschatting te maken waar in de tijd die voor ons ligt de kansen liggen om onze vrijheid op internet te beschermen. Dan kunnen we goed zeggen welke projecten we willen gaan doen en daar zou je dan wellicht gericht geld aan kunnen doneren.
Maar soms werkt het ook heel anders. Soms vraagt de actualiteit opeens om onze plannen te veranderen en heel ergens anders onze tijd aan te besteden. Vasthouden aan de geplande projecten, omdat we daar toevallig geoormerkt geld voor hebben, is dan niet handig: die projecten zijn misschien nog altijd wel zinvol, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat we die ene kans om iets anders voor elkaar te krijgen of juist die one-shot om iets tegen te houden, zouden mislopen.
Daarom: veel kleine donaties die niet geoormerkt zijn, zorgt voor onze vrijheid. En die vrijheid hebben we hard nodig om zo optimaal mogelijk de vrijheid op internet te beschermen.