‘Diversiteit is vrijheid’

Winnaars Big Brother Awards: Opstelten en de Nederlandse Scholen

Facebook in het vizier van het CBP

De winnaars van de speciale, tiende editie van de Big Brother Awards zijn minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en de Nederlandse Scholen. Opstelten mocht de Publieksprijs mee naar huis nemen vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders. De Nederlandse Scholen ontvingen de Expertprijs voor het op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal.

Minister Opstelten is recordhouder

Het is het derde jaar en de vierde keer dat Minister Opstelten een Big Brother Award mee naar huis mag nemen. De rode draad in de motivatie voor de nominaties van de minister is het feit dat hij zijn inbreukmakende plannen stug doorzet en daarbij zorgen van experts en Kamerleden en zelfs grondwettelijke bezwaren naast zich neerlegt. Ook maakt het publiek zich zorgen om de opmerking van Opstelten dat de opslag van gegevens van alle burgers noodzakelijk is, omdat er vooraf geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verdachte en niet-verdachte burgers.

Opstelten is genomineerd vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, terwijl hij zelf erkent dat deze in strijd is met Europese mensenrechtenverdragen, en dus de Grondwet. Hij is verder genomineerd voor het doorzetten van zijn hackplannen, ondanks bezwaren van onder andere het College Bescherming Persoonsgegevens en voor het langer willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens die zijn verzameld door ANPR-camera’s. Tot slot dankt hij zijn nominatie aan het rechtvaardigen van onrechtmatige opsporingsbevoegdheden in de Blackshades-zaak.

“Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden.”

De directe aanleiding voor deze nominatie is het nieuws dat scholen op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. Dat is op zich al een nominatie waard, maar zowel de experts als Bits of Freedom willen deze nominatie aangrijpen om een breder probleem aan te kaarten. Van kinderen die anno 2014 opgroeien, wordt meer informatie verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan ooit. Gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld en tot ruim 30 jaar bewaard.

Er zijn tal van verantwoordelijken aan te wijzen voor deze grootschalige monitoring van kinderen, van ministers tot commerciële partijen, maar we sluiten ons graag aan bij columnist Maxim Februari die in zijn nominatie terecht stelt dat scholen hier een grote verantwoordelijkheid laten liggen. “Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn.” Sterker nog: er wordt geëxperimenteerd met het monitoren van het internetgedrag van leerlingen en digitale infrastructuur wordt uitbesteed aan bedrijven met een bedenkelijke reputatie op privacygebied.

Kinderen hebben recht op ruimte om te experimenteren, hun mening te vormen en fouten te maken. Scholen moeten als geen ander het belang van die vrijheid inzien en deze actief willen beschermen. Juist als de overheid en commerciële partijen uit controledrang of financiële motieven azen op gegevens van kinderen. “Er groeit een generatie op die over decennia nog kan worden aangesproken op taalproblemen op de basisschool of intiem gedrag voor de webcam als dertienjarige”, waarschuwt Februari.

Totstandkoming winnaars

De Publieksprijs is bepaald door het publiek. Eerst konden genomineerden aangedragen worden, waarna gestemd kon worden op de drie meestgenoemde nominaties. Hiernaast wordt ook een Expertprijs uitgereikt om aandacht te vragen voor privacyschendingen die misschien wat minder aandacht van media en het publiek hebben gekregen. Bits of Freedom heeft wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven gevraagd om nominaties in te sturen. Uit de 13 inzendingen heeft het team van Bits of Freedom de drie genomineerden gekozen. Onder de geraadpleegde experts zijn: columnisten en journalisten Maxim Februari, Jonathan van het Reve en Stephan Ockhuijsen, onderzoekers Merel Koning, Axel Arnbak, Frederik Zuiderveen Borgesius en Jaap-Henk Hoepman, Vincent Böhre van Privacy First, Miek Wijnberg van Burgerrechtenbeweging Vrijbit, Reinout Barth van de Privacy Barometer, Ante Wessels van Vrijbit en jurist Ot van Daalen.

 1. liz

  Stom om hoor om de scholen zo’n award te geven. Aangezien ze niet eens op de hoogte waren dat deze informatie door de uitgevers werden bewaard of zelfs gedeeld. Want de scholen gebruiken en kopen de licentie om software te kunnen gebruiken om onderwijs te kunnen geven niet om de resultaten van deze kinderen te delen met de uitgevers. Nadat het bekend werd dat deze informatie werd gebruikt en misbruikt door uitgevers zijn scholen hier hard mee bezig om te veranderen. De scholen zijn helaas afhankelijk van de software om lessen te kunnen geven. En zonder deze software gaat het onderwijs 20 jaar terug. Niet van deze tijd dus. Het is een schande dat de uitgevers hiervan gebruik hebben gemaakt. Deze prijs moet dan ook niet voor de scholen zijn, maar voor de uitgevers.

  • Anoniem

   Met deze software gaan het onderwijs 70 jaar terug. En als je niet weet wat we 70 jaar geleden hebben geleerd pak je gewoon een boek. Je weet wel, zo’n ding van papier 🙂

 2. Een mensenrechten respecterende burger

  @LIZ: mijns inziens is het des te opmerkelijker dat degene die van wanten zouden dienen te weten blijkbaar over zaken zoals privacy, pesten en bijvoorbeeld radicalisering, dit te vaak nog steeds niet doen.

  Wellicht dat de heer I. Opstelten een aanvullende prijs voor best verhulde (gelegaliseerde) crimineel kan krijgen en de scholen kan dan een extra prijs voor vervaarlijkste onwetendheid worden uitgereikt ?!?

  One day we will ALL regret what is happening right now !!!

  With CybergreetZZ,
  and have Fun as long this still can …

 3. remo

  meeste links naar pagina’s werken niet meer:( toeval?

  • Daphne van der Kroft

   Er zaten spaties in de links, die hebben we er nu uitgehaald. Dank voor je opmerking!

 4. Jan

  Is de Live stream van gisteren ook ergens te downloaden?
  Heb de live uitzending helaas niet kunnen bekijken, dus het zou leuk zijn als Bof deze, maar ook de eerdere BigBrotherAwards uitzendingen ergens als download beschikbaar zou stellen.

 5. ???

  Edward Snowden ?

  Waarom moet ik op een sites als Tweakers of de Volkskrant kennisnemen van essentiële, belangrijke, bevestigende statements van Snowden over het Nederlandse Surveillance beleid op nota bene een Bits Of Freedom evenement in plaats van op de BOF site zelf???

  Quotes op tweakers.net, https://tweakers.net/nieuws/100300/snowden-nederland-leert-niet-van-onthullingen.html

  “Wat we in Nederland zien, is dat de overheid geen lessen trekt, maar juist probeert om zijn wetten erger te maken”

  “Als we stoppen met het verdedigen van privacy, krijgen we het nooit meer terug”

  Heldere confronterende uitspraken die de kern raken en op alle voorpagina’s van kranten hadden moeten staan, te beginnen met BOF!

  Is dat artikel nog ergens onderweg of in de maak?

  Niet de minste gemiste nieuws/pr kans voor datgene waar jullie voor staan, “de strijd om privacy, diversiteit en dus vrijheid”!

 6. ???

  Het volgen van de livestreamlink van de BigBrotherAward met de Tor privacy browser resulteert in plaats van een stream in een mp4 download van 2.9 GB!

  (Mp4 link : http://pdvod.new.livestream.com/events/000000000037bc45/5d33b7d6-64cd-4799-826a-519700b6a884_4192.mp4?__gda__=1418861737_33f35d2cb799a57a5eb9cb373577bb6d )

  Hopelijk is er iemand te vinden die dat bestand terug wil en kan brengen tot een vervangend bestand met wat acceptabelere download proporties en met behoud van voldoende kwaliteit?

 7. Erik

  Ach, je weet hoe dit gaat. Eerst een spelletje van bangmakerij, dan een tijdje later met een oplossing komen. Beetje extreem dat wel, maar als het om de veiligheid gaat moet je soms wat extreem zijn anders werkt het niet. Exit privacy, want ja, je moet wel weten waar mensen zoal mee bezig zijn eh? En scholen? Die worden gewoon het verlengde van de consumptiemaatschappij. In de vorm van reclame en lesmateriaal gesponsord door.. (vul naam in..). En je weet het wat ze nemen zullen ze niet meer terug geven.Nou misschien een beetje.

 8. Anne van den Hof

  Het was goed om zo duidelijk onderbouwd te horen dat schending van de privacy schending van vrijheid is. Jammer dat er zo weinig aandacht is voor het nieuwe fenomeen van Ivo Opstelten om zaken die hij niet landelijk geregeld krijgt nu lokaal te regelen zoals de uitbreiding van de APV met regels en bevoegdheden om heling en diefstal tegen te gaan. Deze gaan in tegen de privacy van burgers en maakt wederom iedere burger verdacht. Er is ook sprake van rechtsongelijkheid. In het ene dorp kan je op basis van de APV aangehouden worden om het kopen van touw(inbrekerswerktuig) en in het andere dorp niet. Dat omzeilen vind ik zeer ongepast en in feite ook ondemocratisch. In het algemeen vond ik het een boeiende discussie, maar wel vermoeiend soms om te blijven volgen. Top.

 9. hawick

  Zijn we de Stasi, Securitate en andere geheime diensten nu al vergeten ? Er is geen land te noemen, waar de combinatie van geheime diensten en zeer ruime bevoegdheden voorkwam/komt, en waar het niet op misbruik en ellende is uitgedraaid, met vele onschuldige burgers als slachtoffer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.