Winnaars Big Brother Awards: Opstelten en de Nederlandse Scholen

Facebook in het vizier van het CBP

Dutch government: Let’s keep data retention mostly unchanged

Het is een drukke week voor de Nederlandse PR-afdelingen van techgiganten Google en Facebook. Nadat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gisteren Google bedreigde met een miljoenenboete, is vandaag Facebook aan de beurt. Het CBP kondigt aan een onderzoek te doen naar het privacybeleid van Facebook, dat per 1 januari 2015 van kracht moet gaan.

De laatste weken is er veel aandacht voor de wijzigingen in het privacybeleid van Facebook. Zoals we al eerder schreven, zijn deze in vorm vereenvoudigd, maar zijn ze inhoudelijk onduidelijk. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat nu onderzoeken of het privacybeleid in lijn is met de Nederlandse wet. Bovendien is Facebook verzocht om de nieuwe voorwaarden nog niet uit te rollen.

Scope onderzoek nog onduidelijk
Hoe breed het onderzoek van het CBP zal zijn is nog niet bekend. Maar het persbericht van het CBP geeft als voorbeeld dat ze kunnen kijken naar de manier waarop gegevens met derden gedeeld kunnen worden. Daarnaast kan bekeken worden hoe Facebook toestemming vraagt om jouw gegevens te mogen gebruiken. Dat heeft het CBP ook onderzocht bij Google – die nu op de vingers is getikt omdat zij onvoldoende toestemming heeft gevraagd bij haar gebruikers.

Dat zou een veeg teken kunnen zijn voor Facebook, want ze geven op dit moment aan dat als jij gebruik maakt van Facebook, je stilzwijgend akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden. Wij vragen ons sterk af of dat voldoende is om aan de Nederlandse privacywetgeving te voldoen.

Een ding is wel duidelijk: het integrale privacybeleid van Facebook kan worden onderzocht. Dat betekent dat het CBP zich dus niet alleen richt op nieuwe wijzigingen. Dat is goed, omdat het natuurlijk heel goed denkbaar is dat het bestaande beleid van Facebook in strijd is met de Nederlandse wet.

En nu?
Deze week laat goed zien wat de toekomst van de Nederlandse privacytoezichthouder kan zijn: een toezichthouder die zich vastbijt in de kuiten van de gegevensverzamelingenmonopolisten van de wereld. 2015 wordt in alle opzichten dus een interessant jaar: gaat Google zich aan de wet houden en luistert Facebook naar het verzoek van het CBP? Wat volgt er uit het onderzoek van het CBP? En wat gaat het CBP doen als Facebook en Google zich niet houden aan de verzoeken en eisen van het CBP?

Wij gaan het aandachtig volgen en houden je natuurlijk op de hoogte.

 1. E.Naus

  Veel mensen stappen nu over naar seen.is dat zou je privacy wel waarborgen. Maar ik ben inmiddels sceptisch, misschien waarborgen ze het nu om mensen binnen te halen en later toch hun beleid te veranderen. En hoe controleer je als digibeet nu of seen.is ok is, weten jullie daar iets van?

  • Gigi

   Seen is in IJsland gevestigd waar de wetgeving rondom privacy veel strikter is. Bovendien is seen onderdeel van het bedrijf Unseen, dat zich specialiseert in diensten om je digitale privacy te waarborgen. Het sociale platform is dus een paradepaardje voor Unseen, en niet afhankelijk van investeerders zoals bijvoorbeeld Ello, dat bijna 500.000 dollar van een investeerfonds heeft aangenomen en waar de adverteerders dus al op de achterdeur staan te kloppen. Je kunt nooit voorspellen hoe het er in de toekomst uit gaat zien, uiteindelijk is het oorspronkelijk PGP ook verkocht aan Symantec maar voorlopig lijkt Seen,is het beste alternatief voor social media.

 2. Erik

  Hard aanpakken die Google en Facebook! Als ze zich niet aan de wetten houden sluiten die handel!

 3. Arjen ter Keurst

  Het is nog altijd verre van transparant. Maar maak je keuzes was het mogelijk is. Voor Whatsapp (Facebook) zijn er goede alternatieven, bijvoorbeeld Threema. En ook zonder Google is zoeken goed mogelijk, zonder dat men je profiel weer ongevraagd aanvult.
  Maar je moet er wel zelf aan werken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.