Dutch government: Let’s keep data retention mostly unchanged

De last onder dwangsom die je wist dat zou komen

De week in 378 woorden

Groot nieuws in de laatste dagen voor de kerstvakantie: het College Bescherming Persoonsgegevens heeft besloten het gedraal van Google niet langer te accepteren en eist nu dat Google stopt met het overtreden van het Nederlandse privacyrecht. Anders moet Google 15 miljoen euro betalen.

Google verzamelt zoveel mogelijk
In 2012 heeft Google haar privacybeleid aangepast. Vanaf dat moment koppelt Google alle gegevens die het over jou beschikt aan elkaar. Dat geldt voor gegevens die Google verzamelt omdat je een dienst van Google gebruikt, zoals Gmail, YouTube, Google Maps, Google Drive, Picasa of Google Play. Dat geldt ook voor gegevens die worden verzameld omdat je op het internet gebruik maakt van websites waar cookies van Google worden gebruikt.

Google verzamelt alleen niet jouw toestemming
De verzamelde Europese privacytoezichthouders, de Article 29-working group, constateerden al in 2012 dat dit privacybeleid van Google in strijd is met de Europese privacyregels. Het CBP heeft vervolgens in 2013 onderzoek gedaan en concludeerde dat het privacybeleid van Google ook in strijd is met het Nederlandse privacyrecht, voornamelijk omdat Google nooit toestemming aan jou heeft gevraagd om al deze gegevens te mogen koppelen. Dat betekent dat Google nu al een kleine drie jaar de Nederlandse privacyregels aan het overtreden is.

Het is dan ook goed dat het CBP actie onderneemt en een last onder dwangsom van 15 miljoen euro aan Google oplegt. Dit wil zeggen dat Google drie maanden heeft om het privacybeleid aan te passen aan de Nederlandse wet. Als Google dat doet, hoeft het niets te betalen. Maar doet Google dat niet, dan kost dat ze 15 miljoen euro.

De hoogte van de dwangsom laat zien hoe serieus het CBP deze schending van de wet neemt. In het verleden heeft het CBP vaker een last onder dwangsom opgelegd aan Google. Toen in 2011 bleek dat Google met Street View auto’s niet alleen foto’s maakte maar ook persoonlijke data verzamelde van en uit onbeveiligde wifi-netwerken legde het CBP een last onder dwangsom op van 1 miljoen euro. Nu is de inbreuk op jouw privacy veel groter. En de last onder dwangsom dus ook.

De last onder dwangsom is een goede ontwikkeling
Wij vinden het goed nieuws dat het CBP de last onder dwangsom heeft opgelegd. Het aan elkaar koppelen van al deze gegevens kan niet zomaar – en al helemaal niet zonder jouw toestemming. Het is dus hoog tijd dat Google ophoudt met het overtreden van de Nederlandse wet. De Nederlandse wet geldt voor iedereen – en dus ook voor Google.

Dit nieuws maakt daarbij twee andere zaken duidelijk: ten eerste is het hoog tijd dat het CBP hogere boetes op kan leggen als bedrijven zich niet aan de wet houden. Deze last onder dwangsom geeft Google de tijd om zich (weer) te gedragen, maar is geen boete voor de drie jaar dat ze de wet overtraden. De Europese privacyregels worden momenteel gewijzigd en waarschijnlijk komt er een grotere bevoegdheid voor het CBP om boetes op te leggen. En dat is een goede zaak.

Datadecentralisering is belangrijk
Ten tweede is er Google. We hebben er al eerder over geschreven: Google heeft een grote macht in Europa – en in Nederland – door de hoeveelheid diensten die onder Google vallen. Dat het CBP eist dat Google duidelijk moet maken dat ook YouTube het eigendom van Google is, is daar bij uitstek een voorbeeld van. Die centralisering van gegevens bij een bedrijf is zorgelijk. Wij zien daarom veel in de decentralisering van diensten, om zo je gegevens niet bij een gegevensverzamelingenmonopolist terecht te laten komen.

Nu er toch een bruggetje is: morgenavond gaat Aran Balkan op de Big Brother Awards spreken over datadecentralisatie. Zin om te komen? Er zijn nog kaartjes beschikbaar!

*Kudo’s voor de titel van dit blog naar

 1. Marco

  Wat is precies het probleem met het combineren van de gegevens van verschillende diensten?

  Waarom zou mijn leven beter en fijner zijn als de afdeling Youtube en de afdeling Gmail elk op hun eigen berg data blijven zitten zonder deze te combineren?

  • Ton Siedsma

   Hoi Marco, dank voor je vraag.

   Er is een aantal problemen, maar een moreel punt: Google is er heel erg lang prat op gegaan die gegevens niet te delen – en zich aan de wet te houden, wat normaal zou zijn. Dat doen ze dus niet, sterker nog, in hun ”afspraak” met jou over het gebruik van hun diensten zijn ze niet duidelijk genoeg en vragen ze niet of onvoldoende om jouw instemming om die gegevens te gebruiken en te combineren.

   Dat vinden wij een probleem.

 2. renevanveldhoven

  15 miljoen boete is goedkoop voor gOOGle.

  • Tom

   Als Google na het betalen van die boete zonder veel zorgen op de huidige manier door kan blijven is het inderdaad een koopje (slechts ongeveer een euro per profiel of zo; het koppelen levert ze informatie op die waarschijnlijk meer waarde heeft). En dan nog zullen ze die 15 miljoen waarschijnlijk niet betalen: dan gaan ze in beroep (gesteund door goede juristen) en schikken voor een fractie van die 15M.

   Maar ook als ze naar het CPB luisteren en de nodige aanpassingen doen, dan nog is het kwaad al geschied: de bestaande profielen die ze van gebruikers hebben zijn al verrijkt door het combineren van data van de verschillende diensten. Dat gaan ze natuurlijk niet terugdraaien.

   Dus hoe dan ook, het is Google die er met de winst vandoor gaat.

   (Desondanks goed nieuws dit: het laat organisaties weten dat de privacywetgeving niet meer de wassen neus is die het jaren geweest is).

 3. Juerd

  Dus, als ik het goed begrijp, moet Google een tekst aanpassen, en that’s it? Ze mogen gewoon doorgaan met het verzamelen en koppelen van data, als ze het maar eerlijk aangeven.

  Moeten we nou blij zijn dat deze last onder dwangsom is opgelegd?

 4. Kees

  Die 15 miljoen euro boete stelt niks voor Google die miljarden per jaar verdient. De boete moet hoger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.