Terugblik op de tiende Big Brother Awards – BBAX

Laat weten wat je vindt van Opstelten's behoud-de-bewaarplicht-voorstel

Veiligheid én vrijheid, is dat teveel gevraagd?

Tot het eind van dit jaar heb je de gelegenheid om de award-winning minister te vertellen wat je vindt van zijn idee om de bewaarplicht vrijwel ongewijzigd te behouden. We leggen je graag uit hoe je dat het beste kunt doen.

Een maand geleden maakt het ministerie van Veiligheid en nog iets eindelijk helder wat ze wil met de wet op grond waarvan zij langdurig bijhoudt met wie je contact hebt en waar je bent. Dat laat zich makkelijk samenvatten: de bewaarplicht zou vrijwel ongewijzigd behouden moeten blijven. Tot het einde van het jaar kun je het ministerie duidelijk maken wat je daarvan vindt.

Iedereen – en dus ook jij – kan commentaar leveren op het voorstel. Gaat het ver genoeg? Zijn er niet andere wijzigingen nodig? Ziet de minister misschien iets over het hoofd? Hoe meer mensen laten weten dat het huidige voorstel niet goed is, des te meer heeft minister Opstelten uit te leggen als hij vasthoudt aan zijn voorstel.

Ook jouw reactie is waardevol. We horen van ambtenaren dat ze de reacties aandachtig lezen. Neem dus even de tijd om de minister te laten weten wat jij vindt. Moeilijk is dat niet: vul hier het formulier in of upload een PDF- of Word-bestand. Het is belangrijk om je reactie in je eigen woorden te geven en zoveel mogelijk inhoudelijke argumenten aan te dragen.

Inspiratie voor die argumenten vind je onder meer in onze eerdere blogpost en in onze reactie (pdf) die we zojuist verstuurd hebben. Die komen er op neer dat het voorstel de fundamentele problemen van de wet niet oplost en ook niet tegemoet komt aan de voorwaarden die de Europese rechters aan een bewaarplicht stelden.

Kom je er toch niet uit, stel dan hieronder je vraag!

 1. Burg

  Onlangs heeft Rutte de doodsteek gegeven onder alles wat nog als “democratie” gezien kan worden gegeven met de “Algemene Maatregel van Bestuur”.

  Geen prettig vooruitzicht, maar een bevestiging van wat ook al gebeurde met de Europese grondwet en het EPD.

  Alle zogenaamde democratische handelingen kunnen nu gezien worden als de aandacht afleiden van wat er werkelijk achter de schermen gebeurt.

 2. Joris

  Ik ben een beetje verkouden en koortsig. Weet iemand anders mijn eigen woorden?

 3. Joop

  Die vent moet is een keertje weg, hij maakt iedereen onveilig!

 4. Walther

  Ze zelf over de houdbaarheidsdatum, en houden vast aan rotte denkbeelden, kunnen we dit hele kabinet niet composteren?

 5. Semafoor

  Ik zou willen reageren op de consultatie, maar het lijkt zo’n hopeloze zaak: Als de uitspraak van het Europese Hof zo perfect genegeerd wordt door de minister, waarom zou deze consultatie dan wel enig nut hebben? Ik probeer om niet cynisch te zijn, maar het lijkt mij een stukje schijn-democratie.

 6. Astrid

  De link om je inhoudelijke reactie te geven, werkt niet meer. Hoe kan ik toch nog reageren?

 7. Rejo Zenger

  Het lijkt op dit moment te functioneren: https://www.internetconsultatie.nl/dataretentie (en dan helemaal onder de link volgen naar het formulier voor het achterlaten van je reactie). Als het nog altijd niet lukt, dan horen we dat graag!

 8. paul

  Helemaal gelijk semafoor.
  Als je je niet hoeft te houden aan de regels van de eu, dan ook geen afdracht aan de eu, we moeten nog zoveel miljoenen terugbetalen.

 9. Jansen

  Even wat gedoe zo’n brief tikken, maar op de valreep toch nog maar even gedaan. Te belangrijk om niet te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.