• Menu

0 recente resultaten

De week in 444 woorden

Een meeluisterende browser, een meeluisterende Duitse geheime dienst en Wassenaar. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 444 woorden.

Het nieuws van de week

Een maand geleden bleek uit onthullingen van de Oostenrijkse politicus Pilz dat de Duitse geheime dienst, de BND, in 2005 een wensenlijst had met 71 kabels die data van of naar Nederland vervoerden. KPN heeft onderzocht waar deze kabels voor gebruikt werden. Deze week bleek dat de kabels werden gebruikt voor internationaal generiek telefonieverkeer van of naar Nederlandse burgers. Of de kabels zijn afgetapt kan KPN niet controleren. De BND is de enige die dat met zekerheid kan zeggen. Wij vinden dat Plasterk nu snel moet onderzoeken of er communicatie van onschuldige burgers daadwerkelijk is onderschept. Als dat zo is, dan moeten daar consequenties op volgen.

4 (stiekem 5) if-I-were-you-I-would-reads

  • In alle vrijheid kunnen communiceren, dat was ooit eens de grote belofte van het internet. Een netwerk waarin landsgrenzen niet bestaan en waar je censuur kan omzeilen. Tegenwoordig komt dat wat ‘The Dark Web’ wordt genoemd daar het dichtst bij in de buurt. Politici, beleidsmakers en media zetten het met die naam zo slecht mogelijk weg. Convenient, want ook op dat deel van het internet gebeuren dingen die het daglicht niet verdragen en het zo wegzetten is makkelijk scoren. Ten onrechte, schrijft Wired: The Dark Web is een mythe.
  • Deze week was er veel ophef over de ‘Google Audio Search’ component die in browsers van de Chrome familie automatisch geïnstaleerd werd zonder iets aan de gebruiker te vragen. Opeens luisterde je laptop (misschien) permanent met je mee. Rick Falvinge legt heel helder uit waarom dit een probleem is en geeft een mooi inkijkje in de open source wereld. Voor hem is dit nogmaals een argument vóór hardware-matige knoppen voor het aan- en uitzetten van microfoons en webcams op al onze apparaten.
  • Over drop shadows, glitches en .tifjes: Painting After Technology volgens Mark Godfrey, curator bij Tate Modern.
  • Computerbeveiligingsexperts worden heel zenuwachtig van de Amerikaanse exportregels die op basis van het Wassenaar Arrangement worden voorgesteld. Kim Zetter zet voor Wired op een rij waarom deze regels schadelijk zouden kunnen zijn voor onderzoekers, beveiligingsbedrijven en cybersecurity in het algemeen. Op een bepaalde manier lijkt deze discussie op de Cryptowars: ook daar leidde beleid dat bedoeld was voor meer veiligheid in feite tot minder veiligheid. Het Open Technology Institute heeft de lessen opgeschreven die we kunnen leren van Cryptowars: Doomed to Repeat History? Lessons From the Crypto Wars of the 1990s.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag