• Menu

0 recente resultaten

Update in Pilz-gate: Nederlands telefonieverkeer op de wishlist. Hoog tijd voor druk van Plasterk

Uitgerekend vandaag, op de verjaardag van George Orwell, verschijnt het onderzoek van KPN naar de De Pilz-kabels. Ze lichten een eerste tipje van de sluier op: er ging Nederlands telefonieverkeer door de Pilz-kabels.

De Pilz-onthullingen
Een maand geleden bleek uit onthullingen van de Oostenrijkse politicus Pilz dat de Duitse geheime dienst, de BND, in 2005 een wensenlijst had met 71 kabels die data van of naar Nederland vervoerden. Uit de gelekte documenten blijkt dat dat kabels zijn die van KPN waren of door KPN gebruikt werden. Het document van Pilz riep veel vragen op, waaronder: wat voor een soort verkeer gaat er door die kabels en wiens verkeer wordt over dit soort kabels heengestuurd? En zijn die kabels daadwerkelijk afgetapt? En wie wist ervan?

Telefonieverkeer
KPN heeft nu het begin van een antwoord op die vragen: de kabels werden gebruikt voor ´internationaal generiek telefonieverkeer´ van of naar Nederlanders. Dat zijn gesprekken die je bijvoorbeeld voerde met familie in het buitenland, of gesprekken die je vanaf je vakantie-adres met vrienden thuis voerde. Die gesprekken werden door die kabels naar het buitenland (of Nederland) getransporteerd. De BND had dus interesse in de gesprekken die door die kabels getransporteerd werden – waaronder dus ook de gesprekken van de nietsvermoedende vakantieganger, de zakenreiziger of de student die op een buitenlandse universiteit studeerde.

Hit list of wish list? Tijd voor opheldering
Of het een hit list of wish list was, weten we nog steeds niet. Zoals we al eerder schreven kan KPN moeilijk controleren of die kabels zijn afgetapt en, zo blijkt vandaag, daar hebben ze ook geen bewijs voor kunnen vinden. Dat kan ook nauwelijks, want het gaat om kabels die in Duitsland liggen.

Het antwoord op de vraag wiens verkeer er door de leidingen heen ging en of dat wel of niet is onderschept kan dan ook alleen maar door de BND beantwoord worden. Die zal dat niet zomaar gaan doen, daarom moet Plasterk éindelijk druk gaan uitoefenen, via de AIVD of diplomatieke druk. Wij vragen dan ook Minister Plasterk om voor opheldering te zorgen en om woorden in daden om te zetten.

Er moet duidelijkheid komen of het communicatieverkeer van onschuldige burgers is onderschept. Als dat namelijk zo is, dan kan Duitsland massaal Nederlandse burgers hebben bespioneerd. En dat zou een daad zijn die om consequenties vraagt: dat is te serieus om te worden afgedaan met een nietszeggende kamerbrief vol holle woorden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag