• Menu

0 recente resultaten

Terugblik op de tiende Big Brother Awards – BBAX

Tijdens de speciale, tiende editie van de Big Brother Awards waren honderden mensen in de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam om samen terug te kijken op bijna 15 jaar Awardsuitreikingen. Het was een prachtige avond vol muziek, awardwinnaars en interessante sprekers. Welke lijnen ontwaarden we, welke conclusies trokken we, en wat kunnen we doen om de komende jaren onze privacy te versterken?

Tien jaar Big Brother Awards

We startten het programma met een historisch overzicht van de Nederlandse Big Brother Awards en de context waarbinnen ze plaatsvonden. Dit filmpje en de rest van het programma kan je hier terugkijken.

De winnaars

Minister Opstelten is inmiddels bekend met de Big Brother Awards. Dit jaar kreeg hij de Publieksprijs vanwege het feit dat hij zijn inbreukmakende plannen stug doorzet en daarbij zorgen van experts en Kamerleden en grondwettelijke bezwaren naast zich neerlegt. Ook maakt het publiek zich zorgen om de opmerking van Opstelten dat de opslag van gegevens van alle burgers noodzakelijk is, omdat er vooraf geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verdachte en niet-verdachte burgers.

Cable big brother awardHet ministerie van Veiligheid en Justitie reageerde met een ‘gelekte cable’.  Wij vonden het misplaatst dat de minister een grap maakt van zijn gebrek aan respect voor het recht op privacy. Het is immers het derde jaar en de vierde keer dat hij een Award kreeg. We vragen ons daarom af wanneer Opstelten Nederland eindelijk gaat vertellen wat het grondrecht op privacy volgens hem nog betekent.

 

SimoneWalvisch AralBalkan EdwardSnowden

Foto’s: Jay (Licentie: CC BY-NC-SA 4.0)

Simone Walvisch, vice-voorzitter van de PO-raad, gaf ook een reactie op het winnen van een Award. De Nederlandse scholen ontvingen de Expertprijs, omdat zij op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. Zoals expert Maxim Februari het formuleerde, “Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden.” Simone Walvisch gaf aan de Big Brother Award te beschouwen als een aanmoedigingsprijs om verder te werken aan de aanpak van dit probleem.

Slide Aral Balkan- 3R'sAral Balkan

In zijn keynote speech gaf Aral Balkan aan dat commerciële bedrijven een vooruitgeschoven post van suveillerende overheden zijn. Ook schetste hij een alternatieve manier waarop online diensten ontwikkkeld kunnen worden. In zijn ‘piramide van drie R’en’ zijn diensten -in tegenstelling tot wat nu vaak het geval is – gebaseerd op respect voor mensenrechten.

Edward Snowden

Tot slot ontving Edward Snowden de Winston Award voor zijn moedige acties waarmee hij eigenhandig het privacy-debat heeft gekanteld. In zijn dankwoord en zijn reacties op vragen uit de zaal ging hij in op de Nederlandse situatie waarbij hij waarschuwde voor de voorstellen van minister Plasterk om geheime diensten de mogelijkheid te geven onbeperkt digitale communicatie te tappen. Ook gaf hij aan dat de term “privacy” eigenlijk te smal is. De achterliggende reden waarom dit grondrecht beschermd moet worden, is volgens hem “vrijheid”. Je begrijpt, daar zijn we het bij Bits of Freedom, zeer mee eens.

Een uitgebreid overzicht van alle foto’s en video’s van de avond volgen later op de site van de Big Brother Awards.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag