• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom en Amnesty organiseren debat over geheime diensten

Amnesty International en Bits of Freedom organiseren een debat over het wetsvoorstel op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, op 25 augustus 2015 in het Humanity House in Den Haag. We zijn er trots op om te kunnen aankondigen dat Wil van der Schans, journalist bij Reporter Radio en inlichtingenexpert, Nico van Eijk, directeur van het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam  en Bob de Graaff, hoogleraar inlichtingen- en veiligheidsstudies, Universiteit Utrecht / Nederlandse Defensieacademie aanwezig zullen zijn. Je kunt je vanaf nu aanmelden!

Nieuwe wet voor de geheime diensten
Dankzij technologische ontwikkelingen en de onthullingen van Edward Snowden heeft het politieke debat over een nieuwe wet voor interceptie en hacken door geheime diensten een impuls gekregen. De Nederlandse regering heeft in juni een voorstel op internetconsultatie aangeboden. Hiermee zouden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de AIVD en MIVD diverse (bijzondere) bevoegdheden krijgen die gevolgen hebben voor mensenrechten, waaronder het recht op privacy. Voor 1 september 2015 kan iedereen via een internetconsultatie reageren op dit wetsvoorstel. Bits of Freedom heeft een website gemaakt om je daarbij te helpen.

Debat
We vinden het belangrijk om hier nog meer aandacht aan te besteden, daarom organiseren we samen met Amnesty International een debat over een aantal belangrijke aandachtspunten waaronder de noodzaak van nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen van bulkcommunicatie, het uitblijven van onafhankelijk juridisch toezicht vooraf en de waarborgen voor internationale samenwerking met buitenlandse geheime diensten.

Op 25 augustus gaan Wil van der Schans, journalist bij Reporter Radio en inlichtingenexpert, prof. Nico van Eijk, directeur van het Instituut voor Informatierecht aan de UvA en Prof. dr. Bob de Graaff (hoogleraar inlichtingen- en veiligheidsstudies, Universiteit Utrecht / Nederlandse Defensieacademie), met elkaar in debat onder leiding van Maurits Martijn, journalist bij de Correspondent, over de nieuwe, ruimere bevoegdheden voor het onderscheppen van bulk-communicatie en het binnendringen in computers of telefoons door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Is toestemming van de betrokken minister een adequate waarborg? Of zou een onafhankelijke juridische entiteit vooraf moeten toetsen? Hoe zit het eigenlijk met het uitwisselen van gegevens met buitenlandse geheime diensten? Zou je verplicht moet meewerken aan ontsleuteling van je communicatie? Deze en andere knelpunten bij het wetsvoorstel komen aan bod bij het debat op dinsdag 25 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur in het Humanity House in Den Haag.

Aanmelden
Kom ook! Er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van de avond, maar er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveer daarom nu snel je plekken.

Praktische informatie
Wanneer: dinsdag 25 augustus
Aanvang: 19.00 uur
Voertaal: Nederlands
Waar: Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA, Den Haag
Kosten: gratis
Plekken reserveren: kan hier
Bereikbaar: routebeschrijving

 

Update 20 augustus 2015: Naam spreker (Bob de Graaff) toegevoegd.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag