Laat weten wat je vindt van Opstelten's behoud-de-bewaarplicht-voorstel

Veiligheid én vrijheid, is dat teveel gevraagd?

VS doet aanval op Europese gegevensbescherming

Veel van de maatregelen uit de koker van het ministerie van Veiligheid en nog iets zijn vooral een inperking van onze vrijheid. Of die maatregelen dan op zijn minst ook nog het gewenste effect hebben, is alles behalve duidelijk. Het wordt tijd dat onze overheid weer durft te dromen en onze vrijheid voorop zet.

Nederland wordt geregeerd door angst. Elke vergeten tas op het perron rechtvaardigt grootschalig optreden van opsporingsdiensten. Wie met zijn zelfgebouwde fiets een nieuw paspoort aanvraagt, staat drie jaar lang geregistreerd in een database van radicaliserende burgers. Politici willen elk risico uitsluiten en slaan daarom zo hard mogelijk op tafel met maatregelen die er in de eerste plaats vooral heel erg stoer uitzien. Maar of met de maatregelen ook de beoogde effecten worden bereikt is zelden helder en voor schadelijke neveneffecten zijn we blind. Maar is dat wel nodig?

Ronkende persberichten schetsen blakende toekomst

Niet als je minister Opstelten moet geloven. In een ronkend persbericht schreef hij dat de politie in 2013 bijna 17 procent minder misdrijven registreerde dan zes jaar eerder. Het aantal mensen dat in aanraking kwam met criminaliteit bleef in die periode gelijk, zo stelde het onderliggende WODC-rapport. In 2013 was er wel “iets meer” computer­criminaliteit dan in het jaar ervoor. “Aldus overziend,” zo zegt Opstelten, “stel ik vast dat aan de daling van de criminaliteit nog geen einde is gekomen.”

Dat pleit niet voor een uitbreiding van de bevoegdheden van de politie, zou je zeggen. Dus geen bevoegdheid om op afstand in te kunnen breken op alles dat een computer is (bijna alles dus) en gegevens over te nemen of zelfs te verwijderen. En ook geen bevoegdheid om verdachten te kunnen dwingen tegen zichzelf te getuigen. En ook geen reden om die door de Europese rechters afgeschoten bewaarplicht in Nederland te behouden. En ook geen reden om de notificatieplicht in te perken. Toch?

Met slimmer werken onze vrijheid behouden

Wat natuurlijk ook kan: de werkelijkheid is een stuk minder mooi dan minister Opstelten ons doet geloven. Het zou ook kunnen dat die cijfers gemanipuleerd zijn door ten onrechte vinkjes te zetten, zaken bewust in bepaalde categorieën op te nemen om andere categorieën te ontlasten of zaken toe te wijzen aan fictieve medewerkers en eenheden. Geen verzinsels. We lijken te veel blauw op straat en te weinig rechercheurs te hebben, veel opgehelderde zaken blijken niet tot een vonnis te leiden en de politie blijft etteren met de ICT.

Maar ook dat pleit niet voor al die maatregelen die jouw vrijheid te grabbel gooien. Daar grossiert Nederland in én de regering wil er alleen maar nog meer van. Nee, het pleit voor slimmer omgaan met de capaciteit van de politie, intelligenter beleid, betere prioriteitstelling en voor het wegwerken van bureaucratische rompslomp – zonder daarmee de politie oncontroleerbaar te maken.

Liever slecht nieuws dan een leugen

Wat we nodig hebben is een regering die droomt over onze toekomst. Niet een die goochelt met haar verantwoording. We hebben liever slecht nieuws dan een leugen. Een overheid die dat slechte nieuws niet verhult met maatregelen waarmee ze vooral onze vrijheid afbreekt. Nee, onze overheid moet er juist alles aan doen om de vrijheid van burgers te beschermen. En dan niet alleen als ze die bescherming aan anderen kan opleggen, zoals bij netneutraliteit, maar er zelf ook naar handelt. Het zou zonde zijn als Opstelten bij de bestrijding van computercriminaliteit met de criminaliteit ook de computer weggooit.

 1. Tim2

  mooi artikel.

  Ik denk dat de weerbaarheid van de samenleving in het gedrang komt als we te strak gaan controleren en teveel vrijheid inperken uit naam van veiligheid.

 2. Ragdoll

  Het blijft me bezig houden, het is inderdaad een mooi artikel met ook nogal scherpe punten.

  Zoals geregeerd door angst.
  Bijvoorbeeld sta ik met iemand te praten in de winkel van haar en vraag aan ze, kijk als je nou eens per toeval ergens op het internet per ongeluk op website teregt bent gekomen waar je b.v zoiets als kinderporno te zien heb gekregen zou je dat dan ergens op het internet gaan melden en of meschien ergens op een forum gaan posten om b.v zo andere mensen daar allert op te maken?
  Zonder er bij na te denken was antwoord, nee, jo, dat durf ik niet, en al helemaal zeker nergens gaan melden ook niet buiten het internet om en ook nergens gaan posten, want dan kom ik zelf ook ergens in een database teregt en dan gaan nog denken dat ik er zelf wat mee te maken ook en hebben straks mijn eigen kinderen daar nog last van, er is ook nog een bewaarplicht zoals bij de provider en ze kunnen daar zomaar alles van je zien tegenwoordig.

  Zoiets dergelijks kom je dan bijvoorbeeld ook tegen op een helpmij forum.
  Als een voorbeeld daarvan, iemand die hulp vraagt bij iets waardoor er wordt gedacht dat hij daardoor het politievirus op zijn pc zal hebben.
  En er niet mee naar de politie wil gaan omdat ze dan op zijn pc en bij provider dat gaan onderzoeken en in een database bekent zou gaan staan als iemand die dat soort websites zou bezoeken.

  Iets wat ik in een andere reactie onder andere bedoeld met die vergelijking dat die regelgeving er voor zorgen dat de providers ook als een gestapo en stasi winkeltjes kunnen gaan werken.
  Is wat je dan bijvoorbeeld ook kunt zien in een film als The rise of evil.
  Waarbij alle kranten zijn aangesloten op een uitgever die onder een overheids controlle staat en de gene die bij zo’n krant zijn of ze durven het slechte nieuws niet meer te schrijven en of in krant te zetten en de gene die dat nog wel willen doen kan in een database teregt komen en het zou deze mensen kunnen overkomen dat zo voor hun ook het leven zuur gemaakt kan gaan worden.
  Vandaag de dag kan iedereen wel een computer hebben met een internet verbinding die door een provider wordt uitgegeven waarmee iemand iets kan schrijven om op het internet netwerk te zetten.

  Computercriminaliteit, eigenlijk bestaat dat niet want je kunt een computer niet crimineel maken maar wel veiliger.
  Er is wel computerveiligheid door er b.v zo goed mogelijk voor te zorgen dat je niet misleid wordt door dat wat op je computer gebeurd en dat wat op je computer staat niet misbruikt kan worden voor slechte bedoelingen.
  Zoiets als phishing, je wordt via een email misleid om naar een website te gaan waar je misleid wordt om je gegevens te geven met de slechte bedoeling om je bankrekening te plunderen.

  Pesten via het internet, wat dan ook dat WODC-rapport staat.
  Iemand komt via een email adres aan mijn inlog gegevens van een forum om daar met mijn acount onder mijn naam te gaan pesten en zwart te maken.
  In een poging om me te intimideren buiten op straat vertelde ik dat je log in met jou ip-adres die bij iedere posting van je staat, dus toen was het van dat mag niet want ik heb het privacy recht.
  En zij dat iedereen het recht en de vrijheid heeft of in iedergeval zou moeten hebben om zijn eigen computers te mogen beschermen en te verdedigen, en dat daar ook mensen bij zijn die in de ICT werken en zij hebben ook hun privacy.
  Het was dan ook meteen afgelopen met pesten via het internet op dat forum.

  Het vervelende daarbij is dat er ook mensen zijn misleid en naar de eigen hand zijn gezet, waaronder een werknemer bij de politie en bij een provider die b.v ook het internet dicht knijpt
  Nou heeft het dan ook gezien met dat email adres dat ik IT-pro bij Microsoft ben.
  Wat by the way een beslissing van het hoofdkantoor in de VS is geweest, wat voor mij een respect is.
  Maar dat betekend wel dat er ook een verantwoording is.
  Gebeurd zoiets in de b.v verenigde staten dan zou b.v een werknemer bij een provider die zo’n fout maakt in een database komen en een profiel krijgen van een onbetrouwbare medewerker voor een bedrijf,
  Ontsla het bedrijf waar hij werkt hem niet en het gebeurd vaker met dat soort fouten ook door andere werknemers dat zal op de duur het bedrijf zelf ook profiel gaan krijgen als een onbetrouwbaar bedrijf.
  Een werknemer bij de politie die het als ongedaan wil maken door de gegevens te verwijderen zal ook zoiets krijgen.

  Social Engineering wat ze ook met dat email adres hebben gezien weten deze mensen al helemaal niet wat ze mee aan moeten en daarbij is dat wel wat via de politiek wordt gedaan niet alleen in Nederland wat niet alleen negatief hoeft te zijn.
  Maar dat een willekeurig dom persoon van buiten het internet zoiets kan doen omdat de politieke toestand zodanig is dat deze mensen door onder andere hun bevoegdheden een bewust doelwit gaan vormen en met één of ander waardeloos profiel dat ergens in één of andere database wordt gestopt in de hand door ieder willekeurig dom persoon op die manier makkelijk te manipuleren zijn is dat wel.

  Het zou zonde zijn als Opstelten niet voor de bevordering van computerveiligheid zou kiezen en dan meschien zelfs nog zijn eigen veiligheid zou weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.